Kryptokollapsen er nå verre enn dot-com-krasjet

Kryptomarkedet faller videre, og har fjernet det meste av oppgangen fra slutten av 2017.

KJØLES NED: Her er en datamaskin som lager kryptovaluta, såkalt digital gruvedrift, i Hongkong, Kina.

Foto: Bobby Yip Reuters
 • Eivind Bøe
 • Sigrid Moe
Publisert:

Kryptofallet når nye bunner og er nå verre enn dot-com-krasjet tidlig på 2000-tallet, ifølge beregninger gjort av Bloomberg.

Indeksen MVIS CryptoCompare Digital Assets 10 har falt 80 prosent siden januar. Til sammenligning falt aksjeindeksen Nasdaq Composite 78 prosent fra toppen da boblen sprakk.

Ifølge Coinmarketcap handles én bitcoin for 6.275,76 amerikanske dollar torsdag. Til sammenligning ble kryptovalutaen handlet for 14.112,20 dollar 1. januar 2018.

Problemer

De som er positive til krypto avfeier negative sammenligninger til dot-com-æraen med å peke på at Nasdaq-indeksen hentet seg opp til nye høyder 15 år senere.

De peker også på internettets enorme påvirkning på samfunnet, og at bitcoin har hentet seg opp fra tidligere fall av lignende størrelse.

Selv om optimistene får rett, viser fallet i år at veien dit ikke vil bli uten motgang, skriver Bloomberg.

Hype-topp

Gartner skriver i sin hype-analyse for 2018 at krypteknologien er en av teknologiene som har mest overdrevet hype i år. De anslår at teknologien vil nå en produktiv fase først om fem til ti år.

Flere selskaper har i løpet av året meldt om at de undersøker hvordan de kan komme seg inn på kryptomarkedet. Norwegian har for eksempel fortalt at de vil etablere en markedsplass for kryptovaluta, i tillegg til at de vil gjøre det mulig å betale for flybilletter med bitcoin eller annen digital valuta.

Regulering

I mange land har myndighetene begynt å se på hvordan de kan regulere kryptovalutabransjen. I Norge har en høringsrunde avslørt at aktørene ikke er enige om hvordan myndighetene skal forholde seg til bransjen. Kripos har advart Finanstilsynet, og skrev i et høringssvar «Kripos vil advare mot en for forsiktig tilnærming til etablering av et effektivt kontrollregime for vekslings- og oppbevaringstjenester i virtuell valuta.»

Mens Økokrim skriver at de mener bransjen bør registreres i et offentlig register.

Les også

Nordmenn har kryptovaluta verdt fem milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Digital valuta
 2. Bitcoin

Flere artikler

 1. – Nå kan de skyhøye prisene forsvares

 2. Kripos advarer Finanstilsynet: Registrer og reguler kryptobransjen nå

 3. Betalt innhold

  – Dette er en type svingninger man absolutt bør tåle. Man bør også tåle mer

 4. – Det er helt krise

 5. Vil tvangsselge kundenes kryptovaluta