89 dødsfall knyttes til Toyota-problemer

89 dødsfall kan knyttes til klager på gasspedaler som henger seg opp i biler fra Toyota, opplyser amerikanske myndigheter.

Publisert:

Den amerikanske trafikksikkerhetsadministrasjonen (NHTSA) har i forbindelse med 71 dødsulykker mottatt klager på uønsket akselerasjon i Toyotaer.

– Disse rapportene daterer seg tilbake til 2000 og inkluderer 89 trafikkdødsfall og 57 skadde, sier en talskvinne for NHTSA.

De siste ti årene har NHTSA mottatt over 6.200 klager fra bilførere som har fortalt om gasspedaler som har hengt seg opp, og om Toyota-biler som plutselig øker farten av seg selv.

Toyota har siden sist høst innkalt rundt 10 millioner biler verden over for å skifte deler og foreta utbedringer, og den japanske bilfabrikanten har også punget ut med nærmere 110 millioner kroner i et forlik knyttet til problemer med gasspedalene på biler i USA.

En rekke andre søksmål står på trappene og vil trolig koste Toyota dyrt i årene som kommer.

Toyota-ledelsen har gjentatte ganger avvist at det er problemer med elektronikken som styrer akselerasjon og bremser og skylder i stedet på førerfeil og gulvmatter som har forskjøvet seg.

Til forsiden

Publisert: