Photocure henter penger: Øker inntektsmål til 1 milliard kroner i 2023

Blærekreftselskapet Photocure kjøper tilbake salgsrettighetene til sitt hovedprodukt i Europa og jekker opp inntektsambisjonene. På kort sikt bremses utviklingen av usikkerheten rundt coronaviruset.

NYE AMBISJONER: Photocure-sjef Dan Schneider (t.v.) og finansdirektør Erik Dahl vil øke inntektene, og satser nå i Storbritannia. Bildet er fra en tidligere anledning.

Camilla Knudsen
 • Camilla Knudsen
Publisert:,

Photocure hentet mandag ettermiddag 143 millioner kroner i ny kapital fra aksjonærene for å finansiere tilbakekjøpet av salgs- og markedsføringsrettighetene for Hexvix i Europa.

Hexvix (Cysview i USA) er navnet på Photocures hovedprodukt, som er en blålysteknologi for behandling av blærekreft.

– Vi skal være en spiller med global betydning, og da må vi kontrollere den globale virksomheten i markedene fra A til Å. Slik kan vi også oppnå synergier, sier finansdirektør i Photocure Erik Dahl til E24.

Selskapet har lenge vært misfornøyd med salgsutviklingen i Europa, som har vært ledet av det franske legemiddelselskapet Ipsen.

Photocure stiger rundt 10 prosent på børsen til 76 kroner i kjølvannet av nyhetene, og er blant de 10 mest omsatte aksjene.

Kontantbeholdning

Photocure skal betale 15 millioner euro (170 millioner kroner) til Ipsen for rettighetene, i tillegg til 8–15 prosent av salget i Ipsen-markedet de neste 10 årene.

Ved utgangen av første kvartal hadde Photocure en kontantbeholdning på 127 millioner kroner, som etter emisjonen vil øke til 270 millioner.

Investeringen skal dermed være tilstrekkelig finansiert, forsikrer Photocures finansdirektør.

Les på E24+ (for abonnenter)

Det er et stort «men» ved Photocures europeiske vekstdrøm

Nye mål

I forbindelse med den nye avtalen, hever Photocure ambisjonene. Inntektsmålet settes til én milliard kroner i 2023 for hele selskapet. Tidligere mål gjaldt kun for USA-inntektene, og lød på 70 millioner dollar (727 millioner kroner) i 2023.

– Nå når vi eier hele butikken, mener vi det er riktigere med et mål for alle inntekter, sier Dahl.

I Europa er målet en inntektsvekst på 30 prosent.

Det ventes at avtalen med Ipsen vil kunne bidra positivt for brutto driftsresultat (EBITDA) fra 2021 og utover. Målet er en EBITDA-margin på 40 prosent fra 2023.

Les på E24+ (for abonnenter)

Biotek-boomen er borte: – Må innse at alle må utsette studier

Satser i Storbritannia

Det er store variasjoner i utbredelsen av Photocure i de europeiske markedene.

– Vi satser i samtlige land, men fokuserer på de markedene hvor det er størst potensial. Det er i første rekke Storbritannia, men kan også være Italia etter hvert, sier Dahl.

Dette krever også oppbygging av salgsapparatet, som vil føre til kostnader på 30–35 millioner kroner i år og 90 millioner årlig fra 2021.

Usikkerhet knyttet til corona

Photocure meldte tidligere i april om kortsiktige forsinkelser i installeringer av selskapets produkter på grunn av coronaviruset. Det er foreløpig ingen endring i den situasjonen.

– Vi tror ikke sykehus og myndigheter vil la blærekreftpasientene gå uten behandling, selv om det er venteliste på grunn av omprioriteringer i coronakrisen. Men det er stor usikkerhet, sier Dahl.

Photocure presenterer resultater for første kvartal 7. mai.

– Strategisk smart valg

Analytiker Pål Falck i Arctic mener Photocure gjør et «strategisk smart valg» ved å kjøpe ut rettighetene fra Ipsen.

– Ipsen har levert langt under forventning, og merinntektene som Photocure kan generere, blir mest sannsynlig større enn kostnadene ved en slik investering, sier han til E24.

– De har hatt god suksess i USA, og mye av den erfaringen kan nok brukes på en «relansering» i Europa og andre markeder, tilføyer han.

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Photocure
 3. Coronaviruset
 4. Kreft
 5. Bioteknologi
 6. Storbritannia
 7. Legemiddelindustrien

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Børskommentar: Det er et stort «men» ved Photocures europeiske vekstdrøm

 2. Nikola slår seg sammen med VectoIQ – ventes å bli børsnotert

 3. Schibsted-resultatene faller, nå skal kostnadene kuttes

 4. Annonsørinnhold

 5. Mowi får børsjuling etter resultatvarsel

 6. Nel og Kværners «standardpakke» kan kutte kostnader: – Noen må løpe først