Facebook inngår forlik, må ut med over 40 milliarder kroner

Amerikanske myndigheter og Facebook har kommet til et forlik der teknologigiganten må ut med fem milliarder dollar for brudd på personvernet. Samtidig varsles søksmål mot Cambridge Analytica.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Facebook får rekordforlik fra amerikanske myndigheter etter brudd på personvernet. Det melder den amerikanske handelskommisjonen (FTC) i en melding.

Teknologikjempen skal ha besluttet å godta å betale en 5 milliarder dollar, tilsvarende 43 milliarder kroner.

Forliket kommer som en reaksjon på at Facebook over tid skal ha misbrukt brukernes data.

– Til tross for gjentatte løfter til milliarder av brukere over hele verden om at de kunne kontrollere hvordan deres personlige informasjon deles, undergravde Facebook forbrukernes valg, sier FTC-styreleder Joe Simmons i en uttalelse.

– Justisdepartementet er opptatt av å beskytte forbrukernes personverk og sikre at sosiale mediebedrifter ikke villeder enkeltpersoner om bruken av deres personlige opplysninger, sa assisterende statsadvokat Jody Hunt.

Les på E24+

Er Facebook et monopol?

Facebook: «Fundamentalt skifte»

Han legger til at forlikets historiske straff- og overholdelsesvilkår vil være til fordel for amerikanske forbrukere, og at avdelingen forventer at Facebook behandler sine personvernsforpliktelser med største alvor.

Avtalen innebærer i tillegg at Facebook må endre måten de arbeider med brukernes personvern.

Facebook skriver i en uttalelse at de etter måneder med forhandlinger har kommet til enighet med kommisjonen om et rammeverk som sikrer brukernes personvern.

Videre heter det at avtalen betyr et «fundamentalt skifte» i hvordan selskapet arbeider med personvern, og at det vil påvirke alle ansatte i selskapet.

– Vi har et ansvar for å sikre folks personvern. Vi jobber allerede hart for å leve opp til dette ansvaret, men nå vil vi sette en helt ny standard i vår industri, skriver Mark Zuckerberg på sin egen Facebook-side onsdag ettermiddag.

Selv om forliket er det største i USA noensinne, er det ikke veldig stort for Facebook. Selskapet leverte i fjor et overskudd på nesten 56 milliarder dollar.

Facebook legger for øvrig frem sitt kvartalsresultat onsdag kveld.

Les også

Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord

Saksøker Cambridge Analytica

Samtidig har FTC besluttet å saksøke skandaleselskapet Cambridge Analytica. Videre har man inngått forlik med analyseselskapets tidligere toppsjef Alexander Nix, og en applikasjonsutvikler.

Selskapet som nå saksøkes har tidligere slått seg selv konkurs.

«FTC mener Cambridge Analytica, Nix og Kogan lurte forbrukere ved feilinformere om at de ikke samlet noen personlig informasjon fra Facebook-brukere», skriver FTC i en pressemelding.

Personvern-skandalen

Det var i mars i fjor Facebook havnet i trøbbel da det ble kjent millioner av brukerevar rammet av en datalekkasje til Cambridge Analytica.

Det britiske selskapet skal blant annet ha hentet inn opplysninger fra brukere uten deres tillatelse, for så å ha blitt brukt opplysningene i presidentkampanjen til Donald Trump.

Også Facebook-sjef Mark Zuckerberg skal ha blitt et offer for den ulovlige datadelingen.

Tilbake i mai i fjor la Cambridge Analyticaned alle sine kontorer med umiddelbar virkning som følge av skandalen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Facebook

Flere artikler

  1. Personvern-smekk for Facebook: Må betale 42,7 milliarder

  2. Avslører hva Facebook visste om Cambridge Analytica-skandalen

  3. Facebook stanser titusenvis av apper

  4. Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet

  5. Facebook vil stanse misbruk før valget neste år