Mattilsynet undersøker meldinger om helseplager etter VitaePro-bruk

Frontet av norske idrettsprofiler har kosttilskuddet blitt markedsført med en rekke helsefremmende egenskaper.  Nå vil Mattilsynet sjekke om VitaePro kan innebære helserisiko, etter meldinger om komplikasjoner i Norge og Sverige.

HEFTIG MARKEDSFØRT: VitaePro er norskutviklet og har blitt frontet høyt av norske profiler i en årrekke.

Jan Petter Lynau
  • Karl Wig
Publisert:,

Mattilsynet i Norge har i alt mottatt 12 meldinger om bivirkninger på Vitae Pro. Elleve av meldingene kom mellom 2008 og 2009. I tillegg kom én melding i 2015.

Det får E24 opplyst av Mattilsynet. Bakteppet er at den svenske avisen Expressen i romjulen meldte at Livsmedelsverket, som tilsvarer Mattilsynet i Sverige, har mottatt åtte meldinger om komplikasjoner ved bruk av det populære antioksidant-tilskuddet.

Mattilsynet sier de nå vil undersøke meldinger fra begge land nærmere.

– Vi vil se nærmere på disse meldingene om bivirkninger fra Sverige, samt de nyeste meldingene i Norge, sier seksjonssjef Merethe Steen til E24.

Les også

Regjeringen sier nei til alternativ-tilsyn

Beskriver alvorlige bivirkninger

Expressen beskriver de svenske meldingene om mulige bivirkninger som alvorlige. De skal blant annet omfatte leverproblemer og kraftige allergiske reaksjoner.

Mattilsynet ønsker ikke å gå inn på innholdet i de norske VitaePro-meldingene, men sier de tar varsler om mulige komplikasjoner fra begge land på alvor.

– Mattilsynet vil ta kontakt med Livsmedelsverket for å få informasjon om de bivirkningene de har fått, og vurdere behov for oppfølging, sier Steen.

Meldinger fra forbrukere om bivirkninger ved bruk av kosttilskudd blir sendt Mattilsynet via Legemiddelverket.

I tillegg samarbeider mattilsyn i de nordiske landene om å utveksle informasjon. Samarbeidet inkluderer en utvekslingsplattform om rapporterte bivirkninger.

– Om det kan sannsynliggjøres en sammenheng mellom inntak av kosttilskuddet og alvorlige bivirkninger, vil vi gå videre med saken. I ytterste konsekvens kan produkter bli tatt av markedet, sier Steen.

Les også

Mattilsynet: – Lakseprodusenter solgte ILA-smittet laks

– Veldig misvisende

VitaePro produseres av det norske selskapet VitaeLab. De sier de reagerer på hvordan mediene kobler de svenske meldingene om bivirkninger til merkevaren deres.

De reagerer også på at E24 omtaler meldingene i denne saken.

– Det blir veldig misvisende. Det er ikke funnet noen sammenheng mellom disse rapportene og VitaePro, sier kommunikasjonssjef Vibeke Hoff Norbye til E24 om de åtte meldingene fra Sverige.

– Det eneste disse sakene har til felles, er at de som har klaget til Läkemedelsverket har brukt VitaePro. Pasienten som fikk alvorlige leverskader gikk på andre medikamenter hvor nettopp leverskader var blant bivirkningene, fremholder Norbye.

Massiv kjendisfronting

Det har i flere år stormet rundt det norske kosttilskuddet, som gjennom intensiv markedsføring har blitt en salgssuksess i Norge, Sverige og Finland.

I reklamer har VitaePro blitt frontet av idrettsprofiler som Cecilia Brækhus og kjendiser som Wenche Myhre, sammen med påstander om en rekke helsefremmende effekter.

Blant annet har VitaePro blitt hevdet å være godt for muskler og ledd, gi friskere hud, mindre rynker, være bra for øynene, styrke immunforsvaret, stabilisere blodsukkernivået, være godt for magen og tarmen.

Norske og svenske myndigheter har sammen med forskere i en årrekke etterlyst vitenskapelig dokumentasjon for de mange salgspåstandene.

Les også

Varsler gjennomgang av «hjemmelaget» fabrikkmat

Etterlyste dokumentasjon i 2008

Mattilsynet reagerte allerede i 2008, da de mente helsepåstandene i reklamene manglet belegg.

«Udokumenterbare påstander er villedende og ulovlige å bruke», advarte de i et brev til VitaeLab.

Forbrukermyndigheter i Norden har også anklaget selskapet for lovbrudd i markedsføringen.

I Sverige har det svenske Forbrukerombudet gått til søksmål. Her i Norge har Forbrukerombudet hatt tre tilsynssaker mot VitaLab siden 2009, får E24 opplyst.

– Det har vært saker om ulovlig reklame på SMS og e-post, og prøvepakker som går over i abonnement, opplyser fagdirektør Frode Elton Haug til E24.

Steen i Mattilsynet sier regulering av kosttilskudd er et prioritert område for dem fremover.

– Og da er det to ting som er avgjørende: Å sikre at udokumenterte helsepåstander ikke brukes i markedsføringen, og at produktene er helt trygge å bruke, sier hun.

– Samme som et sunt kosthold

Norbye i VitaeLab poengterer at VitaePro ikke er et legemiddel.

– Det er et kosttilskudd, og regnes derfor i kategorien mat. Ved å spise VitaePro får du i deg akkurat de samme antioksidantene som fra et sunt, variert kosthold, fremholder hun.

Hun bekrefter at VitaePro kan gi allergiske reaksjoner hos noen, men sier det er sjeldent og at alle allergener er godt merket på forpakningen.

– Dere har jo reklamert med en rekke positive helseeffekter. Hvorfor er dere så raske med å avskrive mulige negative effekter?

– Det er viktig for oss å presisere at VitaePro er et kosttilskudd. Det er ikke kjente bivirkninger av ingredienser i Vitaepro, og produktet har ingen registreringer i den Europeiske bivirkningsdatabasen EudraVigilance, svarer Norbye.

E24 snakket med VitaeLab-toppen før vi fikk bekreftet at det foreligger meldinger om komplikasjoner også i Norge. Norbye har valgt å ikke kommentere disse ytterligere.

Denne artikkelen lå tidligere ute med et foto av Cecilia Brækhus i VitaePro-sammenheng. Hun sponses ikke lenger av kosttilskuddet, og E24 har derfor fjernet bildet.

Her kan du lese mer om

  1. Markedsføring
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Professor ber myndighetene stramme inn

  2. Dette blir trendene for PR- og kommunikasjon i 2016

  3. «Star Wars» overtar «Avatar»-rekord

  4. Annonsørinnhold

  5. Nye kraftige kutt i mediebransjen

  6. Star Wars-filmen kan bli raskest til én milliard