«Bill Gates har et viktig poeng»

Investeringer i disruptiv teknologi utenfor børs, som bidrar til reduserte klimautslipp, er helt nødvendig om vi skal klare å nå Parisavtalen.

 • Susanne Gløersen
  Susanne Gløersen
  Bærekraftig investeringsekspert i SustainableInsight. Har tidligere jobbet i Carnegie, Nordea, og som bærekraftsstrateg i Formuesforvaltning
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Tirsdag forrige uke sa Bill Gates i Financial Times at eksklusjon av oljeselskaper ikke har noen reell effekt på utslipp av CO₂. Det som betyr noe er å lede kapital til ny disruptiv grønn teknologi som bidrar til reduserte klimautslipp.

Han har et viktig poeng. Å ekskludere selskaper på børsen fra investeringer vil ikke i seg selv ta oss til en bærekraftig fremtid i tråd med Parisavtalen. For å klare det, er det helt avgjørende at vi leder kapital til og skalerer den nye grønne innovasjonen, forretningsmodellene og teknologien som vil muliggjøre dette. Løsninger som ikke bare transformerer energisystemet vårt, men også revolusjonerer hva vi spiser, hvordan vi produserer mat. Effektiviserer husene vi bor og jobber i, og «forgrønner» industrier. Vi trenger omstilling av de fleste sektorer og systemer, og teknologi vil være en fellesnevner for mange av løsningene.

Dette er sensorer som overvåker jordbruket for optimalisert gjødsling eller effektiviserer energiforbruk i bygg. Det er matteknologi som omdefinerer hva vi tenker på som kjøtt slik som Beyond Meat, eller nye disruptive materialer. Ikke bare er det nødvendig, dette er også interessante investeringsmuligheter.

Les også

Bill Gates: Null poeng i å selge oljeaksjer

Disse løsningene vil i stor grad finnes utenfor børsene, i likhet med en økende andel av verdiskapingen globalt. Det er ikke eksempelvis uten grunn at Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) ønsker å kunne investere i det private markedet for eksponering mot teknologiselskaper.

For både klimaeffekt og investeringsmuligheter er det derfor viktig at investorer i økende grad investerer i det unoterte markedet. Noe av kapitalen som i dag flyter rundt på børsene må allokeres til tidligfase- og vekstselskaper i det unoterte markedet for å skalere de grønne løsningene vi trenger, for å muliggjøre en bærekraftig fremtid i morgen.

Men per dags dato går det altså for tregt. Som FNs klimasjef, Christiana Figueres sier, kommer det ikke nok kapital til de grønne løsningene til å etterse den nødvendige farten og omfanget vi trenger for å akselerere «Det grønne skiftet».

Investorer som er opptatt av en grønn investeringsstrategi. Og som vil bringe verden nærmere en bærekraftig fremtid i tråd med Parisavtalen, bør derfor sette seg tydelige mål om å ta del i å investere i grønne løsninger i det unoterte markedet. Ikke bare er dette viktig, det bør være en del av alle fremtidsrettede investorers investeringsstrategi. 

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bill Gates
 2. Parisavtalen
 3. Klimautslipp
 4. Statens pensjonsfond utland
 5. Beyond Meat
 6. Bærekraft

Flere artikler

 1. Vil utfordre dagens klimakvoter

 2. Betalt innhold

  Slik velger forvalteren sine blå favoritter

 3. Kapitalens rolle i det grønne skiftet

 4. Ny rapport: Ammoniakk pekes ut som den beste drivstoffløsningen for skipsfart

 5. Mener Oljefondet krasjer med klimamålene: – Klimarisiko må være styrende