Japanske bilindustri må betale milliardbøter etter prisjuks

Kartellvirksomhet blant japanske underleverandører skal ha kostet amerikanske og japanske bilprodusenter 30 milliarder kroner.

AVDEKKET JUKS: USAs justisminister Eric Holder viste på en pressekonferanse hvilke bildeler som de japanske underleverandørene hadde inngått et kartellsamarbeid om. Nå venter det bøter og siktelser på de involverte.
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Misubishi Electric, Hitachi Automative og syv andre underleverandører til bilindustrien har allerede sagt seg skyldige i en etterforskning som har avdekket omfattende kartellvirksomhet i bilbransjen.

Det er det amerikanske justisdepartementet som har drevet en etterforskning som de mener viser at hele 20 selskaper og 21 toppledere skal være involvert i ulovlig prissamarbeid på flere nivåer.

Ifølge departementet er dette den største etterforskningen av ulovlig prissamarbeid de har foretatt, og de skal ha avdekket mer enn et dusin forskjellige typer utlovlig samarbeid.

Tilsammen mener de bilprodusenter som Chrysler, General Motors, Nissan og Toyota i USA har blitt påført tap i størrelsesordenen fem milliarder dollar, tilsvarende rundt 30 milliarder kroner.

Den amerikanske justisministeren holdt denne uken en pressekonferanse om saken, som har blitt omtalt av amerikanske Bloomberg.

- Møttes i hemmelighet

Ifølge justisminister Eric Holder brukte topplederne i de forskjellige selskapene kodenavn, og møttes på hemmelige, fjerntliggende steder, for å unngå å bli oppdaget.

Amerikanske FBI skal ha samarbeidet med etterforskere i Japan, EU, Canada, Korea, Mexico og Australia for å avdekke jukset.

- Vi gjennomførte ransakingsordre i USA på samme tid som våre kollegaer gjorde det i utlandet, sa justisminister Holder.

- Alle 20 selskaper har enten sagt seg skyldig, eller sagt at de kommer til å gjøre det, la han til.

Nå venter det fengselstid på flere av sjefene i de forskjellige selskapene.

9,6 milliarder i bøter

Med de nyeste funnene har justisdepartementet ilagt ytterligere 740 millioner dollar i bøter til flere selskaper, og departementets etterforskning av bilbransjen har dermed ført til ileggelse av bøter for tilsammen 1,6 milliarder dollar, tilsvarende 9,6 milliarder kroner.

- Tilsammen har mer enn 25 millioner biler, kjøpt av amerikanske forbrukere, blitt rammet av den ulovlige oppførselen, sa justisminister Eric Holder på en pressekonferanse denne uken.

Det ulovlige prissamarbeidet skal omhandle komponenter som spenner seg fra setebelter og klimaanlegg til vifter, vindusspylere og startmotorer.

Les flere bilsaker her:

Siste 20 år: Lønningene har doblet seg, bilprisen har nesten stått stilleNissan kaller tilbake 910.000 biler«Breaking Bad»-biler til salgsHyundai gjør som Aston MartinPickup-salget kan igjen nå to millioner i USABMW større enn Peugeot og Fiat i Europa

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Milliardbøter til kulelagerkartell

  2. Toyota inngår milliardforlik i USA

  3. Minst 27 delstater med i Volkswagen-gransking

  4. Razzia hos tyske bilprodusenter

  5. Fikk milliardbot for pølse-prisfiksing