Circle K setter opp bensinprisene igjen: – Det er «all-time high»

Bensinstasjonkjeden Circle K har aldri hatt høyere bensinpriser. Tirsdag hopper den veiledende prisen på 95 blyfri med nye 19 øre til 16,67 kroner literen.

DYRT? Linda Nilsson kommer ikke til å redusere bilbruken, men hun vil vurdere elbil etter rekordhøye priser på Cicle K. På Økern fylte Linda opp tanken fra en av bensinpumpene der literprisen ligger på 16,73 onsdag formiddag.

Foto: Thomas Andreassen
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Halvor Bjørntvedt
 • Hans Henrik Torgersen
Publisert:,

Årsaken til prishoppet er at innkjøpsprisene for bensin og diesel har økt, etter oppgang i oljeprisen og en styrking av dollaren.

Circle K har tidligere oppgitt at rekorden i veiledende priser på 95 blyfri er 16,65 kroner per liter. Dagens pris er dermed så vidt forbi den gamle rekorden.

– Det er «all-time high», sier Circle Ks pressetalsmann Knut Hansen til E24.

– De veiledende prisene har aldri vært så høye som nå. Men prisen ved pumpene varierer jo med konkurransen, sier han.

Prishoppet på 19 øre på bensin kommer bare fire dager etter forrige prishopp. Fredag skrev E24 at Circle K økte veiledende pris på 95 blyfri med åtte øre literen til 16,48 kroner literen.

Les mer: Nytt prishopp på bensin

Forklaringen ligger hos raffineriene der norske bensinstasjoner kjøper inn drivstoffet sitt. Der har prisene økt betydelig.

– Innkjøpsprisen har økt med over én krone literen de siste månedene, sier Hansen.

Dette er de nye veiledende prisene hos Circle K, gjeldende fra tirsdag morgen:

 • 95 Blyfri 16,67 kroner, opp 19 øre fra forrige uke
 • Diesel 15,74 kroner, opp 18 øre fra forrige uke
Les også

Nytt prishopp på bensin

Yx og Shell øker prisen

Konkurrenten Yx, som består av 216 forhandlereide stasjoner, har fra tirsdag en veiledende pris på 16,69 kroner per liter for 95 blyfri, ifølge egne nettsider.

De 400 norske Shell-stasjonene, som drives av finske St1, oppgir en listepris som bare gjelder for kort- og bedriftskunder. Fra onsdag ligger denne på 16,94 kroner literen for FuelSave 95 blyfri, en oppgang fra 16,78 kroner literen uken før.

– Vi opererer kun med listepris for bedriftskunder med euroShell-kort. Pumpeprisen settes individuelt for hver enkelte stasjon, skriver driftssjef Erlend Føleide i St1 Norge AS i en epost til E24.

– Pumpeprisen, eller utsalgsprisen, kan variere fra stasjon til stasjon, da de kan ha noe ulike kostnader forbundet med eksempelvis transport. Pumpeprisen er også styrt av konkurransen i markedet og justert til lokale markedsforhold, skriver Føleide.

Han bekrefter at innkjøpsprisen påvirker prisen ved pumpene.

– Vi ser at innkjøpsprisen på ferdig raffinert produkt (bensin og diesel) er høyere nå, sammenlignet med tidligere i år, skriver Føleide.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland

Store prisvariasjoner

Ifølge bensinaktørene utgjør skatter og avgifter rundt 60 prosent av drivstoffprisene. Innkjøpspriser utgjør 30 prosent, mens aktørene sitter igjen med rundt 10 prosent av prisen selv, til å dekke utgifter ved transport, drift av stasjonene og en viss profitt.

Prisene på bensin og diesel varierer fra stasjon til stasjon, knyttet til lokal konkurranse. Men høyere innkjøpspriser vil bidra til å løfte pumpeprisen.

– Prisen på verdensmarkedet har gått kraftig opp, og det reflekterer prisøkningen nå, ene og alene, sier Hansen.

Den 17. mai steg nordsjøoljen Brent til over 80 dollar fatet for første gang siden sent i 2014, før den falt noe. Tirsdag er oljeprisen tilbake over 80 dollar fatet.

Les også

Ingen diesel- og bensinbiler på topp ti: – Ganske eksepsjonelt

Oljepris og valutakurs

– Det er klart at når oljeprisen har gått opp så mye som den har gjort, så må jo også drivstoffprisene gå opp, sier Nordea Markets-analytiker Thina Saltvedt til E24.

Hun påpeker at raffinerier kjøper råolje og raffinerer den til bensin og diesel, og de må ta høyere betaling når innsatsfaktorene blir dyrere.

– Valutakursen har også noe å si, for de aller fleste aktørene i Norge kjøper bensinen på det europeiske markedet, og dette selges jo i dollar, sier Saltvedt.

Forrige gang oljeprisen lå på 80 dollar fatet var en dollar verdt 6,70 kroner. Nå er dollaren verdt 8,02 kroner. Siden innkjøp av olje og bensinprodukter prises i dollar, blir bensinen dyrere nå.

Saltvedt sier at bensinprisene trolig må stige mye mer før nordmenn begrenser sin kjøring, men at høyere priser kan være gunstig for elbilsalget.

– Definitivt. Jo høyere prisene blir på bensin, jo mer ser man på alternativer, sier hun.

– Følger prisen

Bensinprisene påvirkes også av økt uro i Europa etter at USA bestemte å gjeninnføre sanksjoner mot Iran, påpeker Hansen. I tillegg begynner også kjøresesongen i USA, noe som påvirker etterspørselen etter bensin og diesel.

– Vi følger prisen fra dag til dag i det internasjonale markedet, sier Hansen.

Bensinprisen i USA har økt i det siste. Denne uken ventes snittprisen å ligge på 2,93 dollar per gallon, eller 6,22 kroner literen. Det er den høyeste prisen for uken før fridagen Memorial Day (som i år er 28. mai) siden 2014, ifølge bilorganisasjonen AAA.

FLERE GRUNNER: Dette er noen av faktorene som påvirker innkjøpsprisen på bensin og diesel, ifølge Circle K. Den siste tiden har prisene økt mye.

Foto: Circle K

Her kan du lese mer om

 1. Drivstoffpriser
 2. Circle K
 3. Bil
 4. Trafikk

Flere artikler

 1. Circle K setter rekord igjen: Nytt bensinhopp

 2. Nå faller bensinprisene

 3. Bensinprisene faller - igjen

 4. Annonsørinnhold

 5. Etter oljesjokket: Nå blir det billigere bensin og diesel

 6. Bensinprisrekord