Beslagla så mye bitcoin at de kan betale en femtedel av sin statsgjeld

Bulgaria beslagla 213.519 bitcoins i en storaksjon i mai. Prisveksten siden den gang har gjort at beslaget nå er så mye verdt at landet teoretisk kan bruke det til å betale ned en femtedel av sin egen statsgjeld.

STORT BESLAG: Bulgarias myndigheter sitter på et enormt bitcoin-beslag. Her ser vi turister i svartehavsbyen Nesebar.

Foto: Colourbox
 • Eivind Bøe
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Det er Coindesk som melder at Bulgarias regjering sitter på et oppsiktsvekkende stort beløp i bitcoins.

Dette etter at myndighetene i landet i våres beslagla bitcoins til en verdi av 500 millioner dollar, i forbindelse med en internasjonal storaksjon mot organisert kriminalitet.

Coindesk henviser til en pressemelding fra Southeast European Law Enforcement Center (SELEC), en organisasjon bestående av 12 sør- og østeuropeiske land som samarbeider om å bekjempe kriminalitet på tvers av landegrensene i regionen.

De gikk i mai ut og offentliggjorde beslaget på 213.519 bitcoin. Det var bulgaria som sto for beslaget, i det som altså var et internasjonalt samarbeid.

Coindesk har siden regnet på verdistigningen, som viser at beslaget nå er seks ganger mer verdt enn da bitcoinene ble konfiskert.

Les også

Storbankens «ville» spådom: Bitcoin stiger til 60.000 – så kollapser den

Tollsvindel

Hva skjedde så i mai? Kriminelle grupperinger forsøkte svindle flere europeiske lands tollmyndigheter, ved å manipulere offentlige datasystemer.

De kriminelle organisasjonene rekrutterte korrupte tollbetjente i alle de 12 involverte landene, med hensikt å infiltrere et virus i tollvesenets datasystemer.

Så raskt viruset var installert, kunne lovbryterne fullføre ulike transaksjoner og overføringer uten å betale skatt og avgifter, ettersom alt tilsynelatende allerede var fortollet, sjekket og avklart. Totalt 23 personer, deriblant 5 som urettmessig utga seg for å være bulgarske tollbetjenter, ble arrestert i aksjonen.

(saken fortsetter under.)

BESLAGLAGT: Over 200.000 bitcoin ble beslaglagt av Bulgaria i mai, nå er verdien så høy at landet kan betale ned en femtedel av landets statsgjeld.

Foto: Dado Ruvic Reuters

En femtedel av Bulgarias statsgjeld

Da man i mai beslagla det store antallet bitcoin var de verdt omkring 500 millioner dollar, men etter kryptovaluta-eksplosjonen det siste halvåret sitter regjeringen nå med bitcoin til en verdi av 3,58 milliarder dollar -tilsvarende nær 30 milliarder norske kroner, regnet ut fra nåværende kurs fra Coin Market Cap.

Les også

Kastet 7.500 bitcoins med et uhell – er i dag verdt 730 mill.

Den store prisveksten har ført til bitcoin-verdien bulgarerne beslagla nå har blitt såpass stor at landet teoretisk kan betale ned over en femtedel av sin statsgjeld med de beslaglagte beløpene, skriver Daily Mail.

Den bulgarske statsgjelden er på vel 16 milliarder dollar.

Avisen legger til at det ikke er kjent hva Bulgaria har gjort med de beslaglagte bitcoinene.

I tillegg er det ikke kjent hvorvidt alle koder som er nødvendig for å gjøre nytte av den digitale valutaen er tilgjengelig for myndighetene.

Bulgarske myndigheter har ikke uttalt seg i saken, de viser til pågående kriminell etterforskning.

Les også

Bitcoin-nettsted hacket – 600 millioner på avveie

Les også

Klimakommentator: Om halvannet år kan bitcoin bruke like mye strøm som hele USA

Les også

Kastet 7.500 bitcoins med et uhell – er i dag verdt 730 mill.

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin

Flere artikler

 1. «Bitcoin er en boble, og bobler sprekker»

 2. Bitcoin fyller ni år i dag – sjekk den elleville utviklingen

 3. Betalt innhold

  The Economist: Den globale narkotikahandelen flytter seg til Vest-Afrika

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  De villeste valutaene i verden

 6. Norsk historie startet James' private milliardkaos