Link Mobility skal pilotteste SMS+ med Google og Telenor
Utrullingen av den nye generasjonen SMS har så vidt begynt her til lands, men allerede nå skal Link Mobility teste løsningen med noen av Norges største bedrifter.
Det er gått knappe to uker siden Telenor annonserte at de lanserer SMS+ her i landet.
Tjenesten kan beskrives som neste generasjons SMS fordi den utvider tjenesten fra kun tekst til også å kunne inneholde bilder, filoverføring, lesebekreftelser, lydfiler, lokasjonsdeling og lignende. Den tekniske betegnelsen er RCS (Rich Communication Services).
Dette er funksjoner man får i dag gjennom egne tjenester som Apples iMessage, WhatApp, Facebook Messenger og lignende, men i motsetning til disse, krever ikke SMS+ at man har en egen app installert. Den skal etter hvert fungere i telefonens vanlige sms-program.
Den internasjonale bransjeorganisasjonen GSMA satte den offisielle standarden for RCS meldinger i 2016, og siden 2012 har operatører verden rundt kastet seg på teknologien. Apple er foreløpig ikke offisielt med, men Telia har sagt at de også kommer med tjenesten.
Nå melder det norske teknologiselskapet Link Mobility at de har blitt utvalgt til å være med i Googles pilotprogram for RCS-meldinger for bedrifter.
Selskapet er allerede en stor europeisk aktør som formidler meldinger fra forskjellige bedrifter til forbrukere, som optikere, flyselskaper, TV-show og andre. Nå inviterer de fem av sine største bedriftskunder til å teste tjenesten i 6 til 12 måneder før den tilbys alle Link Mobility-kundene en gang til neste år.
Tjenesten gjør det for eksempel mulig for et selskap å sende meldinger til kundene sine med bilder, grafikk og andre funksjoner, der kundene interaktivt kan svare eller foreta valg. Et flyselskap kan for eksempel la deg bytte sete midt i meldingen, sjekke inn direkte, mens en optiker kan la deg svare på om timen du har fått passer eller ikke.
DNB er med
– Vi har jobbet med Google og Telenor med dette en stund og vi skal nå velge ut noen større bedriftskunder hos oss som vi skal prøve dette med i en pilot, sier Arild Hustad, konsernsjef i Link Mobility, til E24.
DNB er blant Link-kundene som skal teste tjenesten. Logistikkonsernet DHL blir trolig også med, i tillegg til en større kunde i Danmark, Finland og Sverige. DHL inngikk nylig en global avtale med Link Mobility, der det norske selskapet skal levere meldingstjenester til det tyske konsernet internasjonalt.
Oppdatert: Onsdag ble det klart at PostNord Stålfors også blir med i Links testprogram.
– Vi vil tilby bransjeledende mobile opplevelser til våre kunder, og for oss handler dette om å forenkle banktjenestene gjennom en god miks av tjenester, innhold og teknologi. Vi ser frem til å lansere nye tjenester i meldingskanalen for våre Android-brukere sammen med Link Mobility, Google og Telenor, sier Hilde Hjelle, sjef for mobilkommunikasjon i DNB, i en uttalelse.
For Link Mobilitys del, ser toppsjefen et stort potensielt ute i Europa, der selskapet har ekspandert kraftig gjennom oppkjøp de siste årene.
– Dette blir kjempespennende for markeder som blant annet Spania og Tyskland, som er land vi er til stede i nå og som har en større andel Android-brukere, sier Hustad.
Han tror ikke plattformen vil bli noen gigantisk reklamekanal
– Dette blir neppe noen reklameplattform, men et system for betale meldinger. Slik vi har tolket Google ønsker de ikke å «forurense» denne kanalen med mye reklame, sier Hustad.
– Hva blir forretningsmodellen for dere her, kan dere ta bedre betalt for disse meldingene enn vanlig sms?
– Vi må nok betale (Google og operatørene, journ.anm.) for å bruke løsningene, men akkurat hvordan forretningsmodellen blir seende ut jobbes det med.
Danket ut Vodafone og AT & amp; T: Nå har Link Mobility sikret seg global avtale med DHL
Tror Apple kommer etter
Da Telenor lanserte SMS+ kunne de ikke si om Apple vil støtte tjenesten eller ikke. Arild Hustad i Link tror vi kan ende med flere forskjellige systemer:
– Vi tror kanskje at Apple kan komme til å lansere en tilsvarende løsning som Googles på egen hånd, der Apple åpner for at aktører som oss kan selge og levere tjenester til bedrifter.
– Vi kan ende med å få flere parallelle univers her, der Facebook også kan bli en aktør, legger han til.
Hustad mener uansett at utviklingen er svært positiv for Link Mobility og forbrukerne fordi det skjer en voldsom utvikling og interessen for meldingstjenester øker.
Da Apple for kort siden viste frem den kommende versjonene av deres mobile operativsystem, kalt iOS 11, lanserte Apple en ny funksjon kalt «business chat».
Med denne kan bedrifter ha forskjellige dialoger med kundene sine direkte i Apples meldingsprogram under iMessage-tjenesten. Et eksempel kan være at en bank lar deg chatte med kundeservice direkte i meldingsprogrammet, eller at du kan sende spørsmål til en bedrift før du bestiller et produkt.
– Vi kommer utvilsomt til å ville tilby dette, og håper å bli en tett samarbeidspartner med Apple etter hvert som de lanserer stadig nye meldingstjenester, sier Hustad om tjenesten.