Nå åpner Norges første bitcoin-minibank

Nederlenderen Vincent Olislagers (30) har tatt permisjon fra Finn for å satse på at nordmenns bitcoin-interesse øker.

FØRSTE MINIBANK: Denne bitcoin-minibanken er Norges første av sitt slag.
Publisert: Publisert:

Åtte år etter at den digitale valutaen bitcoin ble skapt, åpnes den første minibanken kun for bitcoin i Norge denne uken.

Den er plassert på kontorfellesskapet The Kasbah Hub på Alexander Kiellands plass i Oslo, og skal være tilgjengelig for alle.

– Målet er å ha ti minibanker i Norge innen utgangen av året, forklarer Vincent Olislagers.

Minibanken lar folk kjøpe bitcoin for norske kroner, mot et lite gebyr. Den første kunden har allerede vært innom, ifølge Olislagers.

Les også

Norges fremste bitcoin-ekspert: – Det som fremstår som en boble, viser seg å være en liten ert

Du kan kjøpe bitcoin for opptil 5.000 kroner.

– Det er lett å bli forvirret av systemene når du skal kjøpe digitalt. Vi vil gjøre det lettere for flere å kjøpe bitcoin, sier Olislagers.

Permisjon

Han har tatt permisjon fra it-jobben i Finn for å jobbe med Mikrobank, der han er en av gründerne.

– Vi utvider så langt vi kan. Jeg ser ikke bort fra at vi også vil jobbe i for eksempel Sverige og Danmark, sier Olislagers.

Bitcoin er en virtuell digitalvaluta som ikke eksisterer i fysiske sedler og mynter. Den handles kryptert på nettet, og er helt desentralisert – den er ikke underlagt noen sentralbank.

Verdien av valutaen har klatret mot dollaren i flere år, men siden nyttår har den hatt store bevegelser. Tidligere i juni nådde den en historisk bestenotering på over 3.000 dollar. Til sammenligning kostet en bitcoin knapt 1.000 dollar rett etter nyttår.

Politikk

Olislagers kom til Norge i 2013 for å jobbe for Microsoft. Og det var et prosjekt der som startet interessen for bitcoin.

– Jeg har alltid vært interessert i filosofi og politikk, og skjønte etter hvert at økonomi er en stor del av det, forklarer Olislagers.

Han har et ønske om at flere skal skjønne hvordan økonomi og finans fungerer.

TROR PÅ BITCOIN: Vincent Olislagers håper å kunne sette ut ti bitcoin-minibanker i år.

– Det er vanskelig å forstå hvordan børsene fungerer, og nå kommer for eksempel også kunstig intelligens inn i bildet, og gjør det enda mer abstrakt for mange, forklarer Olislagers.

– Vi får det bedre, og skjønner det bedre, om vi får et annet system, legger han til.

Det var spesielt historien om hvordan en valuta som bitcoin har bidratt til at for eksempel innbyggerne i Venezuela gjør at de kan holde pengene sine unna korrupte ledere og det økonomiske kaoset i landet.

– Jeg mener ikke at alle må investere i bitcoin, men vi får det bedre med et desentralisert system, sier Olislagers.

Les også

Analytiker: Én bitcoin vil koste 840.000 kroner om 10 år

Populært

Det kommer stadig nye signaler om at bitcoin blir mer anerkjent.

Blant annet har myndighetene i Japan tatt et positivt standpunkt til å tillate bitcoin som betalingsmiddel, flere store selskaper og profesjonelle aktører har fått opp øyne for teknologien, og stadig flere sentralbanker har fortalt at de snuser på blokkjeder, som er teknologien bak bitcoin.

– Det er på vei til å bli en robust betalingsplattform. Det er langt ifra den mest effektive formen for kassebetaling, men det er den mest robuste desentraliserte fellesvalutaen vi har, fortalte analytiker Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics tidligere i juni.

En rapport fra CPH Revision i mai fastslo at potensialet for bitcoin-vekst er enormt, og at bitcoin kan bli verdens største valuta.

I midten av mai kom Skandiabanken med nyheten om at de nå vil «teste farvannet» for valutaen. De åpner opp for bitcoin i nettbanken, og mener digitalvalutaens stabilitet over tid gjør den attraktiv.

For ordens skyld: E24 Dine Penger er eid av VG, som igjen er eid av Schibsted. Finn er også eid av Schibsted.

Les også

Putin satser på Bitcoin-konkurrent

Les også

Ny rapport: Bitcoin kan bli verdens største valuta

Les også

Lar bitcoin slippe inn i nettbanken

Publisert:

Her kan du lese mer om