Alt du trenger

Det er ikke lett å være en bil i «Golf-klassen», hvis du ikke er en Golf.

Publisert:

Den nye Golfen har garantert medført panneklasking på bilfabrikker verden rundt. For nå er det ingen vits i å se noe annet sted om man er i markedet for en bil som koster i overkant av 300.000.

Det er jo ganske døvt, egentlig. For bilen var bestselger med massiv margin både i Norge og Europa i 2012 med en utgave alle visste var på vei til å bli byttet ut, og har nå blitt enda bedre. Ikke så gøy å være konkurrent når forrige utgave tydeligvis var uslåelig og den nye er flere hakk bedre.

Har man et ønske om å være en smule kontrær må man på ingen måte prøve en Golf om man skal ha en ny bil i dette segmentet.

Og dette er ikke bare en liten oppgradering av svært vellykket bilmodell, det er en helt ny bil som har blitt litt bedre på alt.

Veldig god motor

Med en ny plattform i bunn, som først så dagens lys med Audi A3, og som kommer til å ligge i bunn av en rekke kjøretøy fra Volkswagen konsernet i årene som kommer. Noe som heller ikke kan være helt moro å tenke på for konkurrerende merker.

Da den nye Golfen ble introdusert, prøvde vi versjonen med 150 hestekrefter dieselmotor. En gjennomført bra bil, men ikke den beste Golf-en per i dag.

Det er den som er her. Modellen med en helt ny fire sylindret, 1,4 liters bensinmotor, på 140 hestekrefter, som under rolige forhold kutter to sylindre for å krympe forbruket.

Mer bilstoff på E24 BIL

En pakke som fungerer så bra at det er dårlig gjort overfor konkurrentene. For drøyt 300.000, 288.000 med manuelt gir, er det veldig mye god bil for pengene. Det er cirka 20.000 under modellen med 150 hesters diesel.

Solid og ryddig

Innvendig er det et nivå som gjør at det er vanskelig å se noen vits i å gå for den nære slektningen Audi A3 Sportback. Den skal i teorien være en mer raffinert bil, uten at det er mulig å få øye på. For samme sum får man en mer puslete variant av samme motor på 122 hestekrefter i A3, med høyere forbruk (den har ikke sylinderkutt) og ett sekund dårligere akselerasjon fra null til hundre.

NIVÅ:Innvendig er det man populært kaller «premium-nivå», hvor både kvalitetsnivå og utførelse holder høy standard.

En Golf med denne motoren er morsom, den er leken og lite vekt over frontakslingen er gunstig for hurrakjøring på svingete vei. Den presis og lett i steget, motoren har bra effekt over et bredt turtallsregister og man sitter godt med alle funksjoner solid og ryddig plassert innen rekkevidde.

Ford Focus er like god på veien, men er en liten katastrofe innvendig. Hvor designideen er rot og den opplevde kvaliteten er veldig langt unna en Golf.

Ingen overraskelser

Utvendig byr ikke Golfen på noen overraskelser. Det er en logisk videreføring av tidligere generasjoner. Samtidig er det gjort et par vellykkete grep. Den har fått noe mer markerte linjer og den er rundt fem centimeter lenger og snaut tre lavere enn utgaven den erstatter. Det er ikke så store forskjellen, men det gir bilen et hakk heftigere former.

Flere biltester

BESTSELGER:Dette er den bilmodellen flest nordmenn kommer til å kjøpe i år, det er ikke så rart.

Men generelt er dette en dønn streit bil. Faktisk fremstår en Toyota Auris langt dristigere rent visuelt. En Golf er verken pen eller stygg, den er en Golf.

Det hadde vært en lettelse om denne Golfen hadde vært litt svak på ett eller annet. Men sånn er det altså ikke.

Det finnes fotballspillere som verken har tå til panne med tatoveringer eller et tabloidinteressant liv ved siden av fotballen, men som putter nær hundre mål på ett kalenderår.

Av og til er det best å være døll.

Les også:

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert:

Her kan du lese mer om