Regnet ut «bensinprisen» for elbiler: – 3,92 kroner

Bensinprisen hos Circle K er rekordhøye 16,67 kroner literen. For elbiler er «literprisen» på bare 3,92 kroner, ifølge Elbilforeningens regnestykker.

BILLIGERE DRIVSTOFF: Bekymring for rekkevidden, batteriets levetid og mangel på ladestasjoner er noe av det som begrenser elbilsalget, viser undersøkelser. Men drivstoffutgiftene er mye lavere enn for fossilbiler, bare 3,92 kroner per liter, ifølge et regnestykke fra Elbilforeningen. Her står en E-Golf til lading.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

En bensinbil kan kjøre rundt to mil per liter 95 blyfri, som nå har en veiledende pris på rekordhøye 16,67 kroner hos Circle K.

Kjører du like langt med elbil, krever det et forbruk på drøye 4 kilowattimer strøm, og det koster 3,92 kroner (gitt en strømpris på 0,98 kroner inkludert nettleie og avgifter).

Det viser et regnestykke fra Norsk Elbilforening.

– Det viser jo tydelig hvor energieffektiv elbilen er, sier daglig leder Christina Bu i Norsk Elbilforening til E24.

– Kjører du mye og langt, er det desto mer å spare. Jeg tror det er mange som vil få seg en overraskelse over hvor bra valg elbilen kan være. Det gjelder også i distriktene, siden de fleste lader hjemme, sier hun.

Prisen er riktignok forutsatt at man lader bilen hjemme. Hvis man lader på en hurtiglader er prisene normalt mye høyere.

Bu er også rask til å påpeke at den som vil kjøpe elbil og lade hjemme bør investere i en egen lader, noe som vil legge til en kostnad. Likevel er drivstoffutgiftene langt under fossilbiler, mener hun.

DAGLIG LEDER: Christina Bu

– En hjemmeladestasjon koster rundt 15.000 kroner. Med en nedskrivning på ti år gir det 125 kroner i måneden i ekstra kostnader, sier hun.

Sparer tusener på drivstoff

Kjører man 20.000 kilometer i året, krever det 4.000 kilowattimer strøm, som koster rundt 3.920 kroner. Medregnet 125 kroner i månedene i avskrivning på hjemmeladeren blir det til sammen 5.420 kroner i året.

For en bensinbil vil de årlige drivstoffutgiftene med dagens veiledende pris fra Circle K ligge på rundt 16.700 kroner.

– Det er nok litt sånn at folk er opptatt av prisen i kjøpsøyeblikket. Bompenger er den fordelen flest oppgir, etter kjøpsfordelene. Drivstoffprisen tror jeg folk glemmer litt, sier Bu.

– De som blir elbilister får erfare at drivstoffet er billigere og at det koster 30–50 prosent mindre å vedlikeholde elbiler, legger hun til.

Les også

Ingen diesel- og bensinbiler på topp ti: – Ganske eksepsjonelt

Elbiler er mer energieffektive

Selv om strømprisen skulle stige med 50 prosent til 1,50 kroner ville «drivstoffprisen per liter» for elbil fortsatt ha ligget på nokså behagelige seks kroner, hvis man legger Elbilforeningens tall til grunn.

Bensinbiler bruker rundt 20 prosent av energien sin til fremdrift, mens mye går bort i varme. Medregnet tap på blant annet lading og invertering bruker en elbil rundt 60 prosent av energien du putter inn til fremdrift, ifølge amerikanske myndigheter.

– En av fordelene med el er at det er så mye mer energieffektivt, du kjører mye lenger på samme energimengde, sier forskningsleder Erik Figenbaum ved Transportøkonomisk Institutt til E24.

Les også

Undersøkelse: Nordmenn vil ha elbil – opp til politikerne å nå 2025-målet

Mangler ladestasjoner

Elbilforeningen undersøker jevnlig hvorfor flertallet fortsatt velger fossile biler, til tross for lavere drivstoffutgifter, senest sammen med Opinion i Elbilbarometeret i januar.

– Der spør vi dem som ikke planlegger å kjøpe elbil om grunnen, og de viktigste barrierene i Norge er rekkevidden og mangel på ladestasjoner. I tillegg er det usikkerhet om batterilevetiden, sier Bu.

– Spesielt på ladeinfrastrukturen har vi fortsatt en kjempejobb å gjøre, legger hun til.

Andelen elbiler lå i fjor på 21 prosent av nybilsalget, og denne andelen har steget i 2018. I april utgjorde elektriske biler 25 prosent av nybilsalget.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Elbil
 2. Trafikk
 3. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Slik stålsetter bensinstasjonene seg på en fremtid uten bensin

 2. Pølser, elbiler og hjemmelading

 3. Nå faller bensinprisene

 4. Med bompenger for elbiler fjernes et av de mest effektive incentivene

 5. Sommerens femte bensinrekord