Regjeringen vil ha flere datasentre til Norge

Antallet store datasentre globalt vil øke kraftig de neste årene. Regjeringen har en strategi for å få flest mulig av disse gullgruvene til landet.

LEGGER FREM STRATEGI: Regjeringen vil ha flere datasentre i Norge.

Illustrasjonsfoto: Martin Bureau AFP
 • NTB
Publisert:

Torsdag formiddag skal næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) presentere regjeringens nye datasenterstrategi. Det skjer hos hyperscale senteret Green Mountain på Rennesøy utenfor Stavanger.

Såkalte hyperscale-sentre er svært store, kundetilpassede datasentre som tilbyr drift og vedlikehold av IT- og nettverksløsninger. I 2015 var det ifølge Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) 259 slike sentre globalt, i 2020 vil det være 485. Disse vil stå for over halvparten av all datatrafikk i verden. Regjeringen ønsker at så mange som mulig av disse sentrene skal legges til Norge og har arbeidet med å finne ut hvordan investorer kan fristes til å komme hit. Å få store mengder av verdens datatrafikk håndtert i og via Norge kan bety mange nye arbeidsplasser og inntekter, opplyser NFD til NTB.

Energi og kjøling

For å fungere optimalt trenger et stort datasenter mye energi, helst fornybar energi, noe Norge kan tilby sikker og stabil tilgang på, til en svært gunstig pris. Det er også behov for nødløsninger og tilgang til nødstrøm. I tillegg er det en forutsetning med et kjølig klima når sentrene skal tempereres. Norge regnes også som svært trygt å operere i og ligger som nummer to i verden på konsulentselskapet Cushman & Wakefields risikoindeks for datasentre , med god infrastruktur, stabilt demokrati og EU-tilpasset regelverk.

Datasenteret Green Mountain markedsfører seg nettopp med tilgang til 100 prosent fornybar energi og gratis kjøling 365 dager i året, men nevner også kompetansenivå og teknologiske fortrinn som årsaker til at de er lokalisert i Norge.

Dyrt

Under besøket på Rennesøy skal statsrådene få høre om utfordringene med å legge datasentre til Norge. Norsk skatte- og avgiftsnivå kan være et hinder, noe regjeringen trolig har tatt høyde for i sin nye strategi.

I september i fjor lovet regjeringen også støtte til å bygge ut fibernett for datatrafikk med utlandet, og foreslo 100 millioner kroner til det.

– I Norge har vi mange spennende prosjekter innenfor for eksempel grønne datasentre, men vi trenger bedre fiberkapasitet og fibertilknytning. Målet er å bedre datasikkerheten, men også å skape enda bedre rammevilkår for en voksende norsk datasenterbransje, sa statsminister Erna Solberg (H) da.

Les også

Inntar norsk sokkel med tingenes internett

Les også

Nå inntar Apple norske høyskoler med eget pensum

Les også

Tror ikke smarttelefonen vil se så forskjellig ut om fem år

Her kan du lese mer om

 1. Digitalisering
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Regjeringen vil ha flere datasentre til Norge

 2. Datasenter utvider for 330 mill. – kan bli milliardinvestering

 3. – Vi har for alvor begynt å markere oss som en datasenternasjon

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Her havner trolig det «hemmelige» datasenteret til Microsoft og Equinor

 6. – Måtte takke nei