Kongelig PR-strategi

Jeg skulle ønske jeg var svensk. For da kunne jeg meske meg i historier om kongens ville ferd på kriminell nattklubb med striptease på bordet.

TIL SALGS: Torsdag formiddag var det salgsstart på boken "Den motvillige monarken" om kong Carl Gustaf hos bokhandlerne i Sverige.

JESSICA GOW
  • Jarle Aabø
Publisert:,

Det pågår, sann eller usann, en ganske kraftig historie i vårt naboland som dypt påvirker det svenske kongehusets allmenne omdømme. For hvem vil ha en konge som "puler" rundt og samtidig påberoper seg å være nesten like uskyldsren som Vår Herre? Rent omdømmemessig?

Sett fra krise-fagets side er dette en uhyrlig interessant historie. Kongen er i krig, og slaget står i det offentlige rom. Hvem skal leserne tro på? Carl Gustav eller de tre journalistene bak boken "Den motvillige monarken".

De tre journalistene som startet kongedebatten er allerede stemplet som en lite tillitsvekkende trio.

Dette handler ikke bare om langvarige elsk-forhold eller "big time entertainment". Denne saken handler like mye om hvem som vinner troverdighet i det offentlige rom. I Sverige har pressen, før den har lest boken, angrepet de som skrev boka, fremfor å også etterprøve de påstander boken fremmer.

De tre journalistene som startet kongedebatten er allerede stemplet som en lite tillitsvekkende trio. Svensk presse har lansert begrepet "Den Brokiga Trio". Noen linjer fra denne artikkelen i Aftonbladet bekrefter dette (03.11.10):

"Boken om kungen är således skriven av ett gammalt proffs, en halvrutinerad journalist och en nyutexaminerad journalist­högskoleelev. De viktigaste källorna till de mest kontroversiella delarna har dels varit en serbisk gammal proffsboxare med ett kriminellt förflutet, dels en mängd kvinnor som deltagit i kungagängets privata fester."

Samme dag som artikkelen hos Aftenbladet ble publisert, ble også en av kongens påståtte venner identifisert. Hun heter Camilla Henemark.

- Konger har alltid drevet med spetakkel. Er man konge så er man jo det.

Foreløpig har hun gjemt seg bak advokater og blitt bakket opp av venner i det offentlige rom.

Hva er svenskekongens vei ut av sitt offentlige uføre? Den kunne gått langs følgende hovedlinjer, men det spørs om det holder:

1. Svert forfatterne og deres åpne kilder så effektivt som mulig. "Målet helliger middelet"-strategi.

2. Få alle potensielle negative kilder til å ikke si noe. Kontrollstrategi.

3. Be alle kongens "venner" å engasjere seg positivt i det offentlige rom. Vennestrategi.

Uansett hvordan enden på denne svenskekongen skulle bli: Konger har alltid drevet med spetakkel. Er man konge så er man jo det.

Flere artikler

  1. DN-journalist hengt ut i bransjeblad

  2. Kåre Valebrokk er død

  3. Associated Press-sjef:- Den mest skamløsekrenkelsen i vår historie

  4. Annonsørinnhold

  5. Aviser samles i kampen om pressefrihet i USA

  6. Disney har dratt inn over 60 milliarder kroner på nyinnspillinger