Bekymret for Airbnb og boligmarkedet: – Kan ikke komme med en ny plattform og tro at man ikke er regulert

Stadig flere vestlige storbyer innfører regulering av Airbnb, blant annet fordi at de skal være med på å presse husleieprisene opp.

MARKEDSPLASS: Airbnb har blitt en stadig mer populær tjeneste siden den ble lansert i 2008.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Uber og Airbnb er noen av verdens største selskaper innenfor delingsøkonomien, og begge vekker debatt i mange av landene de har blitt store i.

Vårt naboland, Sverige, har reguleringer ført til at en av Ubers tjenester er nedlagt der, og nå granskes Airbnb av Skatteverket, ifølge nyhetsbyrået TT.

I Berlin ble det tidligere i år forbudt å leie ut hele boliger via Airbnb og lignende tjenester, i et forsøk på å holde utleieprisene i den tyske hovedstaden nede.
Tiltak har også blitt diskutert i flere andre europeiske storbyer, blant annet i Oslo.

Leiepriser

Rundt 200.000 Airbnb-brukere booket boliger i Norge i fjor. Innovasjon Norge anslår at de til sammen sto for én million overnattinger.

– Det må være en form for regulering av Airbnb, slik at man setter en grense for hvor mye man i løpet av et år kan leie ut med Airbnb. På den måten hindrer man de profesjonelle aktørene, samtidig som man ikke stikker kjepper i hjulene for dem som er en del av den tradisjonelle delingsøkonomien, sier Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen.

I Berlin steg husleieprisene med 56 prosent mellom 2009 og 2014. Men de er fremdeles lave sammenlignet med andre store europeiske byer, ifølge The Guardian.

Mens salgsprisene i Oslo øker bratt, har utleieprisene en moderat økning. Dette er trolig blant annet på grunn av flere boliger på markedet. Da Utleiemegleren startet sin telling på Finn i mars 2010 var det 3.600 utleieannonser, da de sist telte, ved utgangen av august i år, var det 9.000 annonser.

Airbnb har ikke svart på E24s henvendelser.

– Flere velger Airbnb

Advokat Tor Aaserød, som er juridisk direktør i Utleiemegleren, sier at de i utgangspunktet merker lite til at Airbnb har kommet inn på markedet.

– Vi har kun langsiktige leieforhold, og Airbnb retter seg i utgangspunktet mot kortsiktige leieforhold. Men vi ser i økende grad et utleiere med sekundærboliger velger å heller bruke plattformen til Airbnb, sier Aaserød.

Han sier at Airbnb ikke er en legitim konkurrent så lenge de ikke konkurrerer å samme vilkår.

– Alt som er regulert ved lover og regler, som eiendomsmegling, merverdiavgift, husleielov og skatteregler, må følges. Det er ikke slik at om det kommer en ny plattform, så kan du stå utenfor loven. Lovgiverne og domstolene må sette tydelige grenser for hvilket handlingsrom den enkelte har innenfor delingsøkonomien, uten å komme i strid med næringer som allerede er profesjonalisert og regulert, sier Aaserød. Han understreker at delingsøkonomien i seg selv er et gode så sant den benyttes etter tanken.

– Det er veldig bra for forbrukersamfunnet at det legges til rette for at man kan dele formuesgoder i den tiden man er forhindret fra å benytte de selv. Utfordringen er når man bruker plattformen i strid med noe som er lovregulert, sier han.

Korttidsavtaler

Aasen i Leierboligforeningen sier at det er flere ting de er bekymret for rundt delingsøkonomien i boligmarkedet.

– Det ene er at ordinære leieboliger blir tatt ut av markedet, og lagt ut på Airbnb. Det andre er at utleiemarkedet blir mer og mer påvirket av Airbnb. Det blir flere korttidsavtaler, der du som leietager er uten de vanlige rettighetene som følger av husleieloven. Det er greit når det er døgnovernatting, men når man skal bo for en lengre periode må det være på plass, sier Aasen, og understreker at han ikke ønsker å hindre delingsøkonomien, men at den må reguleres, så profesjonelle aktører ikke utnytter systemet.

Han har tidligere også blitt støttet av Norsk Studentorganisasjon, som er bekymret for at studenter blir presset ut av det private leieboligmarkedet.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet jobber for tiden med ny eierseksjonslov, der det kan komme regulering av Airbnb og lignende delingstjenester.

– En lovproposisjon vil bli fremlagt for Stortinget før jul. Vi kan dessverre ikke si noe om hvorvidt Airbnb-problemstillinger vil bli omtalt i den proposisjonen, skriver kommunikasjonsrådgiver Heidi Egede-Nissen i en e-post til E24.

Les også

Ny overnattingsrekord for hotellene i juni

Les også

Eksperter: Dette vil endre verden de neste ti årene

Les også

Eiendomsmeglere vil utfordre Finn

Les også

Finans Norge om jobber som forsvinner: – Et problem vi må
snakke om

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Delingsøkonomi
 2. Airbnb
 3. Boligmarkedet
 4. Digitalisering
 5. Bolig
 6. Skattelistene

Flere artikler

 1. New York slår ned på Airbnb

 2. - De slipper å forholde seg til de 35 lovene vi må forholde oss til

 3. Mandag kommer delingsøkonomi-rapport: Blir Uber og Airbnbs tjenester ulovlig?

 4. Delingsøkonomiutvalget vil skattlegge Airbnb-utleie

 5. Betalt innhold

  Nettet snører seg sammen rundt Airbnb