Avis: Slik rundlurte Uber politiet i flere land

Gjennom et hemmelig tillegg i appen lurte Uber politiet flere steder der bruken av sjåførtjenesten er ulovlig.

LURTE POLITIET: Ved å tilby politiet en falsk versjon av Uber-appen har selskapet klart å snike seg unna "falske" passasjerer.
Publisert:

Det er New York Times som melder dette i en omfattende sak fredag kveld. I flere land og i flere amerikanske byer skal politiet ha forsøkt å infiltrere taxi-konkurrenten ved å late som at de er passasjerer.

Her i Norge har Taxiforbundet benyttet seg av samme taktikk. Forbundet har ifølge Nettavisen levert 105 anmeldelser mot Uber-sjåfører i Norge.

Ifølge New York Times har imidlertid Uber for lengst tatt grep for å sikre seg mot «falske» passasjerer hos lovens lange arm.

Lurte politiet med «spøkelsesbiler»

Gjennom et tillegg i programvaren som kalles «Greyball» blir slike passasjerer identifisert gjennom data fra tidligere turer og annen informasjon. Disse blir servert en annen versjon av Uber-appen, med biler på kartet som ikke eksisterer, og sjåfører som aldri kommer for å hente passasjerene, skriver avisen.

Tillegget i programvaren med sine tilhørende «spøkelsesbiler» skal ha vært godkjent av selskapets jurister. New York Times bygger reportasjen på uttalelser fra fire tidligere og nåværende ansatte i selskapet, som ønsker å være anonyme.

Les også

Uber-topp går av etter trakasseringssak

– Dette programmet nekter kjøring til brukere som bryter med brukervilkårene våre, enten det er folk som ønsker å skade våre sjåfører, konkurrenter som vil forstyrre våre operasjoner, eller motstandere som samarbeider med tjenestemenn på hemmelige «dekkoperasjoner» designet for å lokke våre sjåfører i en felle, skriver Uber i en uttalelse til New York Times.

Programmet ble rullet ut i 2014, og skal fortsatt være i bruk i dag. Tillegget skal ha blitt benyttet i flere europeiske land, og i enkelte amerikanske byer.

I hardt vær

De siste ukene har Uber vært under massiv kritikk i kjølvannet av blogginnlegget til en tidligere ansatt i selskapet. I innlegget peker hun på det hun mener er en utbredt ukultur i Uber og hevder at hun og flere kolleger er blitt utsatt for seksuell diskriminering.

Selskapet står overfor minst tre søksmål der tidligere ansatte anklager Uber for seksuell trakassering eller verbalt misbruk. Uber ser ut til å ta anklagene alvorlig, og har hyret inn tidligere justisminister i USA, Eric Holder, til å gjennomføre en intern gjennomgang av anklagene.

Publisert:

Her kan du lese mer om