Google beskyldes for «ekstrem» underbetaling av kvinner

Det amerikanske arbeidsdepartementet mener å ha funnet systematiske lønnsforskjeller mellom kvinner og menn hos Google.

ANKLAGES FOR DISKRIMINERING: Det amerikanske arbeidsdepartementet anklager teknologikjempen Google for systematisk underbetaling av kvinner. Google avviser påstandene.
Publisert: Publisert:

Teknologikjempen Google har diskriminert kvinnelige ansatte, ifølge Det amerikanske arbeidsdepartementet, skriver The Guardian.

Departementet mener de har avdekket systematiske forskjeller i lønnen mellom kvinner og menn. Myndighetene har hentet inn beviser for dette i en pågående etterforskning, som de mener viser at selskapet har brutt amerikansk lov.

– Vi har funnet systematiske lønnsforskjeller mot kvinner gjennom stort sett hele arbeidsstyrken, sa regiondirektør Janette Wipper i departementet under en rettssak i San Francisco på fredag.

Les også

Annonseflukt fra Google etter ekstremistkoblinger

Janet Herold, en advokat for departementet, forteller at etterforskningen fortsatt ikke er ferdig, men at departementet har funnet solide bevis for «veldig signifikant» diskriminering mot kvinner i de vanligste stillingene hos Google.

– Statens analyse på nåværende tidspunkt indikerer at diskrimineringen mot kvinner i Google er ganske ekstrem, selv for denne industrien, sa Herold til The Guardian.

Flere teknologiselskaper i søkelyset

Google avviste påstandene om lønnsdiskriminering på det sterkeste, og hevdet at det ikke finnes noe lønnsgap mellom kvinner og menn i selskapet.

Anklagene mot teknologigiganten, hvis morselskap Alphabet er verdens nest største selskap målt etter markedsverdi, kommer i en periode der teknologisektoren i økende grad blir gransket for kjønnsdiskriminering, lønnsforskjeller og seksuell trakassering.

Les også

Fersk analyse: Langt mellom kvinnelige toppledere

Uber, som har flere tidligere Google-ansatte i arbeidsstyrken, er for eksempel i hardt vær etter at en kvinnelig eks-ansatt fremmet en rekke alvorlige påstander om trakassering i selskapet.

Uber har hyret inn Eric Holder, USAs tidligere justisminister, til å gjennomføre en intern gransking av påstandene.

Senere har en av Ubers toppingeniører, Amit Singhal, fått sparken i februar for ikke å ha opplyst om at han opprinnelig forlot Google på grunn av en seksuell trakasseringssak.

Tidligere i år har arbeidsdepartementet saksøkt Oracle for lignende påstander som de har fremmet mot Google.

Nektet å frigi dokumenter

Arbeidsdepartementets anklager mot Google kom frem i rettssak som del av et søksmål der departementet krever at selskapet frigir lønnsdata og dokumenter til myndighetene.

Google er en leverandør til offentlige myndigheter og har et lovpålagt krav om å la departementet få inspisere selskapets dokumentasjon om overholdelse av likestillingslovverk.

Les også

Kommentar: Kvinner vil fortsette å være lønnstapere

Men da arbeidsdepartementet ba om jobb- og lønnshistorikk fra selskapet nektet Google å oversende dette. Departementet mener dette er i strid med kontraktbetingelsene for offentlige leverandører, ifølge søksmålet.

Mener dokumentene er konfidensielle

Google har på sin side hevdet at myndighetene har fått hundretusenvis av dokumenter fra teknologiselskapet, og at de resterende dokumentene myndighetene ber om er konfidensielle, er for brede, eller er i strid med de ansattes rett til privatliv.

Selskapet avviser på det sterkeste at de betaler kvinner dårligere enn menn.

– Vi er sterkt uenige med departementets påstander. Hvert år gjør vi en omfattende analyse av lønn på tvers av kjønn, og vi har ikke funnet noe kjønnsgap. Bortsett fra at departementet har fremmet en uttalelse, som vi for første gang hørt i retten, har de ikke kommet med noen data eller delt sin metodikk, sa selskapet i en uttalelse til The Guardian.

Les også

Annonseflukt fra Google etter ekstremistkoblinger

Les også

Tyskland planlegger gigantbøter til sosiale medier

Les også

Google beskylder Uber for å stjele bilteknologi

Publisert: