Analytiker om nytt Samsung-flaggskip: – Tror de har sikret
seg skikkelig denne gangen

Samsungs forrige storlansering gikk opp i røyk - bokstavelig talt. Nå venter telekom-analytiker at giganten har ryddet opp i problemene.

STORLANSERING: Samsung lanserer sitt nye flaggskip Galaxy S8 onsdag 29. mars, klokken 17 norsk tid.
  • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Onsdag ettermiddag klokken 17.00 norsk tid lanserer Samsung sin nye flaggskipstelefon, Galaxy S8.

Det er stor spenning knyttet til lanseringen fra den sørkoreanske elektronikkgiganten, som har gått fra skandale til skandale det siste året.

Selskapets forrige toppmodell Galaxy Note 7 ble trukket tilbake fra markedet kort tid etter lanseringen, etter at flere telefoner tok fyr.

Det som skulle bli en flaggskiplansering endte med tap for mange milliarder dollar.

Det tok ikke lang tid før flere flyselskaper og luftfartsmyndigheter bannlyste telefonen fra deres flyginger.

Fortsatt er det forbudt å ta med telefonen om bord i norske fly.

De store problemene med skandaletelefonen skyldes problemer med batteritypen og produksjonsprosessen, har Samsung bekreftet.

Daglig leder i Intelis og telekomanalytiker Salvador Baille tror Samsung skal være bedre rustet for denne lanseringen.

– Denne lanseringen er selvsagt viktig på grunn av batteriblemmen med Galaxy Note 7. Nå har Samsung sikret seg to leverandører av batterier for å unngå at lignende feil skal skje igjen, sier Baille til E24.

Før lanseringen er ikke telefonens spesifikasjoner bekreftet av Samsung. Flere teknologinettstededer, deriblant TechCrunch har imidlertid omtalt det de tror de vet om telefonen basert på lekkasjer.

Korrupsjonsskandale og tilbakekalte vaskemaskiner

Telekom-analytiker Salvador Baille.

Det er ikke bare flaggskipstelefonen selskapet har hatt problemer med det siste året. Samsung måtte også tilbakekalle vaskemaskiner i høst, etter 733 meldinger om at maskinene vibrerte så kraftig at det førte til fysiske skader blant brukerne.

På toppen av det hele står selskapet midt i en gigantisk korrupsjonsskandale, som går helt til toppen av sørkoreansk politikk.

Selskapets assisterende styreleder Lee Jae-yong er tiltalt for å ha tilbudt ekspresident Park Geun-hye og en venninne bestikkelser.

Jae-yong er sønn av styreleder Lee Kun-hee, og kontrollerer i realiteten selskapet, grunnet farens skrantende helse.

Les også

Samsung vil selge skandaletelefonen igjen

Geun-hye ble selv avsatt som president tidligere i mars etter at hun ble stilt for riksrett som følge av korrupsjonsskandalen.

En vellykket lansering av deres nye flaggskip, vil kunne være en etterlengtet positiv nyhet for selskapet.

Mener Samsung leder innovasjonen

Analytiker Baille mener Samsungs satsing på kurvede skjermer nå viser seg å være riktig, da mye tyder på at også Apple vil satse på en lignende løsning. Han mener produsenten også har fått bedre kontroll over produksjonsprosessen.

– Skjermene har vært skjøre, som har ført til at mange har gått i stykker under produksjonsprosessen. Det har spist inn på marginene, men nå har fabrikasjonsprosessene blitt bedre, sier Baille.

Han trekker det også frem som en interessant utvikling at Apple har sett seg nødt til å kjøpe skjermer fra Samsung.

– Samsung har tatt innovasjonsledelsen, og det må de gjøre med konkurrenter som Googles Pixel-telefoner og Huawei. De konkurrerer om det samme segmentet for dyre telefoner. Samsung må være markedsledende for å tjene penger, sier han.

Venter spent på ny «norsk» taleassistent

Blant de lekkede detaljene om telefonen, mener han Samsungs nye taleassistent Bixby vil bli viktig.

– Dette er viktig for Samsung, fordi alle de andre store økosystemene har slike assistenter. Apple har Siri for å øke brukervennligheten, Amazon har en assistent for å selge mer og Google har sin for å kunne målrette reklamen bedre, sier han.

– Samsung satser mye på internett of things, med flere produkter som er koblet opp til nettskyen, sier Baille.

Les også

Samsung sikrer seg gigantavtale med erkerivalen

Han tror også en slik assistent vil kunne bidra til å gjøre det vanskeligere for kundene å bytte over til et annet system.

Samsung kjøpte i fjor opp taleassistenten «Viv», utviklet av halvt norske Dag Kittlaus. Kittlaus var også nøkkelpersonen bak Apples assistent «Siri».

Selv om lanseringen utvilsomt er viktig for Samsung, viser Baille til at selskapet er blitt mindre avhengig av sine telefoner den siste tiden.

– De henter inn mye penger ved å levere komponenter til hele industrien. Men det er telefonene som er mest synlige. Det er viktig å lykkes helt og fullt denne gangen, ikke minst for å knuse Huawei som merkevare.

Tror Note 7-skandalen blir glemt

Han tror en vellykket lansering kan få forbrukerne til å glemme selskapets forrige skandalelansering.

– Nå satser de for fullt på S8. Skaden fra de brennende batteriene er midlertidig, og merkevaren er fortsatt sterk. Det ser vi blant annet på den store oppmerksomheten de får rundt slike lanseringer.

Han tror ikke korrupsjonstiltalen mot Lee Jae-yong har mye å si for forbrukerne. For investorene kan det derimot ha en negativ betydning, mener Baille.

– Forbrukerne bryr seg ikke om hva som skjer på toppen av selskapet, så lenge de leverer gode produkter. Investorene liker sjelden skifter i ledelsen, eller at det fremmes såpass alvorlige påstander.

Les også

Samsung-arving avhørt i 22 timer

Telekomanalytikeren mener det er svært usannsynlig at Samsungs nye modell vil få lignende problemer som forgjengeren.

– De hadde veldig dårlig tid med S7. Jeg tror at de har sikret seg skikkelig denne gangen. Alt annet ville vært helt uforståelig. En blemme er enkel å glemme, men to blemmer er vanskeligere.

De vil være i stand til å si at det var en feil. Men uansett kan de bruke batterier fra andre produsenter. Kan fortsette å sende telefoner uten forstyrrelser i leveranser.

Les også

Samsung vil selge skandaletelefonen igjen

Les også

Samsung sikrer seg gigantavtale med erkerivalen

Les også

Samsung-arving avhørt i 22 timer

Les også

Samsung mistenkt for å ha gitt penger til venn av presidenten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Samsung
  2. Teknologi

Flere artikler

  1. Her er Samsungs nye flaggskip

  2. – Kan tyde på at en æra er over

  3. iPhone 8 lanseres trolig til høsten: Dette er spådommene

  4. Samsung gjør nytt forsøk etter fjorårets mobilfadese

  5. Samsung-løft etter mobillansering