Telenor kuttet leieprisene til konkurrenter: Får grønt lys av myndighetene

Statens teletilsyn mente Telenor tok for høye priser av konkurrentene som leier tilgang til mobilnettet deres. Etter et priskutt i juni får nå Telenor grønt lys.

TOMMEL OPP: Telenor har kuttet leieprisene til konkurrentene. Statens teletilsyn er fornøyde. Det er ikke alle konkurrentene.
Publisert: Publisert:

Diskusjonen om Telenors størrelse og opptreden i det norske mobilmarkedet har versert i årevis, og debatten har ulmet helt siden norske og europeiske konkurransemyndigheter gikk til aksjon mot telegiganten før jul i 2012.

Den 30. mai i år varslet Nasjonal kommunikasjonsmyndigheter – NKOM (tidligere Post- og teletilsynet) at den siste marginskvistesten deres hadde konkludert med at Telenor måtte kutte prisene sine i grossistmarkedet.

Med det mener man prisene Telenor tar av konkurrenter som vil leie tilgang til mobilnettet deres.

Mandag melder Nkom at de har gjennomført en ny marginskvistest etter at Telenor kuttet leieprisene sine den 15. juni og gjennomførte valutaendringer 1. juli. Tilsynet skriver at Telenor nå består testen.

– Første gang testen ble gjennomført, høsten 2016, viste testresultatene at Telenor etterlevde kravene på det aktuelle tidspunktet. Andre testrunde ble gjennomført ultimo mai, og viste at tilgangsprisen for tjenesteleverandører var for høy. Nkom varslet derfor pålegg om retting, skriver tilsynet mandag.

Misfornøyde konkurrenter

Priskuttet fra Telenor kommer ifølge Nkom som følge av de nye EU-reglene som har trådt i kraft om roaming (utenlandsbruk av mobilen). EUs innstramming på roaming har senket prisene ut til forbrukerne dramatisk de siste årene, og fra og med i sommer koster det ikke noe mer å bruke mobilen på reise i Europa enn det gjør i hjemlandet.

Flere av aktørene som leier nett hos Telenor har kommet med uttalelser til tilsynet i saken. Både Komplett Mobil og Fjordkraft hevder i sine tilsvar at Telenors priskutt ikke gir noen bedring i marginene deres, og de to selskapene har kritisert Telenors argumenter i saken.

Tilsynet vil imidlertid ikke kreve nye priskutt nå, og det vises til at testen altså er bestått slik den er lagt opp:

– Det er derfor ikke grunnlag for å kreve at prisene skal reduseres ytterligere i denne omgang, skriver Nkom.

Får regulatorisk særbehandling

Telenor blir særbehandlet av norske tilsynsmyndigheter på grunn av at de anses som en dominerende aktør i det norske mobilmarkedet.

Det betyr enkelt sagt at Telia eller andre operatører kan gjøre ting som Telenor ikke får lov til.

På grunn av Telenors dominans og markedsandel i det norske mobilmarkedet har Nkom pålagt Telenor å tilby nettleie til alle konkurrenter som søker om det. I tillegg gjennomfører tilsynet såkalte marginskvis-tester to ganger i året.

Her sjekker myndighetene om Telenor etterlever kravet om å tilby leiepriser som gjør det mulig for en konkurrent uten eget nett å konkurrere med nettopp Telenor ut mot forbrukerne. Testen sjekker om man kan drive med positiv bruttomargin, altså at de kan drive konkurranse mot Telenor uten å gå med underskudd.

Telenor har klaget inn Nkoms vedtak som kategoriserer dem som en dominerende aktør i markedet til Samferdselsdepartementet, men saken er foreløpig ikke avklart ennå.

Telenor har også kritisert marginskvistesten:

– Når det gjelder marginskvis-testen mener vi som andre aktører i bransjen at den er komplisert og vanskelig å forstå, samt at Nkom har endret kriteriene sammenlignet med forrige måling, sa kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i Telenor da tilsynet annonserte kravet om priskutt i mai.

Les også

Netflix danker ut Google i Telenors trafikktall

Les også

Norsk selskap skal pilotteste SMS+ med Google

Les også

Telenor må kutte leieprisene til konkurrentene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om