Nera fikk rekordbot

Nera slurvet med oppbevaring av forvarsmateriell. Det medførte norgesrekord i forelegg.

Publisert:

Nera Networks

OSE

NER

brøt en rekke regler for oppbevaring av konfidensielt forsvarsmateriale og er ilagt en rekordbot på 800 000 kroner, skriver

Computerworld.

Egentlig kom forelegget for ett år siden, men først i dag er det klart at Nera vedtar forelegget.

Dermed slipper selskapet å få saken inn for Bergen Tingrett, som ville gitt mer og ubehagelig oppmerksomhet.

- Foreleggets størrelse gjenspeiler alvoret i saken, sier overvåkingssjef Steinar Karlsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Hordaland til Bergens Tidende (BT).

Gigantbot

PST startet etterforskning av Nera-selskapet i mars 2004. Ett års etterforskning førte ikke til straffereaksjon mot enkeltpersoner, men påtalemyndigheten mente Nera Networks som selskap burde straffes.

Bakgrunnen var selskapets behandling av gradert forsvarsmateriell, skriver avisen.

- Meg bekjent er ikke private selskap ilagt forelegg av denne størrelse for brudd på sikkerhetslovgivningen, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt til BT.

Verken Nera Networks eller politimyndighetene vil kommentere innholdet i saken.

- Etterforskningen er gradert og vi kommenterer ikke innholdet, sier PST-sjef Steinar Karlsen.

Pc kunne lekket

Sommeren 2002 mottok Nera Networks en datamaskin fra Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). Maskinen inneholdt gradert informasjon opp til nivå "konfidensielt."

Den skulle vært registrert i et eget medieregister og oppbevart i en safe hvor koden regelmessig ble skiftet, men påtalemyndighetene mener at ingen av delene skjedde.

Datamaskinen med det graderte materialet skal i stedet ha blitt fraktet ut av selskapets lokaler. Forsvarsinformasjonen ble kunne dermed havnet i gale hender, mener PST.

Publisert: