Mistilliten mot Huawei

Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

Både Telia og Telenor fikk beskjed fra regjeringen om at maksimalt halvparten av mobilnettene deres kan komme fra leverandører i ikke-vestlige land. I etterkant har både Telia og Telenor valgt Ericsson som 5G-leverandør, men Telenor skal også bestille 5G-utstyr fra Huawei.

Norgessjef Petter Børre Furberg (t.v.), teknologidirektør Ingeborg Øfsthus og konsernsjef Sigve Brekke presenterte nyheten om at Ericsson blir 5G-leverandør i Norge.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Fredag ble det klart at Telenor gjør som Telia: Begge velger Ericsson til å være leverandør for 5G-nettet i Norge. Konkurrenten Ice bruker Nokia.

Fredag ble det også klart at regjeringen, med den nye sikkerhetsloven i hånd, stiller krav som i praksis hindrer kinesiske Huawei fra å være eneleverandør i et norsk mobilnett. Huawei har det siste tiåret vært leverandør av 4G-nettene til Telia og Telenor.

– Rent konkret har vi stilt krav om at leverandører fra land vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, ikke kan stå for mer enn 50 prosent av basestasjonene, sa digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) til E24.

– Dersom selskaper velger leverandører fra land vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, var kravet at man måtte velge to eller flere leverandører, sa han videre.

Regjeringen har ikke gått ut offentlig eller til leverandørene Huawei, Ericsson og Nokia med denne informasjonen før fredag for ikke å «forstyrre konkurransen» i markedet, forklarte Astrup.

Men både Telenor og Telia var informert om det nye kravet før de skulle velge 5G-leverandør. Det bekrefter kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia og konstituert kommunikasjonsdirektør Anders Krokan i Telenor Norge, til E24.

Selskapene fikk ikke lov å si noe om kravet før regjeringen gikk ut fredag.

Telia varslet i høst at de skal fase Huawei helt ut innen 2023 og kun skal ha 5G-utstyr fra Ericsson Hos Telenor er historien en litt annen.

Telenor kan komme til å ha faset ut Huawei-utstyr en gang rundt 2024, men det kan bli mye senere enn det. Selskapet planlegger nemlig å bestille 5G-utstyr fra både Huawei i tillegg til utstyr fra hovedleverandøren Ericsson.

Det kinesiske selskapet har blitt anklaget av amerikanske myndigheter for å være et verktøy for kinesiske myndigheter til å drive spionasje og flere vestlige etterretningstjenester, inkludert de norske, har advart.

Huawei har hele tiden blankt avvist påstandene sine og har forsøkt å imøtekomme kritikken. Telenor-sjefen hadde heller ingen ting å utsette på samarbeidet og han sier at han ser frem til å samarbeide videre med Huawei om nettet Telenor har i dag:

– Vi har vært veldig fornøyd med samarbeidet med Huawei, sa Sigve Brekke under pressekonferansen.

Les også

Regjeringens ukjente krav rammet Huawei

Må holde tritt med databehovet

Grunnen til dobbeltløpet med både Huawei og Ericsson er ifølge Telenor at kundenes dataappetitt vokser år for år, samtidig som selskapet skal modernisere hele nettet.

For å holde tritt med kundenes etterspørsel kan man ikke vente på at hele oppgraderingsprosjektet blir rullet ut landet over.

I tillegg til økt databruk på mobilene skal Telenor også gjennomføre kobbersaneringsprosjektet, der det gamle kobbernettet til fasttelefon og internett skal erstattes med fiber og mobilt bredbånd. Dette krever også mer kapasitet i mobilnettet.

Telenor regner med at den store oppgraderingen av nettet deres, som skal skje samtidig med utbyggingen av 5G, vil ta rundt fire til fem år. Selv om Ericsson skal være Telenors 5G-leverandør alene på sikt, så vil ikke selskapet vente med å introdusere 5G til hele nettet er ferdig oppgradert:

– Vi vil også gjøre oppgraderinger i det eksisterende nettet vårt underveis for å møte kundenes behov, sa teknologidirektør Ingeborg Øfsthus i Telenor Norge fredag.

Under pressekonferansen fikk Telenor-ledelsen spørsmål om dette betyr at de kommer til å installere 5G-utstyr fra Huawei i det norske nettet for å dekke dette behovet:

– For å møte kundebehov, så er svaret ja. Gitt at denne prosessen tar fire til fem år må vi sørge for at alle kundene våre får en god opplevelse. Siden vi nå opplever en stor datavekst og skal flytte kobberkunder over på andre løsninger vil det være et stort behov å dekke, sa Norgessjef Petter Børre Furberg.

Les også

– Det kan det komme reaksjoner fra Kina

– Visse steder

Det som blir avgjørende for fremdriften er at utbyggingen av 5G skjer i to faser hos mobilselskapene. Den første er såkalt non-standalone, der man kobler 5G basestasjoner på det eksisterende nettet.

Den andre fasen kalles standalone, men da kreves det et nytt kjernenett og da får man også tilgang alle funksjonene i 5G-teknologien, inkludert skivedeling.

I en non-standalone utbygging får man bedre fart og lavere responstid i nettet, men 5G-mastene er koblet på samme «kabel» som 4G.

– Vil Huawei 5G-utstyret bare brukes midlertidig eller vil det brukes også der dere har oppgradert nettet ferdig?

– For å sikre at våre kunder i overgangsfasen fortsatt får et mobilnett i verdensklasse vil Telenor benytte utstyr fra nåværende leverandør, Huawei, i radionettet for å vedlikeholde 4G-nettet samt oppgradere 5G-dekningen visse steder i Norge, sier Anders Krokan i Telenor.

– Har dere en dato for når Huawei vil være faset ut av nettet, eller sier dere bare at det blir kun Ericsson «på sikt»?

– Vi ønsker å gjøre moderniseringen på en grundig og god måte, og har anslått at denne skal pågå i 4–5 år – men har ikke satt en endelig dato for dette arbeidet, sier Krokan.

Les også

Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

Vil drifte nødnettet over 5G

Utrullingen av 5G åpner ikke bare opp for å levere mer fart og mer data til privat- og bedriftskunder, men også myndighetene. Derfor er utbyggingen helt på toppen av agendaen i ledelsen til de tre norske nettoperatørene.

Alle tre, Telenor, Telia og Ice, skuer nå mulighetene for å kunne drifte norske myndigheters nødnett når dagens nettverk skal moderniseres på midten av 2020-tallet.

Fremfor at myndighetene skal drifte et eget, separat nødnett, ønsker både regjeringen og mobilselskapene at nødnettet blir en del av de kommersielle mobilnettene.

Hvordan dette skal gjøres er ikke avgjort av regjeringen, men bransjekilder E24 har snakket med peker på at det ville vært risikabelt å sitte med et Huawei-basert 5G-nett i en eventuell fremtidig anbudsrunde om nødnettet.

Hvis konkurrentene sitter med «europeiske» mobilnett fra Ericsson eller Nokia risikerer man at norske myndigheter velger bort et Huawei-basert nett.

Som E24 skrev i oktober var Telia bekymret for leveringssikkerheten til Huawei på grunn av den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. Huawei-ledelsen har overfor E24 avvist at de har hatt leveranseproblemer så langt.

Les også

Huaweis topplobbyist i Norge: – Dere bør ha tillit til oss

– Vi har ikke ekskludert noen

Telenor Norge-sjef Petter Børre Furberg sa fredag at ingen av leverandørene i konkurransen falt gjennom på noen av kriteriene. Valget av Ericsson skjedde etter en helhetsvurdering, forklarte han.

Han forklarte kriteriene som har ligget til grunn for valget:

 • Teknisk kvalitet
 • Hvordan leverandørene kan drive innovasjon og modernisering av Telenor-nettet fremover
 • Kommersielle vilkår (pris)
 • Sikkerhet

– Vi har gjort en omfattende sikkerhetsanalyse av alle leverandørene, sa Furberg.

Konsernsjef Sigve Brekke er også tydelig på at Huawei ikke ble holdt utenfor:

– Det har vært en omfattende prosess og vi har valgt å kjøre den prosessen med alle leverandørene. Vi har ikke ekskludert noen, sier konsernsjef Sigve brekke til E24.

Han sier at man falt ned på Ericsson etter å ha vurdert en kombinasjon tekniske løsninger, innovasjonsevne, hvem som har gitt de beste kommersielle vilkårene og sikkerhetsmessige vurderinger.

– Har den nye norske sikkerhetsloven gjort det krevende å velge Huawei?

– Vi har alltid forholdt oss til sikkerhetsloven, ekomloven og de kravene som stilles til oss. Vi er tydelige på at vi som eier av kritisk infrastruktur har et eget og selvstendig ansvar til å gjøre vurderinger når det kommer til innkjøp av teknisk utstyr, sier Petter Børre Furberg.

– Kunne dere valgt Huawei?

– Alle leverandørene har vært med i denne prosessen. Det har vært en åpen prosess og ingen har vært utelukket, sier Furberg.

– Har dere blitt utsatt for et politisk press for å velge en europeisk leverandør?

– Vi har hatt en åpen dialog med norske myndigheter. Det har vi løpende og generelt, vi har hatt det på 4G og vi har det også her. Norske myndigheter har vært opptatt av at vi skal kunne velge det som er best for oss. Det har vi også gjort, sier Brekke og fortsetter:

– Jeg oppfatter ikke at det har vært hverken noe politisk press eller påvirkning. Dette har vært en reell prosess der vi har valgt den vi mener er best i stand til å levere det vi trenger for våre kunder.

Les også

Handelskrig og sikkerhetspolitikk påvirket Telias 5G-valg: – Men vi kunne valgt Huawei

Les på E24+

Miniputten Ice sloss mot mobilgigantene. Slik er planen for å lykkes der andre har feilet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Mistilliten mot Huawei
 2. 5G
 3. Spionasje
 4. Telenor
 5. Huawei
 6. Ericsson
 7. Mobilnett

Flere artikler

 1. Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

 2. Huaweis topplobbyist i Norge: – Dere bør ha tillit til oss

 3. – Det kan det komme reaksjoner fra Kina

 4. Telenor legger frem nye planer for Norge: Oslo, Bergen og Stavanger får 5G før jul

 5. Nå starter den norske 5G-kampen: Telenor lover at Trondheim blir først