Cameron presses av avisskandale

Statsminister David Cameron er under hardt press som følge av avlyttingsskandalen i en britisk tabloidavis. Nå bøyer han av for opposisjonen og innkaller til krisemøte i Parlamentet.

Publisert: Publisert:

Saken førte i helgen til at Scotland Yard-sjef Paul Stephenson gikk av. Mandag kunngjorde nok en høytstående politioffiser sin avgang. John Yates trekker seg fordi han in 2009 lot være å etterforske anklager om at journalister i avisa News of the World benyttet seg av ulovlig avlytting.

De siste to ukene har saken eksplodert, og avisa ble for en drøy uke siden nedlagt av eieren Rupert Murdoch.

To av avisas tidligere redaktører, Rebekah Brooks og Andy Coulson, er begge arrestert, mistenkt for korrupsjon og for å ha skaffet avisen nyhetsoppslag ved hjelp av hacking av telefonsvarere.

Camerons problem er at begge har vært vennene hans i årevis, og at Coulson i tillegg var Camerons pressesjef inntil januar i år.

Både Brooks og Coulson avviser at de kjente til de ulovlige metodene, som blant annet var rettet mot telefonen til en drept tenåringsjente og slektningene til soldater som har mistet livet i Irak.

Hjem fra Afrika

Cameron selv besluttet mandag å avbryte en rundreise i Afrika for å håndtere krisen hjemme. Han har nå sin fulle hyre med å forsvare at han i 2007 ansatte Coulson, kort tid etter at Coulson trakk seg som redaktør. Da var det allerede avslørt at en av avisas journalister hadde benyttet seg av telefonavlytting for å skaffe seg opplysninger om prins William.

Før Cameron gikk til politikken, jobbet han i PR-bransjen og i TV, og opposisjonen stiller både spørsmål ved Camerons dømmekraft, om hvorvidt han er mer lojal mot sine venner enn til Underhuset, og hva han eventuelt har visst om de lysskye journalistiske metodene.

– Saken har hatt økende negativ betydning for Camerons omdømme siden nedleggelsen av News of the World. Han forsøker hele tiden å gjemme seg for å slippe å komme med innrømmelser, sier Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder til NTB.

Dårlig håndverk?

Mustad tror ikke at saken slik den står nå, vil kunne velte regjeringen. Men han er sikker på at den vil føre til at de to regjeringspartiene, De konservative og Liberaldemokratene, vil få svi på meningsmålingene.

– Dette er en apolitisk sak, og jeg tror ikke regjeringen vil måtte gå av på grunn av dette. Men hvis det kommer avsløringer om at Cameron visste mer, er det noe annet. Da rammer det Camerons personlige integritet, sier Mustad.

Krisemøte

Cameron selv mener at han har sitt på det tørre, men han vil likevel svare på spørsmål under krisemøtet i Parlamentet onsdag.

– Jeg ber Parlamentet om å bli sittende en ekstra dag onsdag slik at jeg kan gi en ny forklaring der jeg føyer til detaljer om den juridiske etterforskningen og svarer på spørsmål som kommer opp etter dagens og spesielt morgendagens uttalelser, sa Cameron under en pressekonferanse i Pretoria i Sør-Afrika mandag, ifølge AFP.

Tirsdag reiser han hjem, samme dag som mediefyrsten Rubert Murdoch og sønnen James skal avgi forklaring under en høring i Underhuset.

Løslatt mot kausjon

Rebekah Brooks er også innkalt, men grunnet pågripelsen vurderer hun nå å stå over utspørringen.

Den 43-årige kvinnen ledet inntil fredag det britiske aviskonsernet News International, som er en del av Murdochs mediekonsern News Corp. Hennes advokat raser mot pågripelsen og sier at Scotland Yard må stå til ansvar for å ha gjort «enorm skade» på Brooks' rykte.

Brooks er løslatt mot kausjon etter at hun søndag ble avhørt i ni timer.

Det er knyttet stor spenning til høringen som både Murdoch og sønnen først ga beskjed om at de ikke kunne delta på. Begge hevdet at de hadde det for travelt.

Utspørringen vil bli sendt direkte både på BBC og Sky, og millioner av TV-seere er ventet å følge med, skriver Reuters. (©NTB)

Publisert: