- TV 2 kan bli del av nordisk TV-gigant

En ny, nordisk gigant vil styrke TV 2 i kampen om seerne, mener analysesjef Atle Vereide.

NORDISK GIGANT: Danske Egmont har vært medeier i TV2 siden starten i 1991, og selskapet betaler 2,1 milliarder kroner for A-Pressens halvdel i TV-kanalen. Dermed havner tv-kanalen på danske hender.

  • Even Landre
Publisert:

Markedsmessig vil det få mindre betydning om eierskapet i TV 2 er delt, eller om kanalen er heleid av Egmont.

Det sier analysesjef Atle Vereide i meglerhuset SEB Enskilda etter at styret i A-pressen søndag kveld vedtok å selge TV 2-aksjene til den andre eieren, danske Egmont, for 2,1 milliarder kroner.

Les mer: Selger TV 2 til Egmont

- Egmont har vært eier siden oppstarten, og de har nok ingen ønsker om å årelate TV 2. Dette er mer et politisk enn et finansielt spørsmål, sier Vereide til E24.

Digital nordisk gigant
Den anerkjente medieanalytikeren mener at det mest spennende nå er om Egmont og Bonnier finner hverandre i et nordisk samarbeid. Det danske og svenske mediehuset skal over lengre tid ha diskutert muligheten for å etablere en felles TV-organisasjon for Norden.

- Dette vil bli en stor aktør, og en større aktør vil i sum ha betydelige fordeler, ved å samordne aktiviteter som innkjøp - både internasjonalt og nordisk og produktutvikling, blant annet på nettsiden, som blir stadig viktigere. Dette kan potensielt styrke TV 2 og søsterkanalene i konkurransebildet, sier Vereide.

TV 2 lever tross alt av at annonsørene får de seerne de skal ha.

- Den fremtidige veksten kommer formodentlig i nett-tv, og her i Norge er det de tradisjonelle medieselskapene, blant annet Schibsted med VGTV som har kommet lengst.

- Ser for oss samarbeid
Styreleder i TV 2 og finansdirektør i Egmont, Hans J. Carstensen uttalte på mandagens pressekonferanse i Bergen at Egmont opererer bredt i media, og at TV 2s bredde vil være sentralt videre fremover.
- Ikke minst på det digitale, og vi ser for oss et samarbeid her og med Egmonts øvrige forretningsområde.

Les også E24-redaktør Per Valebrokks kommentar: Hyklerne i A-pressen

SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET

TROR PÅ STERK NORDISK AKTØR: - Egmont har vært eier i TV2 siden oppstarten, og de har nok ingen ønsker om å årelate TV2. Dette er mer et politisk enn et finansielt spørsmål, sier analysesjef Atle Vereide i SEB Enskilda.

Moment Studio

- Giske har ingenting å frykte
Næringsminister Trond Giske uttalte mandag til NRK at det er en fare for at TV 2 blir en ren kommersiell kanal der nyhetssendingene forsvinner og at kun de billigste seriene blir kjøpt inn.

Vereide er ikke så bekymret for det utfallet.

- Noen av TV 2s verdier er at det er bygget opp en seriøs kanal med lokal nyhets – og sportsdekning og norsk innhold. Og det har Egmont vært med på å støtte opp om. At vi skulle får en dramatisk dreining mot en «useriøs» kanal har jeg vondt for å tro, mener han.

- TV 2 lever tross alt av at annonsørene får de seerne de skal ha. Disse seerne ville da sannsynligvis flykte, påpeker Vereide.

- De beste tilbudene
Også Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger mener TV 2 på sikt vil kunne styrke sin posisjon og gi et bedre tilbud til seerne. Han legger vekt på Egmonts og Bonniers samarbeid:

- Får TV 2 en plass rundt et slikt bord, vil det kunne gi selskapet en større slagkraft for å vinne frem i kampen om rettigheter til sport- og underholdningseventer, og til å gi seerne de beste tilbudene fra gigantene i Hollywood, sier Hauger.

Les også: LO-Flåthen: – En god løsning

Vereide mener imidlertid at risikoen for at TV2 over tid vil forlate Bergen som hovedkontor formodentlig er større med et rent utenlandsk eierskap.

- Men det kunne godt skje med norske eiere også. DNB hadde som kjent også hovedkontor i Bergen da Bergen Bank og DnC fusjonerte, sier Vereide.

- Betyr Egmont-overtagelsen noe for NRK?

- Kortsiktig betyr det ingenting. Men det er alltid kamp om seerne, og denne avtalen vil på sikt kunne gi TV2 større konkurransekraft. Når det er sagt, så har NRK tross alt et annet mandat.

LES MER OM TV2-salget her:

Publisert:

Flere artikler

  1. - Danske eiere kan gi TV 2 mer slagkraft

  2. Egmont godt mottatt som eneeier av TV 2

  3. Bonnier vil kjøpe TV2

  4. Nå vil Telenor rydde opp i «TV 2- kaos»

  5. Telenor selger seg ut av TV 2 Zebra