Utlover 127 millioner kroner i dusør for hacker-info
Biden-administrasjonen tar nye midler i bruk i jakten på bakmennene i hackergruppen Revil. Samtidig har Europol gjort flere pågripelser i internasjonal storaksjon.
Det amerikanske utenriksdepartementet utlover 10 millioner dollar, tilsvarende 85 millioner kroner, til de som kan komme med informasjon om nøkkelpersoner i den russiske hackergrupperingen Revil. Det skriver landets finansdepartement i en melding mandag.
I tillegg utloves det ytterligere en dusør på inntil fem millioner dollar for informasjon som kan føre til arrestasjon eller domfellelse av personer som deltar i eller forsøker seg på angrep med grupperingens metoder.
Revil har over lengre tid bidratt til problemer for selskaper og det offentlige over store deler av verden. Hittil i år har gruppen blant annet tatt på seg skylden for angrep mot dagligvarekjeden Coop i Sverige og Apple-leverandøren Quanta.
Her slår politiet til mot mistenkte Hydro-hackere
Tar flere grep
Dusørene er bare et av flere grep amerikanske og internasjonale myndigheter har varslet mandag i kampen mot hackergruppen.
– Løsepengevirus-grupper og kriminelle organisasjoner har angrepet amerikanske selskaper og offentlige institusjoner i alle størrelser og på tvers av sektorer, i et forsøk på å undergrave ryggraden i økonomien vår, sier USAs visefinansminister Wally Adeyemo i meldingen.
Blant grepene som nå tas er innføring av sanksjoner mot kryptovekslingstjenesten Chatex, som angivelig skal ha tilstedeværelse i flere land. Chatex anklages for å ha lagt til rette for finansielle transaksjoner for aktører innen løsepengevirus.
Analyser av kjente transaksjoner hos Chatex indikerer at over halvparten av disse er direkte koblet til ulovlig eller høyrisiko aktiviteter som handler på det mørke nettet, høyrisiko vekslere og løsepengevirus, skriver USAs finansdepartement.
Grepene fra amerikanske myndigheter kommer etter at president Joe Biden tidligere har varslet at jakten på hackergrupper er en prioritet for hans administrasjon, skriver Bloomberg.
Medier: Krever over 400 millioner av Apple etter hackerangrep
Flere pågripelser
Europol gjorde det tidligere på dagen kjent at rumensk politi før helgen pågrep to personer, som anklages å være tilkoblet Revil. Dette som et ledd i en større internasjonal politioperasjon, hvor også Interpol har vært involvert.
Kripos bekrefter også til TV 2 at de har vært deltagende i operasjonen som har fått navnet Golddust.
– Jeg kan bekrefte at vi har deltatt, men av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke gi detaljer, sier kommunikasjonssjef Åsne Dahle Sundet i Kripos til kanalen.
Totalt syv personer er siden februar pågrepet i operasjonen, hvorav fem av disse er anklaget for å være tilkoblet Revil, skriver Europol i en pressemelding.
Hackere krever over 600 mill. i bitcoin etter dataangrep
Sanksjoner
En av de pågrepne er en ukrainsk statsborger som ble tatt på den polske grensen i oktober. Ukraineren anklages for å være ansvarlig for gjennomføringen av angrepet mot IT-leverandøren Kaseya i juli. USAs finansdepartement opplyser at det er innført sanksjoner mot mannen.
Han er nå siktet i USA for sammensvergelse for å gjennomføre svindel og hvitvasking, i tillegg til annen datakriminalitet, ifølge rettsdokumenter Bloomberg har sett.
Kaseya-angrepet rammet 1.500 bedrifter, deriblant Coop Sverige. Totalt ble det ble bedt om løsepenger på rundt 70 millioner euro, tilsvarende 690 millioner kroner, ifølge Europol.
I tillegg er en russisk statsborger ilagt sanksjoner. Han skal ha angrepet flere amerikanske offentlige aktører og private selskaper.
De to personene anklages for å være en del av en gruppe som skal ha gjennomført løsepengeangrep, og fått betalt over 200 millioner dollar i løsepenger i kryptovalutaene bitcoin og monero, skriver det amerikanske finansdepartementet.