Telenor vurderer å selge hele den norske eiendomsmassen

Telenor Norge står midt oppe i en av de mest komplekse prosessene selskapet har sett noen gang. Samtidig som den over 100 år gamle kobbernett-teknologien skal erstattes av fiber og 4G, vurderer selskapet å selge unna eiendom i stor skala.

LA FREM TALL: HR-direktør Cecilie Blydt Heuch (fra venstre), finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup og konsernsjef Sigve Brekke avbildet på vei inn til Telenors kvartalspresentasjon på Fornebu tirsdag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Dette er uhyre komplekst og en øvelse vi aldri har gjort før. Men jeg er ikke i tvil om at det er en klok beslutning, samtidig som gjennomføringen er kompleks og vi skal trå varsomt frem, sier den ferske Telenor Norge-sjefen Petter Børre Furberg.

Han møter pressen etter Telenors kvartalspresentasjon tirsdag, sammen med konsernsjef Sigve Brekke og finansdirektør Jørgen A. Rostrup.

Furberg snakker om prosessen Telenor nå har satt i gang for å ta det største infrastrukturløftet på lenge.

Det delvis 100 år gamle nettet som i dag brukes til fasttelefoni og bredbånd skal erstattes av fiber og 4G-mobildekning. Telenor har leveringsplikt på fasttelefon, men bredbånd er det ikke slike krav på.

Selskapet har lovet at ingen skal miste forbindelsen før de enten kan få fiber eller bredbånd over 4G-nettet, men prosjektet har likevel møtt skepsis og motstand en rekke steder rundt i landet.

Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg avbildet i Myanmar i 2014, da han ledet selskapets satsing der.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Furberg, som nylig tok over som Telenors permanente Norgessjef etter at Berit Svendsen gikk av i september i fjor, har nå reist landet rundt for å møte lokalpolitikere, næringsliv og kunder. Han forteller at de møter stor forståelse når kundene ser at de vil få et erstatningstilbud som leverer langt raskere hastigheter enn dagens DSL-linje over kobber kan levere.

Samtidig som det skal rustes opp og effektiviseres ruller Telenor stadig ut nye satsinger og løsninger som de håper skal gi nye inntekter i kassen. Blant dem er pakken med fordeler til yngre abonnenter i det som kalles Yng Goodies.

Totalt sto inntekter fra eksterne partnere for 3,0 av de 322 kronene Telenor tjente i snitt på hver mobilkunde i måneden i første kvartal, ifølge Telenor.

– Slike tilbud tror jeg man vil se mer av i Telenor. Vi har også tatt noen veddemål på klare vertikaler innenfor blant annet sikkerhet, helse, smarte bygg og smarte byer, men det er fortsatt på et tidlig stadium, sier Furberg.

Konsernsjef Sigve Brekke påpekte at ikke alle tjenestene gir ekstrainntekter, som at foreldre kan få fotballtreninger fra Fotballforbundet rett inn i Telenor-kalenderen de deler internt i familien.

– Men alt dette er løsninger som bidrar til å øke ARPU (inntjening per kunde) og redusere churn (kundefrafall til konkurrenter, journ.anm.), sa Brekke.

Telenor-aksjen hadde ved lunsjtider tirsdag steget nesten en prosent på kvartalsrapporten.

Les også

Telenors inntekter øker – og sjefen feirer flere kunder i Myanmar

Eiendommer for milliarder kan bli solgt

Moderniseringen av Telenor foregår nå på flere plan, og har også gjort det i en årrekke. Prosessene som nå går ble igangsatt i 2017.

Samtidig som kobbernettet skal bort, skal man også fortsette å rulle ut fiber og 4G-dekning, og man er også i gang med de første testene av 5G-mobilteknologien som vil bli rullet ut i årene fremover.

På listen over tiltak som nå også vurderes er å selge unna deler eller hele eiendomsmassen i Norge. Et annet er å beslutte hva man skal gjøre med mobilmastene i Norge, også kjent som mobiltårn. Disse prosessene henger også sammen med at man skal kvitte seg med kobbernettet.

Telenor-ledelsen skal i tiden fremover ta en rekke beslutninger knyttet til dette, og ledelsen understreker derfor at ting ikke er hugget i stein ennå når det kommer til eiendommene og mastene, og at de vil komme med mer detaljer til sommeren.

– Dere har jo sagt at dere har kostnader tilknyttet det gamle kobbernettet på om lag 1,2 milliarder årlig. Klarer dere å få ut alle disse?

– Det skal vi også komme tilbake til i sommer, sier Furberg.

Finansdirektør Jørgen A. Rostrup begrunner det mulige eiendomssalget med at eiendommene i sin tid var viktige for telefonsentraler og andre funksjoner som i dag er gammeldags:

– Vi har i norsk sammenheng en stor eiendomsportefølje, selv om den kanskje er liten i global sammenheng, sa Rostrup under kvartalspresentasjonen.

– Vi har mindre bruk for den i dag enn vi hadde før. Det har blant annet med teknologiendringer å gjøre og hvordan vi jobber, fortsatte han.

Rostrup ville ikke gi noe tall for hva eiendommene kan være verdt, men det er åpenbart at verdiene de er bokført til i regnskapet er langt under markedspris mange steder.

– Det er snakk om milliardverdier, sier han.

I årsrapporten til Telenor for 2018 har konsernet globalt bokført bygningsmasse for 11,7 milliarder, eller 7,3 milliarder hvis man trekker fra påløpte av- og nedskrivninger.

Tårn i spill

Når det gjelder mobilmastene er det foreløpig ikke snakk om å selge mobilmastene i Norge.

– Vi vurderer foreløpig ikke et salg av master i Norge. Vi ser på dette fra et industrielt perspektiv, som et telekomselskap, mer enn et finansielt perspektiv. Det vil gi finansielle gevinster, men for oss handler dette om hvordan vi driver og utvikler vårt nett best, sier Rostrup.

Han forklarer at Telenors norske mobilmaster i dag drives av tre operative miljøer, og at det har blitt sånn på grunn av Telenors historie.

– Vi ser stor verdi i tårnene våre. Det naturlige neste steget vil være å samle de tre miljøene til ett miljø i Norge, men dette er altså ikke besluttet ennå, sa Rostrup under kvartalspresentasjonen.

For Telenors dekningsposisjon er det viktig å ha kontroll på både infrastruktur og geografiske plasseringer av mobilmaster.

– Noen tårn er viktige for oss, andre kan deles, sier finansdirektør Rostrup, som igjen understreker at ingenting er besluttet.

Under kvartalspresentasjonen sin påpekte han at Telenor, både i Norge, Norden og Asia opererer en hel serie kommersielle modeller for mobilmaster, fra å eie selv, eie og dele utstyr med andre, leie ut plass til andres utstyr eller leie seg inn på master.

Les også

Vil ikke friskmelde mobilmarkedet ennå

Les også

Trondheim blir Norges første 5G-by

Les også

Forbereder neste sparepakke: Mobilmaster kan bli solgt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Telekom

Flere artikler

  1. 2.000 kunder har fått Telenor-tjenesten bare noen utvalgte vil få

  2. Telenors massive teknologiskift skyter fart: Inntektene vokser raskere enn «kobber-fallet»

  3. Telenor i gang med nytt strategiarbeid: Planlegger for verden etter corona

  4. En finne og en danske tar lederrollen i Telenor Norden

  5. – Nå er vi tilbake der vi ønsker å være