NRK skal kutte 100 årsverk

Kringkastingssjefen ønsker å bruke mer penger på innkjøp av rettigheter og programmer.

TRENGER LEDIGE PENGER: NRK-ledelsen mener for mye av budsjettet er bundet opp i faste kostnader, og særlig personalkostnader. Nå må staben kuttes, slik at mer penger kan brukes til annet.

 • Øyvind Henriksen
Publisert:,

Naturlig avgang, kombinert med ansettelsesstopp, skal sørge for at NRK kutter 100 årsverk innen utgangen av 2014.

Bakgrunnen er et ønske fra NRK-ledelsen om å få økonomisk fleksibilitet. Pengene som spares, kan for eksempel bli brukt til innkjøp av sportsrettigheter eller ferdige programmer.

- Mye av pengene våre er i dag bundet opp i faste kostnader, som for eksempel personalkostander. Vi trenger en økonomi som gjør at vi i større grad kan snu oss rundt når situasjonen krever det, sier kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK.

Vet ikke hvor kuttene kommer

Han forteller at det ikke er lagt planer for hvor kuttene skal komme.

- Siden dette skal gjøres gjennom naturlig avgang, og det jo er tilfeldig hvor folk slutter, så må vi sørge for at har en mobilitet internt som gjør at vi får bemanne de riktige stedene.

Selv om det ikke er lagt noen plan for hvor kuttene skal komme, er det likevel klart at Nyhetsdivisjonen skal kutte 20 årsverk innen relativt kort tid, og ytterligere 10 årsverk innen 2016.

(Saken fortsetter under bildet)

KLAR FOR KUTT: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (i midten) vil kutte i antall årsverk. Leder for de fagorganiserte journalistene i NRK, , Sidsel Avlund, tror nedbemanningen kan gjennomføres uten at det trenger å bli dramatisk for de ansatte.

Berit Roald,

- Årsaken til det er at nyhetsavdelingen i dag har for høy bemanning i forhold til det som er budsjettert. De må tilbake til det nivået vi har for dem i våre eksisterende planer, sier Hansen til E24.

Kontaktet av midlertidige

Planene om nedbemanningen ble torsdag delt med de ansatte gjennom intranettet til NRK. Lederen for de fagorganisert journalistene i NRK, Sidsel Avlund, forteller at hun er blitt kontaktet av flere midlertidige ansatte som nå er bekymret for hva som skjer. Hun mener likevel at kuttene må kunne gjennomføres uten at det blir dramatisk for de ansatte.

- Hvis dette blir gjort på riktig måte, og vi snakke om en ganske langt tidsrom for gjennomføringen, så bør dette kunne gjennomføres uten at det blir dramatisk, sier Avlund.

Hun forventer at ledelsen også vil se på hvilke oppgaver man skal ta vekk.

- Det er ikke slik at folk går rundt her uten å ha noe å gjøre. Vi forventer at NRK kommer til å fjerne arbeidsoppgaver i forkant av kutt i bemanningen.

Fornøyd med kuttene

Fremskrittsparties mediepolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, sier han er glad for at NRK nå slanker staben.

Terje Mortensen

- Jeg tror det er nødvendig at NRK spisser virksomheten sin. De må tilbake til kjernevirksomheten, og da tenker jeg på produksjon av radio og TV. I tillegg må de være i stand til å konkurrere i kampen om internasjonale sportsarrangement, gjerne i samarbeid med TV 2, TV3 og andre.

- Tror du det holder med et kutt på 100 årsverk?

- Nei, jeg tror vel egentlig ikke det. Jeg tror ikke Thor Gjermund Eriksen har satt punktum. Dette er starten på en helt nødvendig omstilling. Det er vanskelig for meg å si hvor sluttstreken skal gå, men det er svært positivt at man nå kommer i gang.

Les flere saker om NRK:

 • Riksrevisjonen vil granske NRKs etikk
 • Riksrevisjonen: - Vi vil ikke gå inn i presseetikken
 • NRK ansetter tre nyhetsredaktører

Her kan du lese mer om

 1. Markedsføring
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljegiganter varsler jobbkutt

 2. Fagforeninger bryter med Statoil-ledelsen

 3. Betalt innhold

  Statoil vurderer å kutte nye 600 årsverk

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Statoil vurderer å kutte nye 600 årsverk

 6. Betalt innhold

  Over 700 jobber kan forsvinne fra Statoil og Shell Norge