Sparebank 1 avslutter sitt første kryptokunstprosjekt: – Har lagt «noen millioner» i det
Sparebank 1-alliansen utelukker ikke flere NFT-prosjekter i fremtiden, men først skal Svalbard-myntene arkiveres.
Kryptokunstverkene basert på svalbard-pengene vises på TV-skjermer på Norges første kryptokunstgalleri, ’Verse. Galleriet viser frem kryptokunst, og denne uken viste de frem Svalbard-myntene i NFT-versjon.
– Utgangspunktet for hele prosjektet er den fascinerende pengehistorien på Svalbard, sier direktør for samfunnskontakt i Sparebank 1 Morten Søberg.
Han forteller at «Svalbard money» er det første krypto-prosjektet til Sparebank1 alliansen.
– Det er nok det første NFT prosjektet i norsk finansnæring, sier han.
Det handler om pengehistorien fra øya, hvor gruveselskapene trykket opp egne penger til arbeiderne sine. En tidlig versjon av «mining» og «proof of work», nå kjent fra kryptoens verden.
De siste månedene er de ulike kryptokunstverkene som er laget på Ethereum solgt på plattformen Open Sea. Plattformen ble verdsatt til 13,3 milliarder dollar i januar, ifølge Forbes, da verdsettelsen økt flere ganger i løpet av det siste året.
NFT står for Non-fungible token, og bygger på samme blokkjede-teknologi som kryptovaluta. Det gir muligheten til å lage unike eierskapsbevis til digitale kunstverk, men kunstverket i seg selv ofte er en vanlig billedfil.
– Usedvanlig heldig med timingen
Siden pandemien brøt ut har det blitt stadig mer populært. Kunstverk kan omsettes for milliarder, og kjendiser som Kygo har kastet seg på trenden.
– Vi var usedvanlig heldig med timingen på prosjektet, mener Søberg.
Han forteller at Sparebank1 alliansen har «brukt noen millioner» på prosjektet, men understreker at de hverken har hatt utgifter eller inntekter i kryptovaluta.
Bjarne Melgaard har solgt kryptokunst for over 10 mill.
De lanserte prosjektet i april i fjor, samtidig som det internasjonale markedet «tok av», ifølge Søberg.
– Men det som skiller prosjektet vårt fra mange andre er at vi har så mye kontekst, sier han, og trekker frem at de vil bidra med kunnskap om penger og hvordan de har endret seg.
7. februar er det slutt, på nettsiden teller de ned dagene til publikums mulighet til å lage egne NFTer av Svalbard pengene lukkes.
– Vi håper at dette skal bli et samleobjekt på linje med de fysiske svalbardmyntene, sier Søberg.
Men først skal de digitale kunstverkene vises frem på et fysisk galleri for kryptokunst i Oslo.
Bjørn Kjos har gått fra fly til kryptobank-satsing: – Vi er fullstendig klar over risikoen
For gallerist på ’Verse, Sophia Adampour, er utstillingen og Sparebank1 alliansens bidrag til kryptokunsten en viktig anerkjennelse. Hun mener absolutt det er et godkjent stempel at alliansen er inne i NFT.
– Jeg tror det er veldig positivt og at det vil bygge ned noen barrierer som har eksistert, sier Adampour.
På åpningen er det invitert banker, Morten Baltzersen fra finanstilsynet var blant de som snakket, og representanter fra den russiske ambassaden. De russiske gruveselskapene var nemlig blant dem som trykket opp egen valuta på Svalbard, og de første svalbard-myntene var hamret ut i Leningrad, ifølge nettsiden.
– De er en viktig gruppe mennesker man må dra inn for å skape større legitimitet rundt NFTer, sier hun.
Hun beskriver derfor Sparebank1 alliansen som «innovative og fremtidsrettet» når de har gått inn i et kryptoprosjekt. Torsdag åpner hun dørene til Svalbard pengene.
– Det er en utstilling vi er veldig takknemlig for å holde og å ha. Det alltid fint å kunne representere seriøse aktører som vi mener har stort potensial, sier hun.
Utelukker ikke flere kryptoprosjekter
På de ti månedene prosjektet har vært på internett, har det gått verden rundt. Nå er det kun i Nord-Korea, Somaliland og Eritrea det ikke er registrerte brukere av Svalbard.money, nettsiden hvor man kan lage sine egne Svalbardpenger-NFTer og lære om historien bak.
Kryptokunst har tatt verden med storm. Nå kaster finansnæringen seg på.
14. februar skal hele prosjektet arkiveres, også det på Svalbard. Søberg mener sirkelen da blir sluttet. Han forteller at banken også har flere ideer når det gjelder krypto, og «kanskje» har flere ting på gang.
– Det sentrale er nok at det kan godt være at alt som gjelder blokkjedeteknologi, kryptoaktiva og NFTer etter hvert kan bli viktigere innslag i selve finanssektoren, og da er det gullverdt å teste ut denne teknologien, nettverkene, som kanskje kan føre til spennende forretningsmuligheter fremover, sier han.