Washington Post: Huawei bidro til nettverksutbygging i Nord-Korea

Den kinesiske telekomkjempen Huawei har i hemmelighet bidratt til å bygge ut Nord-Koreas mobilnettverk. Det viser interne dokumenter Washington Post har fått tilgang til.

Foto: Damir Sagolj Reuters
  • André Haugen
  • NTB
Publisert:,

Avisen har fått tilgang til dokumentet gjennom en tidligere Huawei-ansatt som har ønsket å være anonym. I tillegg har avisen fått ytterligere to sett med dokumenter fra andre anonyme kilder med kjennskap til saken.

Dokumentene skal vise at Huawei gjennom et partnerskap med det kinesiske statlige eide selskapet Panda International Information Technology har jobbet med ulike prosjekter i landet gjennom åtte år.

Les på E24+

The Economist: USA tar i bruk et nytt arsenal av økonomiske virkemidler for å hevde makten sin

Huawei nekter

Huawei opplyser i en uttalelse til avisen at de ikke gjør forretninger i Nord-Korea, men unnlater å svare på spørsmål om hvorvidt de har gjort forretninger i landet tidligere, enten indirekte eller direkte.

Ifølge WP fører avsløringene til at det stilles spørsmål ved om Huawei, som har brukt amerikansk teknologi i komponentene sine, har brutt med amerikanske eksportregler ved å forsyne Nord-Korea med utstyr.

USAs handelsdepartement har etterforsket angivelige forbindelser mellom Huawei og Nord-Korea siden 2016, men har aldri knyttet de to sammen offentlig. Etterforskningen er imidlertid pågående.

Evans Revere, en tidligere tjenestemann ved det amerikanske utenriksdepartementet, sier til WP at koblingen mellom Huawei og Nord-Korea sannsynligvis kommer til å øke spenningen mellom USA og Kina.

Les også

Sponsorene ble ved Johaugs side: Har tjent 30 millioner på fem år

– Akkurat når man trodde forholdet mellom USA og Kina ikke kunne bli mer komplisert, og forholdet mellom USA og Nord-Korea ikke kunne bli mer komplisert, så får man dette tilfellet av at Kina og Nord-Korea jobber sammen for å gi Nord-Korea muligheten til å gjøre fremskritt innen et område med potensielt sensitiv teknologi, sier Revere til avisen.

Svartelistet av USA

USA svartelistet Huawei i mai, noe som betyr at amerikanske selskaper som ønsker å bruke komponenter fra Huawei, må innhente godkjenning fra det amerikanske handelsdepartementet.

Amerikanske myndigheter beskylder kinesiske teknologiselskaper som Huawei for å stjele forretningshemmeligheter og true sikkerheten på nett. USA peker blant annet på muligheten for at selskapene kan åpne bakdører for kinesiske myndigheter.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kina etterforsker Fedex

  2. USA setter fem kinesiske teknologiselskaper på svarteliste

  3. Kan miste 261 milliarder kroner i inntekter

  4. Annonsørinnhold

  5. Kinesiske motsanksjoner kan ramme Nokia og Ericsson

  6. Huawei-sjefen: – En krise på liv og død for selskapet