Cuba blokkerer ny nettavis

Cubanske myndigheter har blokkert den nystartede nettavisen til den kjente bloggeren og dissidenten Yoani Sánchez.

BLOKKERT: Yoani Sanchez (bildet), trolig Cubas mest kjente blogger, startet nettavis onsdag. Tre timer etter at siden var lansert, blokkerte cubanske myndigheter den.
Publisert: Publisert:

Sanchez er kjent som en frittalende kritiker av kommunistregimet på Cuba, noe hun tidligere har havnet i husarrest for.

Gjennom bloggen Generación Y og boken «Cuba libre» har 39-åringen høstet internasjonal anerkjennelse, og i 2009 kåret Time Magazine henne til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer.

Tre timer

Onsdag morgen lanserte Sanchez nettavisen 14ymedio, med et håp om at cubanerne dermed skulle få sitt første uavhengige nyhetsmedium på over 50 år. Slik gikk det ikke.

Tre timer senere var nettavisen blokkert, og cubanere som forsøkte å klikke seg inn havnet i stedet hos Yoanislandia.com.

Denne nettsiden er fylt av angrep mot Sanchez og innlegg skrevet av regime-vennlige bloggere.

– Dette er en side laget av folk som er kvalme av at Yoani Sánchez framstiller seg selv som de cubanske dissidentenes svar på Mor Teresa, heter det på Yoanislandia.com.

«Forbuden frukt»

Sanchez lovet under lanseringen 14ymedio at den nye nettavisen skal tilby et «fullstendig spektrum av nyheter, innlegg og informasjon» om livet på Cuba, der myndighetene har ført streng kontroll med mediene siden revolusjonen i 1959.

Den første utgaven, som få cubanere rett nok har fått se, inneholdt blant annet et hissige innlegg rettet mot henne selv, der hun anklages for å stå i ledtog med CIA.

At regimet valgte å blokkerte cubanernes tilgang til nettavisen, kom ikke som noen stor overraskelse på den frittalende dissidenten.

– Men det er en dårlig strategi fra den cubanske regjeringens side å blokkere siden vår. Ingenting smaker bedre en «forbuden frukt», skriver hun i en kommentar på Twitter.

Andre kanaler

Nobelprisvinnere som Mario Vargas Llosa og Lech Walesa gir sin støtte til den nye avisen, og ber i et opprop den cubanske regjeringen om å respektere 14ymedios rett til å eksistere.

Nettavisen produseres av en redaksjon bestående av elleve journalister i Havana, blant dem Sanchez selv, og dissidentens mann Reinaldo Escobar er redaktør.

Sanchez står fast ved at avisen skal produseres og vil nå forsøke å få den ut til sine landsmenn via andre kanaler, som mobiltelefon, epost, minnepinner og CD-plater.

Få på nett

Bare et fåtall cubanere ville uansett ha kunnet lese den nye avisen på nett, ettersom de ikke har tilgang til internett hjemme.

Med en gjennomsnittlig månedslønn på 120 kroner er det heller ikke mange cubanere som kan ta seg råd til å betale 40 til 60 kroner timen for å få tilgang på en internettkafé.

Les også:

– Colombia nærmere fred enn noensinneUSA opprettet «Twitter»-tilbud på CubaTwitter-sjefer til Tyrkia

Publisert:

Her kan du lese mer om