Kontrollkomiteen krever svar om Innovasjon Norge-saken

Stortingets kontrollkomité ber om svar fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i Innovasjon Norge-saken og krever innsyn i en hemmeligholdt logg.

MIDTPUNKT: Kontrollkomiteen vil ha svar fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen om Innovasjon Norge-saken, der ledelsen til Anita Krohn Traaseth står i sentrum.

Foto: Pontus Höök NTB scanpix
  • NTB
  • David Bach
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

En enstemmig komité besluttet tirsdag å sende over flere spørsmål i saken til statsråden.

– Spesielt ber vi om å få loggen fra en samtale 1. mars mellom statsråden og styreleder i Innovasjon Norge, den er veldig sentral i saken, sier komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

Tidligere styreleder i Innovasjon Norge Per Otto Dyb har hevdet at han under denne samtalen ble instruert av næringsministeren til å ikke vurdere ansettelsesforholdet til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth. Dette har Isaksen benektet.

Tre dager etter at samtalen fant sted trakk Dyb seg som styreleder med umiddelbar virkning.

Næringsdepartementet har tidligere nektet å gi ut loggen fra samtalen.

– Hvis departementet ønsker å unnta loggen fra offentligheten, så legger vi oss ikke bort i det, vi ber om at vi i komiteen skal få se den, sier Andersen.

Krever svar

Kontrollkomiteen krever nå flere svar i saken fra næringsministeren, avgjorde opposisjonen i komiteen tirsdag.

En enstemmig komité besluttet å sende over flere spørsmål til statsråden.

– Det åpnes ikke sak i så måte. Vi har valgt å stille noen spørsmål for å få oppklart en del ting, sier komiteens nestleder Svein Harberg (H) til E24.

Han sier spørsmålene vil publiseres kjapt av sekretariatet.

– Tematikken vil naturligvis være statsrådens dialog med styrelederen i Innovasjon Norge.

– Hvorfor velger dere å stille disse spørsmålene?

– Det er en helt vanlig type sak der Kontrollkomiteen stiller spørsmål. Hvis det kommer frem noe som kan skape usikkerhet om statsrådens håndtering av sine oppgaver så er det helt naturlig at komiteen stiller spørsmål. Så får vi se på svarene om det blir nødvendig å ta det videre.

Stiller åtte spørsmål

Totalt sender komiteen over åtte spørsmål til næringsministeren.

– Grunnen til at vi stiller spørsmål er at vi er veldig opptatt av styringen av deleide statlige selskaper, som det her er snakk om. Det dreier seg både om et ansvar overfor øvrige eiere, at styrets rolle skal være klar, og at styreleder har det hele og fulle ansvaret så lenge vedkommende sitter, uavhengig av om noen har tenkt at de skal bytte styrelederen ved neste korsvei eller ikke. Det er den ryddigheten jeg er ute etter å finne ut av om har vært fulgt her, sier Andersen.

Isaksen har avvist at han har instruert Dyb, men har forklart at han ga sin klare mening om at det var uheldig for Innovasjon Norge at administrerende direktør skulle byttes ut kort tid før styrelederen skulle skiftes ut, da valgkomiteen i Innovasjon Norge ikke hadde innstilt på en ny periode for Dyb.

Innovasjon Norges tidligere styreleder Per Otto Dyb har så langt ikke besvart E24s henvendelser.

(saken fortsetter under bildet)

MÅ SVARE: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Vil vurdere å vise loggen

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen sier til E24 at han vil vurdere kravet om at kontrollkomiteen skal få se loggen av samtalen hans med styrelederen i Innovasjon Norge, men sier at det er grunner som taler mot en offentliggjøring.

– Det må vi vurdere, men den loggen er ikke et referat som begge parter har sett. Dette er bare den oppsummeringen departementet normalt lager over sin kontakt med alle selskaper. Men hvis kontrollkomiteen ber om å få se den må vi vurdere det, sier Isaksen.

– Men vi må også tenke på at Næringsdepartementet er avhengig av å kunne ha fortrolige samtaler med selskaper for å kunne utøve sitt eierskap, legger han til.

– Jeg skal svare

Isaksen sier han ikke er overrasket over at det kommer spørsmål fra kontrollkomiteen.

– Det er egentlig som forventet. De har ikke stilt noen spørsmål tidligere. Jeg skal svare på de spørsmålene de har, sier han.

– En del av disse spørsmålene er ting vi har berørt i svar til Stortinget, men vi kan godt utdype dette overfor kontrollkomiteen, i den grad det er noe å utdype, sier han.

– Har ikke instruert

– Kjernen er vel spørsmålet om du har instruert styrelederen om ikke å vurdere Anita Krohn Traaseths stilling?

– Der har jeg sagt akkurat det samme hele veien, og det er at det har jeg ikke gjort. I den telefonsamtalen styrelederen bad om med meg – det var ikke jeg som tok initiativ til den – ble det også sagt at det jeg sa ikke innebar at styret ble satt under administrasjon eller instruert, og at jeg også respekterte at han kunne ha en annen mening om dette. Jeg må ta til orientering at han mener dette har vært en instruksjon, jeg kan ikke gå i polemikk med ham om dette, sier Isaksen.

– Det er en fin linje mellom dine synspunkter og instruksjon?

– I denne saken mener jeg ikke det er en fin linje. Det er en forskjell på det å ha eierdialog og det å ha et syn på en helt konkret og spesiell sak, sier han.

Følte seg instruert av departementet

Isaksen sier at styrelederen i Innovasjon Norge hadde tatt kontakt med Næringsdepartementet om situasjonen med administrerende direktør Anita Krohn Traaseth allerede under tidligere statsråder.

Ifølge Isaksen skal styrelederen ha ment at departementet forsøkte å instruere ham om hvordan han skulle behandle direktøren i Innovasjon Norge. Derfor ønsket styrelederen dialog med Isaksen om dette.

– Det blir feil å bruke uttrykket «ser frem til», men jeg svarer gjerne på alle de spørsmålene kontrollkomiteen har til dette, sier næringsministeren.

– Jeg er klar på at dette ikke var en instruksjon, og at dette også ble sagt under møtet. Men det er jo ingen ønskesituasjon når det ikke er en felles forståelse etter møtet om hva som ble sagt, legger han til.

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kontrollkomiteen skal behandle Innovasjon Norge-saken

  2. Næringsministeren om Innovasjon Norge-sjefen: – Styret står fritt

  3. Næringsdepartementet hemmeligholder logg fra omstridt samtale

  4. Annonsørinnhold

  5. Isaksen sa styreleder skulle ut - valgkomiteen har ikke bestemt seg

  6. – Dersom statsråden nå har skiftet mening, så er det godt nytt