GTI-utfordrer fra Korea

Kia prøver seg for første gang med en bil som skal være sportslig.

Publisert: Publisert:

Kia har så langt vært kjent for å lage fornuftige biler til en smart pris. Noe en rekke europiske merker smertelig har erfart de siste ti årene, for det er ikke få bilkunder som har har satt igjen sin Peugeot eller Opel ved den lokale Kia-forhandleren.

Dette er et merke som som siden 2000 har gått fra å ha en markedsandel på 0,6 prosent til nå å ha 3,5. Foran Opel og rett bak Peugeot.

Underveis har bilene blitt stadig finere å se på og den opplevde kvaliteten har kommet til et punkt der stadig flere europeiske bilprodusenter kan føle seg bakpå i forhold til de tidligere latterliggjorte koreanske produsentene.

Noe Kia ikke har prøvd seg på så langt er biler som setter kjøreglede høyt på agendaen. Med Pro_cee'd GT varsler de nye tider på dette feltet, i hvert fall i GTI-segmentet, et område de europiske produsentene har fått lov å styre og stelle ganske alene i alle år, med unntak av ett og annet japansk forsøk.

Velutstyrt

Kanskje de må begynne å se seg over skulderen for koreanske angrep her og?

For Pro_cee'd GT er på papiret et bra tilbud. For temmelig nøyaktig 400.000 får man en ferdig utstyrt bil, det vil si en som har Recaro sportsseter, ryggesensor, 18-tommers alufelger og en masse annet inkludert.

Startprisen er nesten 80.000 under Volkswagen Golf GTI og 60.000 under Ford Focus ST. Begge disse bilene har riktignok større motor, mens den fysiske størrelsen er temmelig lik. Og utstyrer man tyskerne med det samme utstyret som er standard i Pro_cee'd GT blir prisdifferansen ytterligere noen ti tusener mer.

Mer bilstoff på E24 BIL

Ytelsesmessig legger Kia-en seg mellom GTI-utgavene til kompaktmodellene og de tilsvarende utgavene av småbilene Polo og Fiesta. Det samme gjelder prisen.

Tøff

Utseendemessig har de dratt på med effekter som fungerer fint på en bil som i utgangspunktet ser bra ut. GTen har to fete eksosrør og en frekkere front med led-lukter og en rød list. Særlig forfra ser den passe tøff ut.

Sportssetene gjør at man sitter godt, dog med en noe høy sittestilling, og rattet er behagelig tynt. Bilen kommer kun med manuelt gir, en sekstrinnskasse som er presis og tettsteget.

Noe som ikke er like heldig er en drøy kløtsjgang, hvor balansepunktet sitter veldig langt ute, slik at det er lett å kvele motoren, nærmest som en diesel. I fart føles det ikke så kjipt, men det er irriterende både ved start og i bykjøring.

(Saken fortsetter under bildet)

FORNUFT OG FØLELSER: Pro_cee'd GT har selvsagt Kias garanti på sju år, det er fornuftig. Bensinforbruket er litt mer bajas. Blandet forbruk er oppgitt til 0,74 liter per mil, noe vi aldri var i nærheten av.

Motoren er en 1,6 liter, som selvsagt er turboladet, med en ytelse på 204 hestekrefter. Null til hundre tiden er oppgitt til 7,7 sekunder, ikke overraskende en god del svakere enn for eksempel Golf GTI og Focus ST, som begge gjør dette over ett sekund raskere.

Tammere

For å takle de ekstra hestekreftene er GT-modellen er stivet opp i forhold til de vanlige utgavene. Det fungerer ganske bra. Den er stabil i svinger, men man støter på understyring om man tar i. Pro_cee'd GT klarer ikke helt å nå opp til det man forventer av dagens GTI-biler.

Flere biltester

Den byr på et jevnt drag, men føles aldri eksplosiv, noe som underbygges av et litt tamt lydbilde. Det sportslige oppsettet gjør den mindre komfortabel på dårlig vei og i by.

Samtidig har den både ytelses- og prismessig lagt seg under andre GTI-biler av samme dimensjon. I så måte er ikke dette noe dårlig alternativ om man ønsker en praktisk og sprek bil, men synes en halv million kroner er vel mye.

Som i så mye annet får man det man betaler for. Og for 400.000 er det mye godt her.

Skulle man gå rett fra en Golf GTI til en Pro_cee'd GT vil det være en liten nedtur, men tar man turen fra en vanlig Pro_cee'd til GT-modellen vil opplevelsen være det motsatte.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om