Analysebyrå: Tesla har en helt unik fordel

Med et stadig sterkere press på utslipp fra biler kan Tesla bli den store vinneren i årene som kommer, mener et analysebyrå.

FLERE MODELLER: Snart kommer Tesla med en SUV, Model X. Så kommer en mindre modell i mellomklassen.
Publisert: Publisert:

Analysebyrået International Strategy and Investment (ISI) mener Tesla har en kjempefordel i forhold til sine konkurrenter, skriver Auto Car.

I årene som kommer, må de konvensjonelle bilprodusentene ta stadig mer hensyn til strengere utslippskrav. Som en følge av dette mener de at Tesla vil ha en helt unik fordel.

Les også

D for dual motor

«Tesla har et markedsledende produkt som ikke har noen åpenbare konkurrenter. De har samtidig bygd opp en sterk merkevare gjennom sine produkter og innovasjon. Utslippsreguleringer er medvind for Tesla og motvind for de andre premiumprodusentene», skriver ISI i rapporten.

(saken fortsetter under bildet)

ØKT PRODUKSJON: Hvis analysen til International Strategy and Investment stemmer, kommer Tesla til å produsere en halv million biler i året om ikke lenge.

Per i dag skal det være Land Rover og Porsche som har bilmarkedets høyeste marginer på mellom 15 og 18 prosent. ISI mener Tesla kan ligge på 25 prosent, muligens helt opp til 30 prosent, i 2020.

Bakgrunnen for resonnementet er at Tesla selv har sagt at batterikostnadene i årene som kommer vil falle med 30 prosent, mens ISI antar kostnadene knyttet Model S vil reduseres med 13 prosent innen 2020.

Strengere CO2-krav

Dette står i kontrast til de konvensjonelle produsentene, som må påberegne økte kostnader når de må innføre flere hybridmodeller for å møte de stadig strengere utslippskravene.

Det har i lengre tid foregått en dragkamp om CO2-krav for personbiler i EU. Målet har vært stramme inn kravene overfor bilprodusentene, men Tyskland har motsatt seg det nivået resten av medlemslandene ønsket.

Mer bilstoff på E24 BIL

Utgangspunktet var at EU ønsket at snittutslippet til en bilprodusent skal være 95 gram CO2 per kilometer i 2020. I oktober i fjor ble avgjørelsen utsatt for tredje gang, etter press fra Tyskland og Angela Merkel, som fikk med seg England, Tsjekkia, Ungarn, Polen og Slovakia. Flere av disse landene har fabrikker som produserer biler for de tyske merkene.

Løsningen ble at avtalen utsetter implementeringen av 95 gramsgrensen med ett år, til 2021.

Kina

Så langt har EU hatt et 2015-mål om 130 gram per kilometer i snitt, som flere bilprodusenter allerede er under, men som premiumprodusenter som Mercedes-Benz og BMW for øyeblikket ikke er under.

Les også

Tesla «åpner» Østerdalen

I tillegg er Teslas inntreden på det kinesiske markedet en annen viktig faktor. Der er selve premimummarkedet i vekst. Samtidig jobber de kinesiske myndighetene med å få ned luftforurensningen, hvor en vekst i lav- og nullutslippsbil er et sentralt element. Det er estimert at Kina ønsker fem millioner slike biler på deres veier innen 2020.

Les også

Amerikanske kilder: Nevada vant kampen om Tesla

ISI mener også at Daimlers salg av deres Tesla-aksjer i forrige uke er et tegn på at de ikke lenger ser på dem som en teknologisk samarbeidspartner, men en seriøs konkurrent. De mener Tesla om noen år vil produsere 500.000 biler i året. BMW, med sin omfattende modellportefølje, solgte i fjor 1,65 millioner biler, Mercedes-Benz litt under 1,5 millioner.

Les også:

Elon Musk: – Tesla-autopilot i 2015Tre av ti gjør som Jacob, og bruker elbilen som familiebilElbilandelen godt over 10 prosent i september

Publisert: