Sammenligner Sigbjørn med Silvio

Slik blir de nye skatteliste-reglene.

VENN MED PRESSEN: Frps Christian Tybring-Gjedde sammnligner Sigbjørn Johnsen (til venstre) med Silvio Berlusconi (til høyre).
Publisert: Publisert:

De rødgrønne har kuttet innsynet i skattelistene. Nå blir det vanskeligere å snoke i naboens og kjendisenes privatøkonomi.

Som ventet støttet de rødgrønne partiene på Stortinget sin egen regjering.

Dermed ser det ut som reglene for skatteliste-søkene blir som følger fremover:

  • Mediene skal ikke lenger få publisere fullstendige skattelister som vi har sett de siste årene.
  • Du får bare adgang til å gjøre enkeltsøk på skatteetatens hjemmesider.
  • Aviser, magasiner og TV-stasjoner får tilgang til elektroniske lister. Disse kan kun brukes til intern bruk som bakgrunn for journalistikk, og kan ikke legges ut som søkbare lister på medienes nettsteder.
  • Ordningen med papirlister på skattekontorene avvikles.

Mot offentliggjøring

LITE IMPONERT: Frp-er i Stortingets finanskomite, Christian Tybring-Gjedde, mener de nye skatteliste-reglene er i «Silvio Berlusconis ånd».

Frp stemte mot forslaget, og raser mot de nye skattelistereglene. De vil ha slutt på all offentliggjøring av inntekt og skatt.

- At Norge er det eneste landet i verden som har en slik praksis viser med all tydelighet at regjeringen gir blaffen i folks personvern. Lønn, formue og skatt er en sak mellom hver enkelt skatteyter og myndighetene, sier Christian Tybring-Gjedde, Frp-er i Stortingets finanskomité til VG.

Slik kommenterer han forslaget fra finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

- Avtalen som regjeringen foreslår skal inngås med redaksjonene, er i Berlusconis ånd. Vi kan rett og slett ikke ha det slik i Norge at myndighetene overleverer komplett sett med informasjon om hver enkelt skattyter til mediene, men at myndighetene bestemmer hvordan informasjonen skal videreformidles.

- At avtalen ledsages av trusler om utestenging og bøter dersom den brytes er ikke en fri og åpen presse verdig, tordner han.

Han sier at offentliggjøringen av skattelistene er «offentlig initiert sosialpornograf».

Pressen viktig

Thomas Breen (Ap) i finanskomiteen er helt uenig i karakteristikken Tybring-Gjedde kommer med.

- Sammen med resten av Frp ønsker han å totalforby innsyn i skattelistene. Det hindrer i alle fall en fri presse å gjøre jobben sin. Og det er mye nærmere Berlusconis ånd enn våre forslag, sier Breen til VG.

Flere nyheter på E24

Publisert: