En skikkelig bajas fra Jaguar

For første gang på nær førti år kommer Jaguar med en rendyrket sportsbil. En lekker bråkebøtte.

Publisert:

Jaguar er av mange oppfattet som en gubbebil. Et kjøretøy for eldre, distingverte, herrer. Under forrige eier, Ford, ble dette forsterket med at alle modellene som ble lansert hadde retrodesign, det virket som de kun så bakover.

Det er tydelig at deres nye eiere, indiske Tata, jobber med å få til et annet image. Modellene som er lansert de senere årene bryter til dels kraftig med fortidens designspråk. Både XF og XJ er moderne og elegante.

Samtidig har merket manglet en modell som gir dem en sportslig og mer leken profil. Siden Jaguar stoppet produksjonen av E-type på midten av syttitallet, har sportsbilen vært en GT-bil laget for å krysse kontinenter, med XJS og XK. Biler som skal være komfortable, som har bra med plass, en type sportsbil for folk litt oppe i årene.

Bråk

Dermed gir det absolutt mening at de nå kommer med F-type. En toseters sportsbil. Faktisk er det grunn til å tro at det aller viktigste med den er at den finnes, ikke hvor mye den selger.

For det er liten tvil om at dette er en veldig lekker sportsbil. Bilen fungerer fra alle vinkler, og den ser både elegant og heftig ut. Det gir og et par hint om at de med denne modellen ønsker å vise at de kan noe mer enn å lage forfinete sedaner og GT-biler.

Dette er nemlig en av de aller mest bråkete bilene vi har kjørt. Det til tross for at modellen her har en V6-motor, motorer som normalt gir en veldig kultivert lyd. I F-type V6 S er det derimot rene Inferno-festivalen. På midtkonsollen er det en knapp hvor symbolet viser to eksosrør, aktiviserer man denne kan du være helt sikker på alle får med seg at du er på vei. Her har lydingeniører fra Jaguar virkelig stått på for å skape bulder og brak.

Mer bilstoff på E24 BIL

Den gir fra seg noe som minner om V8-torden på vei oppover turtallsregisteret og slipper man opp gassen kommer det et par kanonsalutter.

Rånebil

Dette er rett og slett en skikkelig bajasbil. Noe Jaguar så definitivt ikke er kjent for å lage.

Noe annet som kan beskrive hva Jaguar ønsker med F-typen er at den sitter som bare rakkern når man gir bånn gass rett frem. Selv med deaktivert elektronikk er det knapt hjulspinn. Dreier du derimot litt på rattet kommer hekken. Å fremprovosere en sladd er usedvanlig enkelt. Det er samtidig veldig lett å balansere bilen om man har et egnet område til å slenge bilen rundt.

Egentlig er F-typen en skikkelig rånebil. Med sine breie hjulbuer, sitt potensial til svidd gummi og et lydbilde som er skrudd til 11.

KJØREGLEDE: Jaguar F-type er en livlig bil. Veldig morsom på svingete veier.

Det er en bil som gjør deg glad. På morsomme veier med taket av er det vanskelig å tenke seg en bil man kan ha det bedre i. Innvendig er kupeen bygget tett rundt føreren og man sitter lavt. Til forskjell fra de andre Jaguar-modellene har man en girspak og bilen her har sportsratt med flat bunn som sitter godt i hendene. Den åttetrinns girkassen kan naturligvis styres via hendler på rattet, den er veldig rask og hendlene er små, men sitter riktig.

Livlig

Maks effekt fra de 380 hestekreftene nås ved 6500 omdreininger per minutt, noe som forteller om hvor i turtallskurven bilen liker seg best. Bilen er satt opp på en livlig måte, den trives om man tar litt hardt i.

Flere biltester her

Bilen vi prøvde hadde 20-tommers hjul, 19 er standard, og på litt klein asfalt sporet de en smule. Trolig er bilen bedre å kjøre på standarddimensjonen, men det ser jo ikke så kult ut.

(Saken fortsetter under bildet.)

LENGE SIDEN: Det er mange år siden Jaguar har kunnet tilby en liknende modell. Ikke siden E-type gikk ut av produksjon på midten av 70-tallet.

Prismessig ligger F-type S 100.000 lavere enn Porsche 911 Carrera kabriolet med 350 hestekrefter, 911 med 400 hester koster 300.000 mer. Det er trolig de modellene som ligger nærmest som konkurrenter, men det er vesensforskjellige biler, så hvor reelt det er jeg usikker på.

Walk-over

Kanskje er en Mercedes-Benz SLK55 AMG mer i samme gate? En roadster som også oppfører seg som en hot-rod. Pris- og effektmessig er de temmelig like.

Utseendemessig er det imidlertid walk-over til Jaguar.

For F-typen er en bil som virkelig vekker oppsikt, med lydbildet som følger bilen er det kun en og annen Ipod-zombie som ikke legger merke at du kommer kjørende. Så om du liker å vise deg frem er F-type en ideell bil. Foreløpig vil du og være temmelig alene om kjøretøyet. Det er registrert tre i Norge, hvorav to er eid av henholdsvis importør og forhandler.

Med F-type har Jaguar lagd en bajas som er temmelig upraktisk, en kommende klassiker.

Les også:

Test av Jaguar XF 2,2 D Sportbrake

Test av Jaguar XF 3,0 V6 AWD

Test av Jaguar XK 5.0 V8 Portfolio Coupe

Publisert:

Her kan du lese mer om