Eksportrekord for britisk bilindustri

Det er få britiskeide bilprodusenter igjen, men bileksporten fra Storbritannia har aldri vært større.

EKSPORTARTIKKEL: Range Rover Evoque bygges på Land Rovers fabrikk i Halewood, England. Her står to utstilt hos en forhandler i Berlin.
Publisert: Publisert:

The Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) har rapportert tall fra britisk bilproduksjon siden 1920-tallet. De nær 103 000 bilene som ble bygget for eksport i juli, er det høyeste tallet noensinne.

Dette er tre prosent høyere enn året før.

Tar man med produksjonstall for det hjemlige markedet ble det totalt 132.570 biler, også det en økning på tre prosent og det beste tallet siden 2004.

Mer bilstoff på E24 BIL

- Dette er en viktig milepæl og et bevis på at Storbritannias rykte som en fremdragende bilprodusent gir økt etterspørsel for britiskbygde biler, sier Mike Hawes, direktør i SMMT, ifølge Automotive News.

Veksten skal skyldes nye modeller som lages på øya, da særlig premiumbiler fra merker som Jaguar og Land Rover, de har slått an internasjonalt.

Luksus

I tillegg lages volummodeller fra japanske merker i Storbritannia, blant annet Honda Civic Tourer og Nissan Qashqai.

I det øverste luksussegmentet lager BMW-eide Rolls Royce sine biler i Goodwood, og Bentley, som eies av Volkswagen, har produksjonen i Crewe.

Tilsammen står premium- og luksussegmentet for mer enn halvparten av de eksporterte bilene, for ti år siden lå de på en tredjedel.

(saken fortsetter under bildet)

TYSK OG BRITISK: Rolls Royce er eid av BMW, men bygger bilene i Goodwood, England.

I årene etter finanskrisen falt salget i Storbritannia, og eksporten dramatisk, med veksten de senere årene er de nå tilbake på nivået før dette.

Man må helt tilbake til 1972 for å finne produksjonsrekorden et helt år, da ble det laget totalt 1,93 millioner biler. Så langt i år er det laget 923.884 biler, og SMMT anslår at man vil passere den over førti år gamle rekorden i 2017.

På åttitallet var eksporten på sitt laveste, med rundt 20 prosent av produksjonsmassen, nå ligger den på rundt 80 prosent.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no