Bensinprisen har falt 59 øre fra toppen

Men sterk dollarkurs bremser prisnedgangen ved pumpene.

LOKAL KONKURRANSE: Bensinprisene kan variere kraftig fra sted til sted. Her fra Esso Oddemarka i Kristiansand.

Petter Emil Wikøren
Publisert:,

Fra onsdag er listeprisen hos landets største bensinstasjonskjede Statoil Fuel & Retail 15,56 kroner for 95 oktan bensin.

Det er en liten nedgang fra forrige listepris, men en nedgang på hyggelige 59 øre fra den historiske toppnoteringen i slutten av juni da liste prisen var helt oppe i 16,15 kroner.

- Den siste nedgangen kommer på grunn av nedadgående kostpriser i de internasjonale markedene som preges av nyheter som økte råoljelagre og dempet oljeetterspørsel. Når oljeetterspørselen dempes, og vi samtidig er på vei inn i raffinerienes vedlikeholdssesong, vil vi oppleve at lagrene bygges opp i USA. Dette vil trekke prisene nedove, sier pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Statoil Fuel & Retail til E24.

Da prisen var på topp 23. juni var bensinprisen presset til værs av en høy oljepris som følge av uro for at stridshandlingene i Irak skulle ramme oljeproduksjonen.

Siden den gang har imidlertid oljeeksporten fra Libya kommet i gang igjen, noe som har ført til at det er solid tilførsel av olje til markedene. Samtidig viser statistikkene at oljelagrene i USA, som er verdens viktigste forbruker av olje, er sjeldent fulle.

Les også:

Stadig billigere å tankeDisse karene gir deg litt billigere bensin

Stort oljeprisfall

Og til tross for spekulasjoner om at OPEC-landene kan komme til å redusere sin produksjon har oljeprisen falt jevnt og trutt.

De siste tre månedene har faktisk oljeprisen falt med vel 15 prosent og ligger onsdag formiddag på 96,70 dollar.

Men selv om oljeprisen er den viktigste faktoren som påvirker bensinprisen «får» ikke bilistene en større prisnedgang enn 3,65 prosent.

En svært viktig grunn til at prisnedgangen på bensin er mindre enn fallet i oljeprisen, er at det i bensinprisen er inkludert avgifter som er like store, uavhengig av svingninger i oljeprisen.

Veibruksavgiften og co2-avgiften utgjør til sammen 5,81 kroner for en liter 95 oktan bensin.

- Dollarkursen har bidratt til å veie opp for mye av prisfallet vi har sett i oljeprisen, sier Hansen.

- Dessuten spiller markedsspesifikke forhold inn som at vi nærmer oss tidspunkt for overgang til høst- og vinterkvalitet, noe som kan gi ulike utslag i kostprisen sammenlignet med oljeprisen, legger han til.

Dyrere dollar

I den samme perioden som oljeprisen har sunket med vel 15 prosent i dollar, har dollaren blitt drøye fire prosent dyrere for oss nordmenn.

Det har blant annet sin bakgrunn i at den økonomiske utviklingen i USA tilsier at landet kommer nærmere en renteoppgang, men utviklingen i eurosonen går motsatt vei.

Når dollarkursen styrker seg mot euro, pleier også dollaren å bli dyrere i norske kroner. Men oppgangen er som regel svakere enn oppgangen i forholdet mellom dollar og euro.

Les også:

Disse karene gir deg litt billigere bensinNå har vi tidenes høyeste bensinpris

Her kan du lese mer om