Dataangrep

Nortura sliter fremdeles etter dataangrepet

Selskapet og samarbeidspartnerne har jobbet igjennom helligdagene for å kunne komme opp i normal drift igjen. Men de vet ikke når det kan skje.

Norturas anlegg på Rudshøgda.
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Det har vært en uvanlig jul for mange av oss, med lite ribbe og pinnekjøtt. Vi har jobbet for å få produksjonen og systemene våre opp igjen, sier Kjell S. Rakkenes, konserndirektør for kommunikasjon i Nortura til E24.

Dagen før lille julaften kom meldingen om at Nortura hadde stengt ned sine IT-systemer på grunn av et dataangrep.

De fjernet også internettilgang, for å minimere mulige skader på systemer og operasjoner.

Les også

Bedrifter advares om økt fare for dataangrep i julen

Datatilsynet er varslet

Rakkenes forteller at systemene ikke er oppe igjen, men at de jobber på spreng med midlertidige løsninger og er forsiktige optimister.

– Vi jobber med to ting, å lage midlertidige løsninger som gjør at vi skal kunne ta imot dyr som skal slaktes, motta ordre, fakturere og ekspedere ut. Og så jobber vi naturligvis med å vaske ut alle spor av angrepet fra it-systemene, så vi kan få alt opp i normal drift igjen, sier Rakkenes.

Han tør ikke anslå hvor lang tid det vil ta før de får i gang produksjonen igjen.

– Fikk angriperne tilgang til sensitiv informasjon under angrepet?

– Vi ønsker ikke å kommentere detaljer rundt angrepet av sikkerhetsgrunner. Angrepet er meldt til politiet og vi har selvfølgelig varslet Datatilsynet, sier Rakkenes.

Han vil heller ikke kommentere hvor mye som ble kryptert under angrepet. Kryptering gjør at informasjon «låses inn» med en nøkkel, og man har ikke tilgang igjen uten denne nøkkelen.

– Det er mange som igjennom julen har gjort en helt formidabel innsats, og vi er veldig takknemlige. Det er både samarbeidspartnere, ansatte og kunder som viser forståelse og fleksibilitet, og har bidratt til å finne midlertidige løsninger, sier Rakkenes.

Les også

Nordic Choice Hotels rammet av datavirus

Advarte

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) gikk i midten av desember ut og advarte mot cyberoperasjoner i julen, etter å ha sett en sterk økning av cyberoperasjoner i november og desember.

Amerikanske FBI advarte også i slutten av november om at høytiden i år er en periode der det er forventet at det blir gjennomført flere digitale angrep.

– De som står bak vil utnytte enhver mulighet til å ramme norske virksomheter, og julen er ikke noe unntak. Selv om de fleste kan senke skuldrene og slappe av i julen, er det viktig at vi også har beredskap mot for eksempel digital utpressing gjennom høytiden, sa NSM-direktør Sofie Nystrøm.

Hverken norske eller amerikanske sikkerhetsmyndigheter hadde i midten av desember identifisert spesifikke trusler knyttet til julen.

I begynnelsen av november fortalte Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice Hotels at deres it-systemer var rammet av et datavirus.

Nortura er morselskapet i konsernet som ble til ved en fusjon mellom samvirkeforetakene Gilde Norsk Kjøtt og Prior Norge i 2006. Gilde og Prior er blant merkevarene som Nortura står bak.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dataangrep
  2. Nortura
  3. Dataangrep

Flere artikler

  1. Nortura utsatt for dataangrep

  2. Nortura gjenopptar slaktingen etter dataangrep

  3. Nortura bekrefter russisk hackerangrep

  4. Sikkerhetsekspert om dataangrep: – Tror det blir verre før det blir bedre

  5. Kripos og Europol koblet inn i Amedia-angrep: – Klassisk løspengeangrep