Brannforbundet: Personlige bilskilt kan utgjøre en risiko

Brannvesenets elektroniske oppslagsverk får ingen informasjon av å skanne registreringsskiltet «TACO». Dette kan forsinke redningsaksjoner, sier Brannforbundet i Delta. 

ETT ÅR GAMMEL: Det koster omtrent 9.000 kroner å få sitt eget personlige bilskilt. Inntektene er øremerket trafikk-kampanjer.
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Det er ett år siden nordmenn fikk mulighet til å bestille personlige bilskilt.

Siden den gang har Statens vegvesen mottatt 21.902 søknader, godtatt 6.099 av dem og dratt inn over 54 millioner kroner i inntekter.

På norske veier kan man nå se biler med registreringsskilt som «BERGEN», «POKEMON» og «TACO».

Mulighet for kreativ utfoldelse og større valgfrihet til folket til tross – Brannforbundet i Delta ser lite positivt med ordningen. Lederen i yrkesorganisasjonen, Trond Busterud, hevder at personlige bilskilt kan forsinke hvor raskt brannvesenet får innhentet informasjon om involverte kjøretøy.

Les også

Ett år med personlige bilskilt: Nordmenn har brukt over 50 mill.

Fordi deres elektroniske oppslagsverk ikke klarer å skanne dem.

Kan forsinke frigjøring av fastklemte personer

– Bruk av elektronisk oppslagsverk for å kunne løse oppdragene på en rask, trygg og sikker måte er ofte blitt helt nødvendig. Dette gir brannvesenet spesifikk informasjon om de aktuelle bilene, som plasseringen til batteripakker, kabler og hovedbrytere. Disse databasene er felles for mange land i Europa, sier Busterud.

Problemet er at hvis det er biler med personlige bilskilt involvert i trafikkulykker, må brannvesenet manuelt taste inn informasjon ut ifra bilmerke, modell og eventuelt gjette årstall, forklarer han.

– Dette kan forsinke arbeidet med frigjøring av fastklemte personer.

KRITISK: Leder i Brannforbundet i Delta, Trond Busterud

Og som Busterud poengterer: Tid er ofte kritisk ved trafikkulykker. Tap av tid kan gå ut over pasienten.

Foreslår klistrelapp

Det er riktignok et krav til alle med personlige bilskilt om å ha originalskiltene med vognkort i bilen. Men Busterud sier at dette kan være vanskelig, spesielt hvis bilen har vært i en kraftig kollisjon.

Brannforbundet konkluderer altså med at personlige bilskilt er negativt for redningsarbeid og foreslår følgende løsning:

Alle biler med personlige bilskilt får krav om at bilen utstyres med en liten klistrelapp med originalt skiltnummer plassert på et fast sted minst to steder på bilen.

– Det er en enkel løsning som alle parter bør anse som god, sier Busterud.

Et ikke-problem

Trond Busterud har ingen konkrete eksempler å vise til der denne problematikken har gjort seg gjeldende.

Og Samferdselsdepartementet mener at det heller ikke burde oppstå. De er uenig i at skiltene skal kunne utgjøre en risiko for bilister.

Politisk rådgiver Rikard Gaarder Knutsen forteller at regjeringen er opptatt av å sikre at sikkerheten ivaretas og at muligheten for å få tilgang til kjøretøyets opplysninger ikke svekkes ved denne ordningen.

– Derfor er den innrettet slik at ved søk på det personlige kjennemerket på vegvesenets sider, vil man umiddelbart få tilgang til bilens opprinnelige registreringsnummer. Opplysningene brannvesenet her etterlyser, mener vi er å anse som lett tilgjengelige, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bil
  2. Statens vegvesen
  3. Beredskap

Flere artikler

  1. Røe Isaksen: Ordning for lønnskompensasjon klar i juni

  2. Bedriftene venter på kontantstøtte: – Kassen vil gå tom

  3. Finansdepartementet og Redaktørforeningen ønsker mer åpenhet om kontantstøtte

  4. Statens tøffe Norwegian-krav ble vedtatt i ekspressfart – uten forhandling

  5. Slik skal Skatteetaten hindre svindel med koronamilliardene til næringslivet