Bøhler vil ha kjøreforbud i storbyene

Arbeiderpartiets bypolitiske talsmann Jan Bøhler mener at loven må endres slik at storbyene kan forby visse typer biler fra å kjøre inn i bysentrum om vinteren.

VIL FORBY ENKELTE TYPER: Bypolitisk talsmann Jan Bøhler (Ap) vil ha restriksjoner på kjøring om vinteren på grunn av høye utslipp.

Jan Petter Lynau
  • NTB
Publisert:

Utslippet av den usynlige, luktfrie gassen NO2 er høyt i Oslo. Denne gassen kan føre til astma og luftveisinfeksjoner. I vinter reiste EFTAs overvåkingsorgan ESA formell sak mot Norge for brudd på luftkvalitetsdirektivet. Ikke bare Oslo, men også Bergen, Stavanger, Trondheim og Drammen har oversteget de lovlige nivåene. Bøhler mener det er på tide å gjøre noe.

- ESA er et ris bak speilet, men vi burde forstå dette selv, at vi må ta vare på helsen til befolkningen i Oslo. Det er dramatisk, mener jeg, de utslippene vi ser nå, sier Bøhler til Aftenposten.

Han mener regjeringen må gi Oslo og de andre byene mulighet til å foreta drastiske grep. Gode redskap er nødvendig, mener han, og viser til et Ap-forslag om at kommunene må få innføre soner der bare lavutslippsbiler får kjøre. I Oslo mener Bøhler at hele sentrum vil være en naturlig sone. Han legger til at et forbud ikke skal gjelde kun på dager med høy luftforurensning, men over en lengre periode, som for eksempel vintermånedene.

I forrige uke stilte Bøhler spørsmål i Stortingets spørretime om dette. Han fikk fra helseminister Bent Høie (H) svar om at Klima- og miljødepartementet skal vurdere nærmere hvordan man kan holde seg på den rette siden av EUs grenseverdier. Lavutslippssoner er et av tiltakene som regjeringen skal vurdere, sa Høie.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oslo Ap vil forby bensin- og dieselbiler

  2. Regjeringen vil forenkle Mattilsynet

  3. Jan Bøhler mener det er helt vanvittig at regjeringen vil legge ned «konkursdomstolen» midt i en pandemi

  4. Annonsørinnhold

  5. Tromsø vil erstatte skjenkestopp med trafikklys-ordning

  6. FHI anbefaler fortsatt munnbind på kollektivtransport