Sex, Twilight og 100 mill.

Dette er den utrolige historien om hvordan en sex-fokusert bok fra en totalt ukjent forfatter gikk forbi Harry Potter på bare ett år.

SUKSESS: 50 Shades of Grey er historiens raskest selgende serie bøker. Her er forfatter Erika Leonard i møte med en fan.
Det er solgt over 30 millioner bøker i 50 Shades-serien.
Boken 50 Shades of Grey startet som en fan-fiction-bok basert på Twilight-filmene.
Publisert:

Hvem skulle trodd at en sexfiksert, fan-bok basert på en tenårings-film, skulle bli en salgssuksess verden nesten aldri har sett maken til.

50 Shades of Grey er nettopp dette, og bokserien har nå solgt over 30 millioner bøker. Den astronomiske suksessen har sikret forfatteren Erika Leonard en personlig formue på minst 100 millioner kroner, viser anslag.

Den norske forfatteren Anne B. Ragde er ikke en av de lesende, men mener sex-fikserte bøker rettet mot kvinner aldri har forsvunnet.

- Jeg har ikke lest den og kjenner ikke noen som har lest den, men det er dette folk vil ha. De handler kiosklitteratur som gal. Det er veldig mye husmorporno i matbutikkene, sier hun til E24.

- Det er bare å ta en titt i bøkene som står på Rema.

Les også: Halve befolkningen bruker bibliotekene

Twilight

Det hele startet da Leonard publiserte en bok med tittelen Master of the Universe på et fora for fan-skrevet litteratur basert på Twilight-filmene, under pseudonymet Snowqueens Icedragon.

Boken ble kritisert for sin seksuelle natur og ble fjernet fra nettstedet.

Senere dukket boken opp på Leonards egen nettside, fiftyshades.com, omskrevet til trilogien som nå er kjent som 50 Shades of Grey.

Anne B. Ragde har ikke lest 50 Shades of Grey, men tror bokens suksess er koblet til den amerikanske psyken.

Boken, som i hovedsak har blitt distribuert digitalt, har vært en fenomenal suksess fra dag én. Ragde tror årsaken er å finne i den kollektive, amerikanske psyken:

- Det er en ekstrem dobbeltmoral i USA, hvor ting er veldig undertrykt. USA er som Norge for 20 år siden når det gjelder åpenhet rundt seksualitet.

Boken ble publisert som en ebok og i trykk-etter-etterspørsel-paperback i mai 2011, via den digitale bokutgiver, The Writers' Coffee Shop.

Senere ble rettighetene til boken, både papir- og ebok-utgavene, solgt til Vintage Books.

Les også: Nå kommer «Spotify» for bøker

«BDSM-entusiaster»

Etter lanseringen i mai 2011, har trilogien blitt et globalt fenomen. Foreløpig er over 30 millioner bøker solgt, mens det planlegges en spillefilm om teamet.

50 Shades-trilogien er dermed den raskeste selgende bokserien noensinne i Storbritannia, hvor selv Harry Potter-bøkene må se seg slått.

Og innholdet?

Vel, slik beskrev VGs May Grethe Lerum boken i sin anmeldelse:

«Hvis man ikke har lest så mye erotisk litteratur, vil man kunne bli overrasket og pirret av såvel romantisk bondage som stålsvette samleier og tabu-belagt dask på stumpen. Men kanskje kan bøkenes suksess og den generelle åpenheten omkring SM forklares med et helt annet tabu: Enkelte kvinners ønske om å bli kurtisert, økonomisk/fysisk holdt og beskyttet av en sterk mann har ofte blitt ansett som politisk ukorrekte anti-feministiske drømmerier.
Den eneste gruppen som med rette kan føle seg provosert er vel mannlige BDSM-entusiaster, siden romanen mer enn antyder at slike lyster henger sammen med at man er seksuelt misbrukt selv».

Publisert:

Her kan du lese mer om