Lager kryptokunst av gamle bibler: – Vi går inn i ukjent landskap

Museet regner med å være de første i verden til å lage tredimensjonale NFT-bibler. De sjeldneste variantene har en utgangspris på rundt 90.000 kroner.

FRYSER TIDEN: Ved å lansere biblene som digital kunst, håper museumssjef Rune Arnhoff å kunne fryse tidsånden og bevare kvaliteten over tid.
Publisert: Publisert:

Eldgammel kunst møter ny teknologi når Nordisk bibelmuseum i Oslo legger ut digital kunst, såkalt NFT, bestående av tredimensjonale bibler.

– NFT-bibler er jo kanskje en uventet kombinasjon, men vi håper det vil skape stor fascinasjon når man nå kan oppleve de høyteknologiske tredimensjonale versjonene, sier daglig leder og bibelsamler Rune Arnhoff.

Museet hevder også å være første i verden med et slikt stunt.

– Vi går inn i et litt nytt og ukjent landskap, sier Arnhoff.

Har ikke mistet troen

Markedet for NFT var euforisk samtidig med kryptoboomen, men har i likhet med kryptomarkedet falt voldsomt i verdi det siste halvåret. Da krasjet skjedde var museet godt i gang med arbeidet, og lot ikke det hindre gjennomføringen.

– Vi har fortsatt tro på det, sier Arnhoff.

Les på E24+

Kryptokunst har møtt veggen

Museumssjefen ser på nedturen i NFT-markedet som en slags opprydning, ved at mange useriøse prosjekter kan bli borte.

– Da er det kanskje det som har best kvalitet som overlever, sier han, og understreker at det er lagt ned mye arbeid, inkludert tusenvis av bildetagninger, for å lage de digitale bibel-kunstverkene.

Samlingen inkluderer bøker som blant annet Rembrandt-bibelen, Soldatbibel fra første verdenskrig og Kong Christian IIIs bibelutgivelse fra 1550.

Store penger?

Da NFT-markedet var på sitt heteste ble det solgt verk for mange hundre millioner kroner.

De dyreste bibel-NFTene til Nordisk bibelmuseum har en utgangspris på rundt 90.000 kroner, men sluttprisen avhenger av budene som kommer inn.

Verkene handles i kryptovalutaen ethereum, og kommer i et opplag på seks stykker. Men det er også laget enklere bibel-NFTer til rundt 600 kroner.

Rett etter lansering denne uken var det kun solgt verk av det mindre sjeldne slaget. Arnhoff har imidlertid større forhåpninger når de neste uke henvender seg til markedene i England og USA, der interessen både for NFTer og bibelsamling er større.

Et ekstra bonus for kjøperne av de sjeldneste verkene, er at de kan komme en gang i året og bla i de eldgamle fysiske biblene som de har kjøpt en tredimensjonal digital versjon av.

Les også

Ukraina selger kryptokunst for å finansiere krigen mot Russland

– Håper det vil skape fascinasjon

– Vi har som ønske å danne prosjekter og produkter som bryter med stereotypiske assosiasjoner mange kan ha om museumsverdenen, bibler og boksamling, sier Arnhoff.

Selve produksjonen av de digitale originalene viste seg å være et omfattende og utfordrende prosjekt. Bøkene er skjøre og har en form som endrer seg når man flytter på dem, noe som stiller krav til møysommelig arbeid for å sikre svært høyoppløselige bilder tilpasset teknologien.

Samlingen inkluderer bøker som blant annet Rembrandt-bibelen, Soldatbibel fra første verdenskrig og Kong Christian IIIs bibelutgivelse fra 1550.

– De digitale kunstverkene sørger for at vi kan fryse bøkenes tidsånd og på den måten bevare kvaliteten over tid, sier Arnhoff.

SAMLEVERDI: Bildet viser en av bibelmuseets ni eksklusive NFTer. Dette er Kong Karl XII’s bibel fra 1703.
Les også

NFT: Harde fakta & mjuke vurderingar

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om