Sbanken inngår samarbeid med Nets: – Vi forsøker å ta lærdom av historien

Betalingsdirektivet kommer i september. Det kan utløse et «iPhone-moment» for bankbransjen, tror Sbankens digitaldirektør.

VIL LIGGE FORAN: Digitaldirektør Christoffer Hernæs i Sbanken sier at de ønsker å være best forberedt på det nye direktivet.
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Vi forsøker etter beste evne å ta lærdom av historien. Nokia var for sent ute. De var overbevist om at merkevaren gjorde at de kunne vente, og heller kaste seg på smarttelefontrenden senere. Det samme gjelder for Yahoo også, som ikke meldte seg på smarttelefonrevolusjonen før i 2012, sier digitaldirektør Christoffer Hernæs i Sbanken til E24.

Banken har akkurat inngått en ny avtale med Nets, som gjør at banken får tilgang til en standardisert plattform, som gjør det mulig å hente inn kontoinformasjon og gjennomføre betalinger i andre banker.

Dette er en tjeneste som er tilpasset det nye betalingsdirektivet, som trer i kraft i september.

Åpner bankene

Sbanken har også tidligere inngått samarbeid i forbindelse med direktivet. Disse avtalene gjør at deres kunder blant annet kan se studiegjelden sin i nettbanken og at kunder kan se kontoinformasjon fra Sbanken i Sparebank 1-bankene, Sparebanken Vest og Sparebanken Sogn og Fjordane i Sbanken-appen.

– Vi vil åpne for løsningene i god tid før direktivet trer i kraft. Det gir oss verdifull trening på hvordan hverdagen vil se ut etter september, sier Hernæs.

Nets har i 50 år utviklet løsninger for banker, og er nå også klar til den nye reguleringen.

– Vi har utviklet en løsning som setter banker og tredjeparter i stand til å utnytte mulighetene i den nye reguleringen. Vi mener løsningen er helt essensiell for å få et effektivt marked rundt betalingsdirektivet, sier Georg Olav Ramstad, ansvarlig for salg av Open Banking i Nets.

Georg Olav Ramstad i Nets.

Hjelper de små

Han sier at plattformen for eksempel gjør det slik at ikke banker selv må gjøre en avtale med alle de andre bankene for utveksling av informasjon.

– Nordmenn har for eksempel feriehus i Spania, og det kan derfor være praktisk å også se kontoinformasjon derfra i den norske nettbanken, sier Ramstad.

Han forteller at plattformen også gjør at et oppstartsselskap som Payr kan lansere i Sverige umiddelbart, uten å koble seg opp til banker selv.

– Tjenesten får ned kostnadene for bankene, og er dermed demokratiserende. Den gjør at flere små og nye selskaper kan ta i bruk innovative løsninger, uten å måtte gjøre store investeringer, sier Ramstad.

Les også

Spotify klager inn Apple til EU

«iPhone-moment»

Hernæs i Sbanken sier at det nå er et paradigmeskifte i måten bankene tenker på.

– Vi har vridd bort fra tanken på at vi skal være hovedbanken, til at vi må bli favorittbanken. Vi må gjøre oss fortjent til å fortsatt være dagligbanken, sier direktøren.

Han tror ikke bransjen vil bli endret raskt etter innføringen av direktivet.

– Det har potensial for å gi et såkalt «iphone-moment». Men for telekom skjedde ikke det da den første iPhonen ble lansert, men først da App Store virkelig åpnet for tredjepartsapper. Det kan ta tid før det skjer for bankene, sier Hernæs.

Les også

Analytikere tror bankene vil skru opp boliglånsrenten

Les også

Vil gjøre døden billigere med digitalt testament

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bank

Flere artikler

  1. Tidligere Sbanken-topp til Skanska

  2. Flere banker ble rammet av Evry-trøbbel lørdag

  3. Apple Pay blir tilgjengelig for Danske Bank-kunder i løpet av året

  4. IT-eksperter kritiske til renterobot

  5. Renteradar mener DNB hindrer åpenhet. Men partnernes kunder kan heller ikke bruke tjenesten