E24-podden på 5G-lansering i Kongsberg: – Vi har forberedt oss for 5G i flere år

E24-podden har besøkt Kongsberg for å se på det nye 5G-mobilnettet Telenor nå tester i byen. Selv om man fortsatt ikke har alle svarene på hvordan teknologien skal brukes og hvordan man skal tjene penger på den, så er én ting klart: Den vil kunne endre hverdagen til både mobilbrukere og mobilselskaper fundamentalt.

Kardiolog Henrik Brun fjerndiagnostiserer konsernsjef Sigve Brekke i Telenor under lanseringen av 5G i Kongsberg 8. november 2018
 • Marius Lorentzen
Publisert:

KONGSBERG (E24): – I Telenor har vi forberedt oss for 5G i flere år, og nå kan vi endelig dele teknologien med familier og virksomheter i teknologibyen Kongsberg. Nå ser vi frem til å teste ut og lære mest mulig sammen med pilotkundene, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

Denne uken åpnet telegiganten Skandinavias første 5G nett. Det er imidlertid ikke snakk om en full kommersiell lansering, for det tror Telenor vil skje i 2020.

Nettet som nå er skrudd på skal brukes som en pilot for å teste 5G-teknologien, både teknisk og kommersielt, i samarbeid med flere partnere.

En av dem er Applied Autonomy, oppstartsbedriften som leverer styringssystemer for selvkjørende kjøretøy. Fem familier på Kongsberg er også med i testen.

I ukens episode av E24-podden forteller Applied Autonomy-sjef Olav Madland om hvordan de skal teste og bruke nettet. Konsernsjef Sigve Brekke og teknologidirektør Ingeborg Øfsthus i Telenor forteller om den nye mobilteknologien, hva de nå tester ut og hvordan de skal tjene penger på 5G – som vil kreve gigantinvesteringer i årene fremover.

Hør E24-podden fra Kongsberg: 5G – mobilnettet som er mer enn bare fart og moro

Det er hovedsakelig tre fordeler med 5G over de tidligere mobilteknologiene vi kjenner som 4G og 3G:

Slik ser en 5G-ruter fra Huawei ut. Telenor har utstyrt fem familier på Kongsberg med slike for å teste ut hvordan 5G fungerer som teknologi for å levere superraskt trådløst bredbånd hjemme.
 • Fart: Mens Telenor mener de i snitt klarer å levere rundt 70 megabit per sekund i surfehastighet i dagens 4G-nett, kan 5G-nettet fort levere 1.000 megabit per sekund
 • Respons: Mens det tar noen brøkdeler av et sekund for signalene til å komme gjennom i dagens mobilnett, skjer det så å si momentant med 5G. Det gjør at man kan bruke teknologien til å styre kjøretøy eller legeroboter, som må styres med tidsnøyaktig presisjon
 • Slicing: Mobilnettet kan deles i flere lag. Det betyr for eksempel at nødetater kan ha full kapasitet og respons i sin del av nettet, selv på et festivalområde med tusenvis av ivrige mobilbrukere

I tillegg til de rent teknologiske fortrinnene åpner lagdelingen av nettet (slicing) for at mobilselskapene kan tjene penger på nye måter, ved at man for eksempel ikke bare tar seg betalt etter hvor stor datapakke man trenger. Man kan se for seg at mobilselskapene vil kunne ta betalt ekstra for dem som vil ha reservert kapasitet i nettet, eller ha en spesielt lav responstid.

Hvilke forretningsmodeller vi faktisk kommer til å se er det ingen av mobiltoppene som foreløpig vil spå så mye om offentlig.

Teknologien utvikles ennå

Foreløpig har Telenor satt opp tre 5G-basestasjoner i Kongsberg med rundt 1,5 kilometers avstand seg imellom.

De kjøres på relativt høye frekvenser (3,5 og 1,8 gigahertz), som gir god kapasitet men relativt kort rekkevidde for signalene. I fremtiden ser man for seg å bruke lavere frekvenser som man bruker ellers i mobilnettet.

Selv om amerikanske Verizon i høst har lansert en 5G-tjeneste som gir trådløst bredbånd i enkelte amerikanske byer, så er teknologien fortsatt under utvikling.

– Standardene utvikler seg fortsatt og vi måtte jobbe litt for å få tak i alt utstyret som vi trengte til denne pilottesten, fortalte Telenors nye teknologidirektør, Ingeborg Øfsthus, under arrangementet.

For eksempel finnes det ennå ikke tilgjengelige mobiltelefoner som faktisk støtter 5G, så det Telenor, Verizon og andre aktører nå bruker er modemer og moduler som kun gir en ren datakobling via 5G-nettet.

– Vi forventer at håndsett vil være tilgjengelige mot slutten av 2019, men vi ser at mobilprodusentene stadig kommer med nyheter, fortalte hun videre.

Ifølge teknologidirektøren krever 5G-nettet også en betydelig oppgradering av kjernenettet, altså infrastrukturen som ligger bak hver basestasjon, selv om man allerede har gjort store investeringer i fiber og infrastruktur i forbindelse med byggingen av 4G-nettet.

Les også

Regjeringen vil bruke 150 mill. for å sikre nye mobilfrekvenser og tidligere 5G-start

Frykter Europa havner bakpå

På linje med sin forgjenger Jon Fredrik Baksaas, er også Sigve Brekke bekymret for at Europa havner bakpå i teknologikappløpet som hele tiden pågår i mobilbransjen.

Mens Baksaas pekte på hvordan smarttelefonen (og særlig introduksjonen av iPhone) bidro til at den amerikanske mobilbransjen tok et stort steg fremover og passerte Europa, frykter Brekke for at Europas mer oppsplittede bransje skal gjøre det samme når det gjelder 5G.

– Vi risikerer at Europa kommer litt i bakleksen sammenlignet med Asia og USA, så det er viktig at vi er i tet og tester hvordan denne nye teknologien kan brukes, sa Brekke på Kongsberg.

Under 5G-lanseringen på Kongsberg pekte Telenor-sjefen blant annet på at markedene i USA og Asia er preget av færre og større aktører som har store skalafordeler og finansielle muskler, mens markedet i Europa er mer oppdelt og preget av at det er langt flere mobilselskaper.

Derfor vil han også satse tungt på at Telenor og Norden er på hugget.

I tillegg til testen på Kongsberg skal Telenor også kjøre to pilottester i Oslo-området en gang i 2019.

Telenor har også vunnet frem i en utlysning fra EU, og det innebærer at de i samarbeid med britiske BT og spanske Telefonica skal gjennomføre tester og utveksle erfaringer fra flere 5G-tester rundt i Europa.

Hør E24-podden fra Kongsberg ved å følge denne linken, eller søk opp E24s podcast i din podcastspiller.

Les også

Sikret 900-frekvenser for 9,6 milliarder

Les også

Får grønt lys for Get-kjøpet

Les også

EQT vil lage nordeuropeisk fiberkjempe

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Telekom

Flere artikler

 1. Trondheim blir Norges første 5G-by

 2. Velger ny pilot-leverandør til 5G i Danmark

 3. Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

 4. Telenor legger frem nye planer for Norge: Oslo, Bergen og Stavanger får 5G før jul

 5. Vil bruke 150 mill. for å sikre nye mobilfrekvenser