Selskap utvikler tankestyring ved hjelp av blokkjedeteknologi

Med et «pannebånd» på hodet skal du kunne styre omgivelsene rundt deg – kun ved å tenke. 

TANKEKRAFT: – Først avleses hjernesignaler. Disse sendes så gjennom vår kunstige intelligens som filtrerer signalene og tilpasser brukeren til enheten. Så vil man være klar til å bruke teknologien vår, forklarer teknologidirektør Aleksandr Ovcharenko.
Publisert: Publisert:

– På den ene siden søker vi å hjelpe de handikappede. Samtidig ønsker vi å utforske mer dagligdagse løsninger, til bruk i smarte hjem og transport, blant annet, sier Aleksandr Ovcharenko, teknologidirektør i Neurogress.

– Så om jeg drømmer om å kunne bytte TV-kanal ved bruk av tankekraft...?

– Så er det et eksempel på hva teknologien kan brukes til. Akkurat det er forholdsvis enkelt også, sier han.

Neurogress er et sveitsisk selskap som jobber med det som må kunne beskrives som det ultimate innen fremtidsteknologi.

Å kontrollere omgivelsene rundt en, kun ved bruk av tankekraft, er et fast innslag i science fiction – og har man tro på Ovcharenko og Neurogress, er dette teknologi det er mulig å mestre i overskuelig fremtid i den ekte verden også.

Vurderer ethereum

Status i dag er at de jobber med å benytte teknologien på to enheter: spillroboter med begrenset bevegelsesfrihet og robotarmer som protese.

Teknologien for å gjøre selve avlesningen av hjernesignaler finnes allerede, for under 2000 kroner kan du få slikt et «pannebånd» på Amazon, og er ikke noe Neurogress selger eller utvikler.

Deres oppgave er å knytte hjernesignalene til bestemte handlinger. Som å bevege en arm eller bytte TV-kanal.

Slik kan et «tankelesende pannebånd» se ut.

– Dette er den ene store utfordringen vår. Den andre er å koble den kunstige intelligensen vi bruker til blokkjedeteknologi, sier han.

Neurogress mener kunstig intelligens ikke bør eies av en enkelt bedrift eller organisasjon. Derfor vil de benytte blokkjedeteknologi, det som er grunnlaget for konstruksjonen av kryptovalutaer.

Selskapet mener dette vil styrke maskinenes evne til å utvikle og tilpasse seg, gjennom innsamling av data fra den enkelte bruker. Jo flere signaler som registreres, jo mer fininnstilt blir teknologien.

I tillegg tror Neurogress på konseptet om desentralisert struktur, et av de mest sentrale kjennetegn ved blokkjedeteknologi. Ifølge Ovcharenko vurderes teknologien til Ethereum, IOTA og EOS, i tillegg til muligheten til å utvikle en egen blokkjede.

Vil samle inn over 400 millioner kroner

Neurogress er fremdeles på et tidlig stadie og har hittil vært finansiert av private investorer. 10. februar startet de et folkefinansieringsprosjekt med det mål å samle inn 58.500 av kryptovalutaen ethereum. 14. februar tilsvarer det omtrent 420 millioner kroner.

Les også

Gigantene Mærsk og IBM samarbeider: Blokkjede skal revolusjonere handelen

Men om man sitter og håper det vil være mulig å tenne årets juletrelys uten å lee en finger, må man forberede seg på skuffelse.

– I år kommer utviklingen til å dreie seg om evnen til å trene algoritmer og å integrere blokkjedeteknologi, sier Ovcharenko.

Facebook jobber med tankestyrt skriving

Man har med jevne mellomrom de siste årene kunnet lese om nye prosjekter innen tankestyrt teknologi. Nylig ble en amerikaneren Johnny Matheny gitt fri bruk av en robotarm-protese i ett år.

Å utvikle den skal ha kostet myndighetene nesten en milliard kroner og Mathenys nervesystem måtte omdirigeres på operasjonsbordet. Neurogress' teknologi baserer seg derimot på avlesning av hjernesignaler utenfra.

– Så med deres hjelp vil jeg i fremtiden slippe å trykke på tastaturet for å skrive artikler?

– Akkurat det er ganske vanskelig å få til og er ikke noe vi jobber med. Men Facebook annonserte i fjor at de har satt 60 utviklere på nettopp den saken, sier Aleksandr Ovcharenko.

Publisert:

Her kan du lese mer om