Fersk EU-leder i strupen på Google

Mannen som får ansvaret for digital økonomi i EU, varsler at han vil begrense Googles markedsmakt.

KRITISK: EUs nye kommissær for digital økonomi ønsker å begrense Googles markedsmakt i løpet av de neste årene.
Publisert: Publisert:

Postene i EU-kommisjonen ble nylig fordelt og tyske Günther Oettinger får ansvaret for digital økonomi.

Bare timer etter kommisjonens nye lederkabal ble kjent, varslet Oettinger at han ønsker å begrense Googles markedsmakt, ifølge Financial Times. Oettinger gjorde det klart at han vil presse på for tiltak som sørger nøytralitet og objektivitet hos søkegiganten.

Oettinger tar over posten etter fire år som kommissær for energi.

Må slippe til konkurrenter

Allerede er Google i klammeri med EU på grunn av påstått manipulering av søkeresultater for egen vinning. Konkurrenten Microsoft er blant selskapene som har frontet en klage over praksisen, der de hevder søkegiganten gir sine egne tjenester en mer fremtredende plass i søkeresultatene. EU og Google har lenge jobbet med et forlik i den såkalte anti-trust-saken, men en endelig avtale vil ikke være på plass før lederskiftet, ifølge EU-kommisjonens konkurransesjef.

- Avtalen vil helt sikkert ikke komme i mål før slutten av oktober, sier Joaquín Almunia.

I tillegg har Google møtt kritikk fra Europa i kjølvannet av Edward Snowden-avsløringen, som gjorde bruken av persondata og metadata kjent.

Frykter ny leder

Etter lederskiftet havner derfor konflikten i fanget til EU-kommisjonens nye leder, Jean-Claude Juncker og ny konkurransekommissær Margrethe Vestanger.

Vestanger, som tidligere har vært finansminister i Danmark, har ifølge Financial Times ikke uttalt seg om hvordan hun vil gå videre med saken. Avisen skriver videre at Google frykter kommisjonens nye leder vil føre en konfronterende linje som i ytterste konsekvens kan bety bøter og ny etterforskning.

Flere medier har tidligere meldt at Google har unngått bøter i milliardklassen ved å komme med innrømmelser i et utkast for den endelige avtalen.

Selv om det er Vestanger som kommer til å lede det videre arbeidet med saken, forteller en talskvinne for Oettinger at han vil jobbe tett med konkurransekommissæren i saker som angår Google.

Les også:

Tysk minister vil splitte opp GoogleEUs rekordbot mot Intel opprettholdesNå har Google startet å slette søkeresultater i Europa

Publisert: