Analytiker om Uber-sjefens avgang: – Dramatisk, men nødvendig

Det var helt nødvendig at Travis Kalanick fratrådte sjefsstillingen i Uber nå ettersom selskapet styrer mot børsnotering, mener analytiker Salvador Baille. 

FERDIG SOM SJEF: Travis Kalanick var med å starte opp Uber i 2009. Onsdag ble det kjent at han forlater toppsjefstillingen.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

– Han har vært en veldig karismatisk leder, så at han blir presset ut av styret er veldig dramatisk, sier Salvador Baille, konsulent og analytiker innen innovasjon og teknologiledelse.

Personen han snakker om, er Ubers nylig avgåtte sjef Travis Kalanick.

Baille beskriver Kalanick som en typisk «aggressiv Silicon Valley-wonderboy», og påpeker at han langt ifra er den eneste i historien som har måttet forlate selskapet han var med å starte opp.

– Det samme skjedde både med Steve Jobs, som ble sparket fra Apple, og Jack Dorsey, som ble sparket fra Twitter, sier Baille.

– Men begge kom senere tilbake. Jeg utelukker ikke at det kan skje med Kalanick også, legger han til.

– Kunne ikke holde på ham

Det ble onsdag morgen kjent at Ubers medgründer og toppsjef Travis Kalanick forlater sjefsstolen etter press fra investorene og en rekke skandaler i selskapet den siste tiden.

Kalanick har blant annet blitt beskyldt for å tolerere et arbeidsmiljø hvor det forekommer seksuell trakassering.

Baille tror Kalanick har vært i en stresset situasjon lenge.

FØLGER INNOVASJON: Salvador Baille er konsulent og analytiker innen innovasjon og teknologiledelse og daglig leder i analyse- og konsulentfirma Intelis. Han foreleser innen forretningsutvikling og innovasjon ved Høgskolen i Østfold.

– Selskapsmodeller som Uber er enkle å kopiere. Vekst er det eneste som kan sikre en fremtid. Jeg tipper Kalanick har vært veldig stresset hele tiden og ikke klart å sette seg inn i HR-relaterte problemer, sier han.

At Kalanick nå forsvinner ut kan få store konsekvenser for innovasjonskraften i selskapet, men var likevel helt nødvendig, mener Baille.

– De kunne ikke holde på ham, fordi selskapet styrer mot en børsnotering. Da kan du ikke ha en sjef på toppen som har et sånt rykte på seg. De institusjonelle aksjonærene, som vil være de første til å kjøpe aksjer, vil ikke bli assosiert med disse problemene. Selskapet har derfor måttet finne en som kunne ta skylden, fjerne ham, og nå starte på nytt, sier analytikeren.

– Kritisk hvem som overtar

Det har en god stund blitt spekulert i om Uber skal på børs. Baille er klar på at en børsnotering er neste steg for selskapet som ifølge Bloomberg er verdsatt til 69 milliarder dollar.

– De har gått gjennom flere investeringsrunder og sannsynligheten for en ny stor runde blir mindre og mindre. Jeg tror investorene er opptatt av først og fremst én ting nå: Når kan de børsnotere selskapet?

Trolig vil børsnoteringen skje så fort som mulig når de har fått på plass en ny sjef, tror han.

– Jeg tror de må få inn en som har styrt selskaper mot børsnotering før. Ideelt sett bør det være en som kommer utenfra, og fra en industri som ligner, sier Baille.

– Men får de inn en mer konservativ forvalter-type til sjef, kan konsekvensen bli at kreativiteten og innovasjonskraften forsvinner veldig fort. I hvert fall hvis han ikke er visjonær nok og ikke hører på selskapet, fortsetter han.

– Det er helt kritisk for selskapets fremtid hvem det er som overtar.

Skulle Kalanick komme tilbake, er det fordi selskapet har kommet i en dårlig situasjon, tror Baille.

– Hvis strategien ikke fungerer og Uber fortsetter å tape penger, vil Kalanick kunne komme inn igjen og bli tatt imot som en helt, sier han.

Ifølge Baille taper Uber nå rundt en milliard dollar i året, hovedsakelig på grunn av strukturelle kostnader knyttet til selv forretningsmodellen og at de i tillegg ekspanderer svært raskt.

– Mange tror at selskapet nå det stopper å vokse, vil bli en pengemaskin. Jeg har mine tvil, sier Baille.

Les også

Skandalene som felte Uber-sjefen

Les også

Uber-sjefen trekker seg

Les også

BI-forsker om Ubers fremtid: – Modellen har kommet for å bli

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Uber

Flere artikler

  1. Nyhetsbyrå: Facebook-topp vil ikke lede Uber

  2. Analytiker: – Uber har en risikabel forretningsidé

  3. – Jeg er sint, trist, forvirret

  4. – Google og Tencent vil unngå en blodig krig

  5. Arkitekt bak Uber-sjefens fall: Vil etterlate avtrykk på verden