LO-lederen ba Stoltenberg gripe inn etter rykteflom

LO-leder Roar Flåthen ba Jens Stoltenberg stoppe næringsminister Trond Giskes kritikk mot A-pressens eiere i forbindelse med salget av TV 2 til danske Egmont, skriver flere aviser.

- TA GREP: LO-leder Roar Flåthen ringte fredag til statsminister Jens Stoltenberg for å be ham stoppe næringsminister Trond Giske.
Publisert: Publisert:

Ifølge Dagens Næringsliv var Giske så misfornøyd med salgsplanene sist torsdag at han brukte NHOs årskonferanse samme dag til å starte et stormløp mot planene. Overfor deltakere fra LO, næringslivet og de politiske partiene la han ikke fingrene imellom, skriver avisa.

Kilder sier til både Aftenposten, Dagens Næringsliv og VG at Giske fortsatte å uttrykke sin misnøye på NHO-konferansens nachspiel på utestedet Lorry i Oslo natt til fredag.

Griper ikke inn

Fredag bestemte LO-leder Roar Flåthen seg derfor for å ringe Jens Stoltenberg. I telefonsamtalen ba Flåthen Stoltenberg om å gripe inn og stoppe Trond Giske og en gang for alle slå fast at regjeringen ikke kom til å lage noen problemer for A-pressens salg av TV 2.

LES OGSÅ: A-pressen: - Langt i fra et monopol

Dette ønsker ikke Flåthen å kommentere, men Dagens Næringsliv får bekreftet fra flere hold at Flåthen var mektig irritert over Giskes oppførsel..

Telefonsamtalen førte til at Stoltenberg tok kontakt med Giske og ba næringsministeren om å roe ned situasjonen, skriver avisa. Stoltenberg ga Giske klar beskjed om at regjeringen ikke har noen bastant mening om eller vil gripe inn mot salget, noe han også fastslo etter at TV 2-salget ble offentliggjort mandag morgen.

Salget ble vedtatt på et ekstraordinært styremøte i A-pressen sent søndag kveld – mot de ansattes stemmer.

– Sier hva jeg mener

Giske selv sier til avisa at regjeringen aldri fikk muligheten til å behandle salget som han mener ble kjørt gjennom i ekspressfart i romjula.

– Salget var slett ikke avgjort på torsdag. Avtalen var ikke engang ferdigforhandlet. Jeg har den vanen at jeg sier direkte til folk det jeg mener, og det samme sier jeg offentlig. Jeg ga uttrykk for det samme jeg hele tiden har ment. Det er at det er sterk politisk skepsis blant rødgrønne politikere mot å flagge ut TV 2. Jeg ønsket å markere dette politiske standpunktet, sier Giske.

Giske vil generelt ikke kommentere hva han og Stoltenberg snakker om, men sier at han uansett ikke skulle gripe inn.

- Det statsministeren ga uttrykk for, også i samtaler med Telenors styreleder Harald Norvik, er at dette er en sak som avgjøres av de berørte selskapenes organer, sier Stoltenbergs politiske rådgiver, Sindre Fossum Beyer (Ap) til VG.

Avviser rykteflom

De to store A-pressen-eierne Telenor og LO ble ifølge de tre avisene varslet om at Giske på nachspielet på Lorry hadde truet med at Harald Norvik ville være ferdig som styreleder i Telenor dersom salget av TV 2 til Egmont ble gjennomført. Dette avviser Giske på det sterkeste.

– Dette er kategorisk usant. Norvik var aldri noe tema på Lorry. Det kan alle som satt ved mitt bord bekrefte, sier Giske til Aftenposten og fortsetter:

– Jeg diskuterer selvsagt ikke slikt på Lorry. Og dessuten er det bedriftsforsamlingen som velger nytt styre, ikke jeg.

Ved samme bord som Giske satt både NHO-sjef John G. Bernander, Norwegian-sjef Bjørn Kjos, kjøpmann Stein Erik Hagen og NHO president og Telenor-direktør Kristin Skogen Lund. Til VG sier de enten at de ikke hørte Giskes Norvik-utspill, eller at de ikke har noen kommentar.

Undersøkte selv

Telenor iverksatte egen undersøkelse av Giskes påståtte uttalelser. Jens Stoltenberg tok selv kontakt med Norvik fredag for å berolige styrelederen, får VG opplyst fra flere sentrale kilder.

Til Aftenposten sier styrelederen at han er overrasket, og at rykteflommen tilsier at han nok burde ha deltatt på nachspielet på Lorry.

– Det burde jeg ha gjort, skjønner jeg. Lorry er jo også et hyggelig sted. Men hvis det er riktig at han har sagt at jeg skulle kastes som styreleder, så må jeg si at Lorry er et pussig sted å avholde en generalforsamling i Telenor. Jeg vil tro at prosessen rundt sammensetningen av Telenors styre er noe grundigere enn dette.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no