Snowden-saken ga kundeboom for norsk nettsky

Norsk personvern er så bra at det kan bli en eksportartikkel for norsk IT-bransje, mener gründer.

KONKURRANSEFORTRINN: Roland Rabben (til venstre) i norske Jottacloud tror norsk personvern gjør Norge attraktivt som land å lagre data i. Spesielt etter at Edward Snowden avslørte amerikanske myndigheters brede overvåking av hjemlige og utenlandske borgere gjennom CIA- og NSA-programmet Prism.

SAUL LOEB / The Guardian / Jottacloud
  • Eric B. Utheim
Publisert:

Det mener gründer og daglig leder Roland Rabben i Jotta AS. Det Oslo-baserte firmaet står bak Jottacloud, den største norske nettskyen rettet mot privatmarkedet.

Selskapet gikk ut med en personverngaranti rett etter at Snowdens avslørte amerikanske myndigheters nett- og telefonovervåkning, det såkalte Prism-programmet, i starten av juni.

Det ga kundeboom.

Jottaclouds kundemasse er økt med nær 30.000 målt mot uken før Snowden-saken. Svært mange av de nye kundene er fra USA

- Jeg tror norsk personvern kan bli en eksportartikkel. Ukene etter Edward Snowdens avsløringer viser i hvert fall at det å være norsk kan være et stort konkurransefortrinn i vår bransje, sier Rabben til E24.

Fikk stor vekst

Jottacloud har spesialisert seg på nettsky-tjenester for privatmarkedet.

Les også: Lysbakken positiv til Snowden-fredsprisnominasjon

Rett etter at saken sprakk, gikk nordmennene ut og garanterte at de ikke ville gi ut lagret informasjon til myndigheter eller andre aktører uten rettslig kjennelse.

Garantien ble hyppig omtalt på amerikanske IT-nettsider som C-Net, TechCrunch, undergrunn-nettstedet HackerNews - samt på jungeltelegrafen Twitter.

Rabben tror omtalen står bak kundeveksten.

- Vi er et lite selskap, og har ikke markedsført oss utenlands.

Økte med nær 30.000

Rabben forteller at skriveriene i USA ga en kundevekst på 9.000 de første ukene etter Prism-avsløringen.

Les også: NSA overvåket også amerikanere på internett

SER MULIGHETER: Jotta-gründer Roland Rabben mener personvern kan bli en eksportartikkel for norsk IT-bransje.

- Det er mye for et firma som oss. Siden har det gått ytterligere noen uker med vekst. Vi lå på vel 220.000 brukere før Snowdens avsløringer. Nå ligger vi et sted mellom 245.000 og 250.000. Hovedvekten av våre brukere har hele tiden vært fra Norden, men etter omtalen i USA har svært mange av de nye kundene kommet fra andre land.

Les også: USA skuffet over at Kina ikke utleverte Snowden

I USA har myndighetene kunnet tappe dataservere for personinformasjon uten rettslige avgjørelser siden 2001, da lovgivningen Patriot Act ble innført etter 9/11-terroren.

- Problemet er at man da setter til side rettssikkerhet og personvern, sier Rabben.

Les også: Pirate bay-gründer med «spionsikker app»

De store må utlevere

Selv om Jottacloud med sine vel 250.000 brukere er en liten aktør, og konkurrentene er giganter som Google, Dropbox og Apple, så gir den norske lovgivningen en attraktiv konkurransefordel, ifølge Rabben.

De USA-baserte konkurrentene har jo måttet være med på Prism-programmet.

Les også: - Norge må reagere på amerikansk overvåking

- I Norge står personvernet mye sterkere enn i USA, hvor mange av de store aktørene er plassert. Jeg vil si Norge er i det øvre sjiktet når det gjelder personvern. Ettersom vi er underlagt norsk lov og lagrer data på norsk grunn, er Jottacloud attraktive. Vi er klare på at vi vet hva personvern betyr for kundene, og vi utleverer ikke informasjon uten at det er bestemt i en norsk rett.

- USA har tatt det for langt

- Snowden-avlsøringene var en forlengelse av det vi og mange andre har ment lenge, at personvernet i USA er svært dårlig, sier Rabben.

Les også: Snowden hevder USA overvåker kinesiske mobiler

- Snowdens avsløring av Prism viste at USA ikke bare henter ut data uten rettslige kjennelser, men at de har satt det i system i stor skala. Ifølge infoen Snowden lekket, har myndighetene i USA tilgang til de største nettjenestene, hvor de henter ut data, lagrer det i lang tid, og deretter gjort det søkbart for agentene som jobber med dette. Da har man tatt det et steg videre, systematisert det, og skapt en klar forverring av personvernet.

Les også: Lønseth: – Snowdens søknad vil bli avvist

Hva med DLD?

- Kan det omstridte Datalagringsdirektivet (DLD) stikke kjepper i hjulene for attraktiviteten ved å bruke nettskyer i Norge?

- DLD er et hett tema. Det man er redd for er lignende forhold som under Prism-programmet i USA. Men slik vi har oppfattet det så vil ikke nettsky-lagringstjenestene omfattes. DLD vil også kun omhandle metadata, ikke selve innholdet i nettrafikk og telefonsamtaler. Det betyr at myndighetene kan få tappe info om hvem som ringte hvem og hvor lenge, men at de ikke har lov å tappe innholdet i samtalen.

Les også: Datatilsynet om nettskyer

- Så datalagring og personvern kan bli en attraktiv eksportartikkel for norsk IT-bransje?

- Ja, jeg tror det. Vi har en personvernlovgivning som ligger i den øvre tredjedelen internasjonalt, vi har store fjellhaller hvor vi kan lagre servere, vi har kaldt sjøvann vi kan kjøle dem ned med, vi har stabilitet politisk og geofysisk. Norge er et bra sted å lagre data.

Flere artikler

  1. Ingen personvern-lovnader fra EU-topp

  2. Amerikanske myndigheter kan få lovlig tilgang til norske e-poster

  3. - NSA spionerer påpengetransaksjoner

  4. Annonsørinnhold

  5. Offentliggjøringer om NSAstoppet av USAs «shutdown»

  6. - NSA samlet inn 200 millioner tekstmeldinger daglig