DNB skal outsource Vipps til skyen: Microsoft og Amazon sikrer storkontrakter

DNB har hyret inn to amerikanske IT-giganter for å starte jobben med å outsource driften av den populære mobilbetalingsappen Vipps.

KAMP OM KUNDENE: DNB har gjennom Vipps den desidert mest populære mobilbetalingstjenesten i Norge. Samtidig møter banken steinhard konkurranse fra Mobile Pay (Danske Bank og Nordea) og mCash (Sparebank 1 Gruppen). Illustrasjonsbilde.
Publisert:

Siden lanseringen av Vipps i mai i fjor har kampen om mobilbetaling hardnet til, og det har blitt tjenester som tilbyr langt mer enn enkle overføringer til venner og bekjente.

Mens brukerne nå kan bruke appene til å betale i en rekke nettbutikker og for andre varer og tjenester, er DNB i ferd med å gjøre store endringer på bakrommet.

Etter det E24 får opplyst fra en kilde med kjennskap til prosessen, har nemlig Microsoft nå stukket av med en lukrativ og symbolsk viktig kontrakt med DNB. Banken skal nemlig outsource den tekniske driften av Vipps til Microsofts Azure-plattform.

Ifølge DNB er både Microsoft og Amazons skytjeneste Amazon Web Services prekvalifisert i prosessen, men det gjenstår altså å undertegne de endelige kontraktene når forarbeidene er gjennomført.

Microsoft bekrefter overfor E24 at det IT-selskapet er prekvalifisert og har startet arbeidet med forberedelsene på å flytte Vipps-tjenesten.

DNB er sparsomme med detaljene rundt tidsplan og hva Amazon skal gjøre. Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB sier at banken ser på skytjenester som en attraktivt løsning.

– Vi jobber med å lage en plan på hvor hurtig vi skal bevege oss ut i «clouden», og det jobbes allerede med de første kundeløsningene, sier Dalsbø til E24.

Microsoft understreker at de foreløpig ikke har undertegnet den endelige kontrakten for outsourcingen til Azure-systemet, men at de altså per dags dato har blitt hyret inn til det forberedende arbeidet.

Unngår kapasitetsproblemer

Det prosjektet DNB arbeider med innebærer at storbanken skal outsource maskinparken og den tekniske driften av Vipps-systemet. DNB og indiske TCS skal fortsatt ha ansvaret for å videreutvikle tjenesten, ekspandere antallet partnere som bruker tjenesten og lignende.

Microsoft Norge bekrefter at de er i gang med å bistå DNB i forberedelse av flyttingen, men vil ikke opplyse hva dette prosjektet kan være verdt for selskapet.

– Vi hjelper DNB med å forberede flytting av Vipps til nettskyen Microsoft Azure. Ved å la alle transaksjoner gå i skyen slipper kundene våre å bygge egen infrastruktur. Fordelen ved å gå til skyplattformen er skalerbarheten dette gir, fordi kunden ikke vil være begrenset av kapasiteten i det fysiske miljøet, sier kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Vibeke Hansen, til E24.

Når Vipps-tjenesten blir flyttet over er det Microsoft som tar ansvaret for å sikre at kapasiteten til enhver tid er god nok og at driftsstabiliteten er høy. Dermed slipper DNB å hele tiden måtte utvide sine egne serversystemer for å håndtere den økende trafikken for å håndtere en stadig økende trafikk.

– Dette er helt nødvendig for en løsning som vokser raskt, og hvor man også ønsker en mye raskere og smidig måte å utvikle produktet, legger Hansen til.

Microsoft har på samme måte som mange av konkurrentene investert tungt i et nettverk av datasentre som driver disse skytjenestene. Dette gjør at kunder med spesifikke behov kan bestille løsninger der dataene deres for eksempel alltid er lagret i Norge eller Europa, opplyser Microsoft til E24.

«Alle» vil selge skyene sine

I IT-bransjen kjemper nå alle de store selskapene om å få kundene til å velge deres løsninger i nettskyen.

Mens privatpersoner ofte bruker skytjenester til for eksempel backup, lagring og synkronisering av bilder, dokumenter og kontakter, bruker bedrifter det til å outsource hele tjenester. På den måten kan man slippe å ha egne serversystemer for interne systemer eller tjenester som tilbys kunder av bedriften.

I dette skymarkedet konkurrer kjente aktører som Microsoft, Amazon, Google, Oracle og IBM. I tillegg finnes det et hav av andre tilbydere som enten tilbyr tjenestene sine i visse land eller regioner.

Les også

Amazons strømmetjeneste til Norge

Les også

Gründersuksess: Solgte «papirnettbrett» for 3 millioner kroner – på under to døgn

Les også

Han er Kahoots nye toppsjef

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om